Schiet in het hout, niet in de stress

Nieten aan de lopende band

In het festivalseizoen worden aan de lopende band podia en andere constructies gebouwd. Die moeten wel worden aangekleed, want met metalen skeletten alleen bereik je nou niet het toppunt van sfeer. Natuurlijk moet dit vliegensvlug gebeuren maar wel goed. En dat betekent vaak stress. Als je slim werkt, met de juiste materialen en gereedschappen, kun je lekker doorwerken en je materiaal hergebruiken.

Panlatten en tie-wraps
Een veel gebruikte manier is het bevestigen van panlatten op maat tegen de layher. Aan de latten wordt dan brandwerend/ geïmpregneerd decordoek bevestigd. De latten kun je snel aan de layher bevestigen met tie-wraps ofwel kabelbinders. In de evenementenbranche worden deze multifunctioneel toegepast voor het ophangen van zeilen, banners, decors etc. Ze worden soms zelfs gebruikt als reserve handboeien. Maar ga daar niet mee experimenteren: ze knellen snel de bloedsomloop af. Je kunt tie-wraps na bevestiging niet losser instellen.

Houd je tie-wraps uit de buurt van lampen: ze kunnen maar een temperatuur tot max 85 °C. verdragen. De zwarte tie-wraps zijn voor buiten het meest geschikt; deze zijn minder UV-gevoelig dan de witte. Na gebruik van je tie-wraps heb je maar 1 optie: openknippen.

Na de tie-wraps komt het nietpistool
Het decordoek wordt snel en efficiënt met een nietpistool op de panlatten geniet. Dat is tenminste de bedoeling. In de praktijk gebeurt dat nogal eens slordig en kan op bepaalde plaatsen het doek loslaten. De panlatten zien er na gebruik vaak uit als middeleeuwse slagwapens, waaraan je ook je eigen vingers kunt bezeren dankzij uitstekende nieten. En dus worden deze weggegooid. Onnodig en duur: als je de nieten goed inschiet dan kun je de latten gewoon hergebruiken.

Daarom heeft Stagefreaks TOP nietpistolen ofwel handtackers in zijn assortiment opgenomen van Novus. De meest professionele handtacker is de J-19. Deze is geschikt voor diverse typen nieten van verschillende afmetingen en voor afwerknagels.

Een lage terugslag, aanpasbare slagkracht voor hard en zacht hout, lockdown-handvat, instelbaar voor perfect parallel nieten en een smal, lang mondstuk voor moeilijk bereikbare plaatsen zijn natuurlijk ideale eigenschappen voor je nietpistool. De naslagfunctie zorgt ervoor dat nieten die weerstand bieden toch volledig in het hout doordringen.

In deze video wordt getoond hoe je nieten perfect parallel kunt aanbrengen.

Tja, op een evenement hangt de mooie illusie voor een deel aan elkaar met tywraps, panlatten en nieten.