Begrippen en vakjargon: H


Haken

Bij rigging zijn haken onmisbaar. Er zijn haken om te hijsen en om mee te werken op hoogte. Steiger- of MGO-haken zijn een prima verankering voor aan je leeflijn. Met een Y-leeflijn en MGO-haken kun je veilig klimmen.


Harnas

Deze term wordt voor verschillende typen klimgordel gebruikt:

  • Full body harnas
    Heeft A-inbindpunten voor valbeveiliging op borst en rug. En verder inbindpunten voor werkpositionering bij buik en heupen.
  • Antivalharnas
    Heeft alleen A-inbindpunten voor valbeveiliging. Dit type harnas is niet geschikt voor werkpositionering.

Harness Suspension Trauma

Na een val is het van belang dat je binnen 20 minuten beneden op de grond bent. Wanneer je te lang hangt zonder spierspanning in je benen, wordt je bloedcirculatie geremd door de banden van het harnas. Met name bij de liezen. Hierdoor raak je uiteindelijk buiten bewustzijn. Eenmaal weer op de grond moet je blijven zitten. Anders kunnen de opgehoopte gifstoffen in je bloed plotseling vrijkomen. Je moet altijd zittend naar een ziekenhuis worden vervoerd!


Harting

Merk stekker. Een hartingstekker heeft meerdere paren van stroomlijnen. Een stroomlijn is de fase, nul en aarde.


Heftruc

Onmisbaar bij het liften en vervoeren van zware lasten. Om een heftruc te mogen besturen volg je een cursus.


Helm

Verplicht persoonlijk beschermingsmiddel bij de op- en afbouw van een evenement. De bouwhelm is alleen geschikt voor werkzaamheden op de grond en bezoekers. Voor werken op hoogte gebruik je een klimhelm. Deze kan niet afvallen.


HEV 2018

Procesmodel Evenementenveiligheid, ontwikkeld in opdracht van het veiligheidsberaad. Deel 1 beschrijft acht processtappen bij vergunningverlening, voorbereiding en uitvoering van evenementen. Deel 2 bestaat uit checklists voor de aanvraag, de evenementenkalender, het risicoprofiel en het (integraal) operationeel plan.


Hoofdlamp

Een hoofdlamp zet je op een veiligheidshelm of plaats je met een band op je hoofd. Niet alleen handig als het avond is, maar ook heel geschikt op donkere plekken. Zo kan het achter de stage behoorlijk donker zijn. Ook onder het podium is een hoofdlamp onmisbaar.


Hoofdspant

De dikste spant midden in de nok van een theater. Kan veel gewicht hebben en is dus geschikt voor rigging.


Hoogwerker

Een hoogwerker noemt men in de evenementenbranche vaak een cherrypicker. Dit is het zwaarste type hoogwerker. De cherrypicker is zelfrijdend, wat betekent dat je hem kunt besturen vanuit de werkbak. De cherrypicker is voorzien van een jip. Dat is een cilinder voor het precies positioneren van de werkbak. Om een hoogwerker te mogen besturen kun je een cursus volgen.


Hulpdiensten

Instanties met een hulpverlenende taak bij incidenten.


Hijsbalk

Een hijsbalk bevestig je aan de steiger of layher. Hiermee kun je lasten omhoog hijsen en laten zakken.


Hijstouw

Heeft een dubbel gevlochten kern en een mantel van polyester. Dit type touw heeft bij belasting weinig rek: 3 à 5 %. De dikte is 12 – 16 mm. Met een dik touw kun je beter kracht zetten. Maar het touw is wel zwaarder. De lengte van je hijstouw wordt bepaald door de werkhoogte. Touwlengte = werkhoogte x 2. Zo kan je grounder je helpen met hijsen. In Nederland is een lengte van 50 m vaak voldoende.



Spots aan trussen

Uitrusting evenementenbranche

  • Veiligheidshelm
  • Werkschoenen
  • Werkhandschoenen
  • Valbeveiliging zoals Y-leeflijn
  • Positioneringslijn
  • Karabiners

Basismateriaal rigging

  • Hijstouw - diverse lengtes 12-16 mm
  • Slings - diverse lengtes
  • Katrol
  • Karabiners

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen