Top tien handige wintertips voor de event technicus

geplaatst op 08/12/2016

Je hebt het vast al gemerkt… De zomer is voorbij.

Maar het werk voor de technicus in de evenementen- en festivalwereld gaat natuurlijk gewoon door. 
Laat je dus niet verrassen: zorg dat je goed bent voorbereid op kou en andere winterse indooruitdagingen. 
Freek van Stagefreaks heeft zijn top tien aan wintertips voor technici in de evenementenwereld op een rijtje gezet. Zodat jij veilig en comfortabel het nieuwe seizoen te lijf kan.

 

1. Winter betekent indoor en indoor betekent trussen. Met een meetband met trussklem zit je altijd goed om op hoogte trussen te trimmen. Nu meet je ook binnen en op hoogte veilig en gemakkelijk.

 

2. Een puntlaser helpt je om binnen in de hal gemakkelijk riggingpunten aan te geven (zelfs op bijvoorbeeld het plafond). Driepunts-  of vijfpunts-lasers zijn handig en vaak zelfs onmisbaar in de hal.

 

3. In een handige pouch heb je al je losse trussbenodigdheden (denk aan trusspennen en veren, maar ook gereedschap dat je zo bovendien kunt zekeren) direct bij de hand. Of je nou links- of rechtshandig  bent.

 

4. Inkoppertje: handschoenen. Binnen of buiten, op kou kun je rekenen. Voor warme handen én muurvaste grip heb je stevige werkhandschoenen nodig. Bijvoorbeeld de Dirty Rigger Kevlar of, als je echt in de extreme kou aan de slag moet, de Dirty Rigger Subzero Winter werkhandschoen.

 

5. In deze donkere dagen verdrijf je de duisternis het makkelijkst met een goede hoofdlamp. Hou je handen vrij en belicht automatisch waar je blik zich richt. Bijvoorbeeld met de Petzl Tactikaa + hoofdlamp. Zwart en onopvallend voor de werkzaamheden backstage. Of met de waterdichte en speciaal voor gebruik in ATEX-ruimtes ontwikkelde Petzl Pixa 2.

 

6. Houd je hoofd warm! Dit doe je het gemakkelijkst door een muts in je helm te dragen. En er is natuurlijk niets aangenamer dan een speciaal daarvoor gemaakte muts. Zoals de Kask Wintermuts die zich helemaal naar je hoofd vormt en zo optimale warmte biedt zonder een greintje in te leveren op de veiligheid van je helm.

 

7. Krijt. Indoor zal je veel riggingpunten moeten zetten. Teken ze duidelijk zichtbaar en in verschillende kleuren op de grond. Met bijvoorbeeld het Kadeem industriekrijt: kleurrijk slaglijnkrijt voor tijdelijke markeringen.

 

8. Kwalitatief schoeisel houdt je voeten lekker warm en vol grip. Ook als het nat, koud en glad is. De Steel Blue Argyle Metatarsal S3 veiligheidsschoenen, bijvoorbeeld. Onthoud dat leren schoenen wel goed onderhoud nodig hebben!

 

9. Schoenen met Gore Tex ® voering zijn nóg warmer dan leder gevoerde schoenen. Dus als je écht in de extreme kou moet werken, dan laat bijvoorbeeld de Meindl Bergschuh GTX S3 je niet in de kou staan.

 

10. Zorg dat je zelfverzekerd, veilig en volgens de laatste eisen aan het werk bent. Laat je materiaal tijdig keuren zodat je er weer een heel jaar niet naar om hoeft te kijken. Stagefreaks regelt het tot februari met 10% korting!

 

BONUS

Zoals je van Stagefreaks gewend bent, doen we er nog een klein schepje bovenop met de extra bonustip:

 

11. Een handige en volledige multitool is vanzelfsprekend onmisbaar voor elke professional in de evenementen. Één van de meest verkochte is de Leatherman Charge TTi. Met zijn extra haakmes achterop wordt deze Leatherman vaak gebruikt om tyraps door te snijden. 
Freek’s bonustip: pas daarmee op! 
Deze multitool is geen koevoet, maar hij is bedoeld om mee te snijden. Bij verkeerd gebruik loop het risico dat het lemmet afbreekt. En zulk onvakkundig gebruik resulteert automatisch in het vervallen van Leatherman’s standaardgarantie. We laten je met plezier zien hoe je je multitool wél optimaal gebruikt: kom gerust eens langs >>