Het is een ... Sharpie

geplaatst op 31/05/2016

Is het een pen? Is het een stift? Nee, het is een ... Sharpie!

Sharpies, al langer bekend in Amerika, worden ook in Nederland steeds populairder. Ze zijn prima geschikt voor het aanbrengen van ‘permanente’ markeringen. Heel handig voor allerlei industriële toepassingen. Met name in de evenementenbranche worden duizenden kilometer tapes en andere oppervlakten gemarkeerd en beschreven door bouwers, engineers, freelancers enz. Een Sharpie is niet ‘gewoon een Sharpie’. Er zijn verschillende types op de markt. Laten we eens kijken.

De verschillende typen Sharpies hebben met elkaar gemeen dat er allerlei oppervlakten mee beschreven kunnen worden. Uiteraard zeer handig bij constructiewerkzaamheden. Je kunt er heel goed tapes mee beschrijven, zoals bv Gaffa tapes van Nichiban, Deltec e.d.

Permanent

De inkt wordt aangeduid als permanent. Dat betekent echter niet dat deze net zo lang meegaat als een Egyptische Pyramide. Net zoals bij gewone markeerstiften zijn de markeringen gevoelig voor zonlicht. De inkt van Sharpies wordt aangeduid als lichtecht. Er bestaan bij inkt echter een aantal gradaties voor lichtechtheid. De hoogste gradatie geldt voor zwarte inkt, waarbij de lichtbestendigheid in de praktijk ½ jaar of langer is, zonder andere invloeden van buitenaf. Buiten zal een markering 3 tot 4 maanden meegaan op een niet poreus oppervlak. Nemen we een poreus oppervlak binnen, dan gaat het om enkele jaren.

Waterbestendig

Waterbestendig wil niet zeggen dat inkt niet vlekt. Wanneer een tekst vlekkering maar leesbaar is na contact met water, geldt dat in de schrijfbranche als ‘waterbestendig’. Gelukkig zijn je vingers niet permanent gemarkeerd na contact met de inkt: een beetje alcohol doet wonderen. Daarna gebruik je scrubzeep.

Je liefdesbrief kun je beter niet met een Sharpie schrijven. De inkt bevat nl. oplosmiddelen die door het papier trekken. Gebruik het om die redenen ook niet op textiel, omdat dit een bleekeffect kan hebben. Na verloop van tijd kan rondom de markering een gele halo verschijnen. Voor het verwijderen van Sharpievlekken op kleding geldt: gebruik direct vlekkenverwijderaar. Leg de vlek ondersteboven op een doek of tissue. Een geschikte vlekkenverwijderaar is Amodex. De vlek niet drogen of strijken.

Typen Sharpies bij Stagefreaks

Sharpie Fine Point Permanent Marker

De standaard Sharpie met een punt van 1 mm en niet giftige, sneldrogende inkt. Prima geschikt om een markering op gladde tape aan te brengen.

Sharpie Retractable Permanent Marker
De punt van 1 mm kan worden ingetrokken. Beweerd wordt dat deze Sharpie een Safety Seal-mechanisme bevat. Wat dit ook moge zijn, je punt droogt niet uit wanneer deze ingetrokken is.

Sharpie Twin Tip Permanent Marker
Deze heeft een fijne 1 mm-punt aan het ene uiteinde en een ultrafijne 0,5 mm-punt aan het andere uiteinde.

Sharpie Art

Sharpies zijn momenteel een grote hype bij niet-zakelijke gebruikers. Enthousiastelingen maken onwaarschijnlijke kunststukken met Sharpies. We tonen er hier een paar. Je krijgt zo een aardige indruk van wat er mogelijk is met Sharpies.