Extra Controle op hoogte EvenementenbrancheJaarlijks vallen zo’n 10 tot 30 mensen door ongevallen op hoogte in de evenementen wereld. Honderden belanden in het ziekenhuis met andere verwondingen. Maar daar komt ook nog eens bij dat je als werkgever een grote boete kunt ontvangen als je mensen niet veilig werken. Iedereen kent wel iemand waar bij het ook is mis gegaan.

 

De meest voorkomende en belangrijkste oorzaken van vallen zijn:
- Geen leuning/leeflijn aanwezig op of aan tijdelijke constructies
- Moeilijk bereikbare plaatsten
- Het onjuiste gebruik van beschermingsmiddelen 

Maar sta je er wel eens bij stil dat het jou ook kan overkomen? Wanneer mensen geconcentreerd aan het werk zijn, kijkt men niet altijd waar ze hun voeten neer zetten. En wanneer men professioneel werkt hoeft dat ook niet in direct.

Herkenbaar?

Je bent een echte vakman en je werkt met vertrouwde vakmensen, maar soms gaat het juist anders dan je gedacht had.
Te hoog? Je werkt net dat kleine beetje boven je kunnen. Want, ach daar kan ik wel bij denk je dan. Misschien kan je dan het werk beter naar beneden brengen. Dit werkt comfortabeler, sneller en netter omdat je er beter bij kunt. Mits dit mogelijk is natuurlijk.
Op en neer? Staand op een ladder want ach het zou zo klaar zijn. Elke keer weer naar beneden, ladder verzetten en weer terug. Bouw dan een (rol) steiger, werkt net zo snel!
Net niet? Je hebt haast en denkt bij jezelf het is maar voor even. Geconcentreerd ben je aan het werk maar ineens is je concentratie weg en daar lig je dan in het ziekenhuis. Zorg voor een goede stevige ondergrond, dek gaten af als deze aanwezig zijn en plaats leuningen wanneer dit mogelijk is.

Een goed begin is het halve werk

Maak voor jezelf een checklist van het gereedschap en de hulpmiddelen die je nodigt hebt om op de juiste veilige manier te werken. Voer de verplichte risico inventarisatie en – evaluatie (RIE) uit voor dat je begint met werken. Controleer van te voren ook even hoe de veiligheidssituatie op de werkplek is. De opdrachtgever is namelijk verplicht om voor bepaalde opdrachten een Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G plan) op te stellen. Daaruit kan je overnemen op je checklist wat voor jou van toepassing kan zijn.

Er kan veel meer dan dat je verwacht

Er zijn genoeg mogelijkheden om de werkplek beter te beveiligen, misschien zelfs wel mogelijkheden die jij nog niet kent. Zoek van te voren even goed uit wat past bij je werkzaamheden.

Samenwerking

Wanneer men met anderen op het festivalterrein werkt, moet je altijd rekening met elkaar houden. Ook al lijk je af en toe niets met elkaar van doen te hebben. Zoals verplicht is moet er een coördinator aanwezig zijn voor de uitvoeringsfase. Deze stemt de werkzaamheden op elkaar af en houdt de veiligheid goed in de gaten.

Werk veilig!

Natuurlijk wil je veilig werken maar waar begin je? Begin bij de belangrijkste factor: jezelf! Pas het werk aan aan jezelf, in plaats van andersom. Breng bijvoorbeeld het werk naar beneden in plaats van dat jezelf naar boven gaat klimmen wanneer dit mogelijk is.

Pak het risico aan bij de bron! Vermijd werken op hoogte als het kan. Als je omhoog moet, zorg dan dat je nergens van af kan vallen. Pas als er dan nog risico’s overblijven, zorg je voor een andere oplossing.

Spullen, gebruik en gedrag

Daar sta je dan met je juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen maar dan ben je er nog niet! Controleer dan toch nog even de montage van bijvoorbeeld een (rol) steiger of andere hulpmiddelen. Want je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook die van andere. Gebruik je spullen dan ook allemaal op de juiste voorgeschreven manier. Want ook dan ben je pas zeker van een veilige werkomgeving. Geef zelf altijd het goede voorbeeld aan andere. Laat zien dat veilig werken professioneel is en spreek desnoods mensen om je heen er op aan. Goed vakmanschap is goed werkgeverschap!

Het staat in de wet

Deze regels staan allemaal beschreven in de wet, maar dat wist je al! Wanneer jezelf nadenkt, is het juist heel logisch. Wat er precies in staat vermeld en hoe het precies moet worden uitgevoerd kun je vinden op www.arboportaal.nl. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je personeel, maar ook voor het informeren en aanspreken van je mensen. Ook de uitzendkrachten, zelfstandigen, stagiairs en anderen die je aan het werk zet, betaald of niet!

Extra controle!

In 2015 gaat de Inspectie SZW extra controles uitvoeren. Deze kan ook forse boetes uitdelen. De inspectie legt bij een gevaarlijke situatie in de meeste gevallen eerst het werk stil. Vervolgens kunnen ze een boete opleggen tot 9.000 euro die kan oplopen tot 18.000 euro! Hoeveel uren moet je daarvoor niet werken?

Consequenties

De grootste straf van onveilig werken is het risico dat jezelf en je medewerkers een levenslange handicap oplopen of zelfs komen te overlijden. Krijg geen spijt en neem de juiste maatregelen!

Dit geldt ook voor zelfstandige!

Ben je zelfstandige en denk je dat dit alles niet voor jou geldt? Pas maar op want jij kunt je nog minder dan een werkgever permitteren dat je zelfs maar (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Het gaat om je eigen veiligheid – hoe belangrijk kan dat zijn? Mocht je dat allemaal niets kunnen schelen, houd je van gevaar, uitdaging en spanning? Bedenk dan dat ook zelfstandigen zich aan de wet moeten houden!

Denk altijd zelf na

Conclusie? Altijd blijven na denken! Jij bent de deskundige, jij weet het beste hoe je, je mensen het veiligst kan laten werken. Jij kent de situatie, kent het werk en kunt alles over zien. Twijfel? Neem dan geen risico, dat kun je je niet permitteren. Vraag om advies!

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van jou branchevereniging, www.arbouw.nl en www.inspectieszw.nl