Code 95: goed om te weten.

geplaatst op 16/09/2016| Posted in Nieuws
Code 95: goed om te weten.

Code 95

Er is nogal eens onduidelijkheid over code 95. Wat is nu de bedoeling ervan en wat kan/ moet je ermee?

Goed voor de wereld
Men wil graag minder ongelukken met vrachtwagens en bussen door chauffeurs te scholen. Dat is dus in ieders belang. Daarnaast wil men zo het brandstofverbruik terugdringen. Dat is niet bedoeld voor je baas, maar om de CO2-uitstoot te verminderen en zo een bijdrage te leveren aan een leefbare wereld. Tenslotte hoopt men het imago van de sector te verbeteren door de toegenomen vaardigheden van chauffeur.

Goed voor jou
Voor jou betekent code 95 niet alleen een verplichting die is gericht op 'hogere belangen'. Door een goede scholing ben je beter inzetbaar, productiever en rendabeler. Je komt daardoor eerder in aanmerking voor taakuitbreiding en meer verantwoordelijkheid. Jouw vergrote kennis en vaardigheden maken je waardevoller voor je bedrijf. En ook jij hebt natuurlijk minder kans op een ongeluk door jou of een collega.

Om de veiligheid te waarborgen, moeten chauffeurs elke vijf jaar een nascholing volgen van 35 uur. Dit is noodzakelijk om je code 95 te behouden. Jij kunt zelf meebepalen hoe je dat gaat doen. Als je bij Stagefreaks een heftruck- of hoogwerkerscursus volgt, verdien je al 7 van de verplichte 35 uur. Efficiënt en leuk toch?

Veel gestelde vragen over code 95

Wie moeten een code 95 hebben?
De houders van een rijbewijs C, C1 en/ of D, D1, eventueel aangevuld met E. Dit geldt zowel voor beroepsvervoerders als bij eigen vervoer.

Hoe lang is de code geldig?
Vijf jaar. Achter de code staat de datum van verstrijken vermeld. De code met deze datum vind je achter de geldigheidsdatum van rijbewijscategorieën C, C1 en/of D, D1.

Kun je vrijstelling krijgen?
Ja. Hier vindt je een overzicht van de vrijstellingen. Er bestaat geen officieel vrijstellingsdocument. Toch moet je bij controle kunnen aantonen dat je voldoet aan de vrijstellingsvoorwaarden.

Ik ben van voor 1955. Leidt dat niet vanzelf tot vrijstelling?
Nee, dat is niet meer zo. Wanneer je code verstrijkt zul je de nascholing moeten volgen om een nieuwe code op je rijbewijs te krijgen.

Ik heb iets gehoord over een 12-uurs vrijstelling. Hoe zit dat?
Er bestaat geen standaard vrijstelling meer als je minder dan 12 uur per week rijdt. Er bestonden een Nationale en Europese vrijstelling. Alleen de Europese bestaat nog. In Nederland wordt deze als volgt toegepast: wanneer je voor je beroep eigen materiaal vervoert, kun je tot een maximale rijtijd van 12 uur per week vrijstelling krijgen.

Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 heb?
Nee, maar je mag niet beroepsmatig rijden, tenzij je een vrijstelling hebt.

Ik heb mijn rijbewijs C voor 2009 behaald. Als ik nu de code 95 laat bijschrijven, hoe zit het dan met mijn basiskwalificatie?
Die blijft behouden, maar zonder vrijstelling mag je niet beroepsmatig op een vrachtauto rijden tot die code op je rijbewijs staat en je gevolgde opleiding niet ouder is dan 5 jaar

De eerste periode van nascholing is voor jou 7 jaar. Daarna geldt de standaard 5 jaar.

Wat is de boete wanneer ik zonder code 95 rijdt?
Deze bedraagt € 800 en je mag niet verder rijden. Je rijbewijs wordt als ongeldig beschouwd en je bent niet gedekt door de verzekering.

Ik heb de nascholing wel gedaan, maar de code staat nog niet op mijn rijbewijs.
Daar heeft de controleur geen boodschap aan. Je rijbewijs wordt beschouwd als ongeldig.

Ik heb de nascholing gevolgd. Wat nu?
Je kunt je rijbewijs verlengen of vernieuwen. Bij vernieuwen krijg je een duplicaat rijbewijs met de code en is er geen medische keuring nodig. Bij verlenging krijgt je rijbewijs een nieuwe geldigheidsdatum en is er wel een medische keuring nodig.

Een rijbewijs aanvragen duurt 5 dagen en kost € 40. Bij de keuring komt meer tijd en geld kijken, dit varieert.

Waar kan ik zien hoeveel nascholingsuren ik heb gevolgd?
Op Mijn CBR kun je dit zien door in te loggen met je DigiD code.

Kan ik in 5 jaar meer uren nascholing volgen dan 35?
Daar heb je niets aan voor je code 95, je kunt geen uren opsparen.