Light Hoists verlichten duurzaam het Entrepotdok in Amsterdam

geplaatst op 23/12/2013| Posted in Nieuws

Voor het Amsterdam Light festival heeft Open light (creatief lab van TU Eindhoven) Lighthoists ontwikkeld. De technologie is gebaseerd op DeciWatt, wat een low cost oplossing is voor de verlichting van donkere plaatsen in de derde wereld.

240 meter touw als energiebron

Tijdens het evenement zie je in het Entrepotdok takels die touwen ophijsen en vervolgens naar beneden laten zakken. Door de val van het touw wordt er licht opgewekt met duurzame-energie. Het project bewijst dat er geen elektriciteit, zonnecellen of batterijen nodig zijn om licht te maken. Stagefreaks leverde voor dit werk maar liefst 240 meter touw en degelijke katrollen.
 

Het entrepotdok vroeger

In de 19e eeuw was het Entrepotdok het grootste magazijn complex van Amsterdam. Schepen losten hier goederen die van heinde en verre kwamen en werden hoog opgeslagen in de magazijnen om verhandeld te worden.
De hijssystemen die op vele Amsterdamse huizen aanwezig zijn herinneren ons aan deze geschiedenis. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden de takelsystemen weer ingezet en zet het aan om licht te gebruiken.
 

Over Open light

Open light is een creatief lab van het Intelligent Lighting Institute van de TU Eindhoven. Zij creëren exploratief en ervaringsgerichte proposities op het gebied van verlichting. De ambitie is om nieuwe thema's te ontdekken, te inspireren en disciplines samen te brengen om tot nieuwe concepten te komen. Ze staan open voor samenwerkingen, commissies en samenwerkingsverbanden.

Meer informatie over openlight.

Het evenement is nog te bezichtigen tot 5 januari 2014