Safe Up | Trauma Relief StrapDe gevolgen van een val in een veiligheidsharnas.

Je hebt een goede harnasgordel voor valbeveiliging. Deze is met een schokabsorber gekoppeld aan een valbeveiligingsapparaat. Je gaar ervan uit dat je veilig bent, aan alles is gedacht. Of niet?

Nee, zo eenvoudig ligt het eigenlijk niet. Wanneer je na een val in een harnas bungelt, is het heel belangrijk dat je direct wordt geholpen en snel weer vaste bodem onder je voeten hebt. Want tijdens het hangen wordt je bloedtoevoer belemmerd, vooral bij de liezen. Dit staat bekend als het Harnas Suspension Trauma. Het gevolg is dat je uiteindelijk flauwvalt. Het maakt niet uit of je ‘tough’ bent: het is gewoon niet te voorspellen of jij tot de 50% behoort die na een half uur bungelen buiten bewustzijn raakt. Duurt het langer, dan zal uiteindelijk iedereen bezwijken.


Flauwvallen is toch niet zo erg?
Het is waar dat je veilig hangt, je valt niet met je hoofd op de grond. Maar de functie van flauwvallen is om het bloed weer te laten stromen. Wanneer je op de grond ligt, ben je in horizontale positie, wat de bloedcirculatie weer op gang brengt. In een harnas hang je verticaal en zal de circulatie niet verbeteren. Deze zal juist verslechteren wanneer je flauwvalt en dus niet meer beweegt. Zo gaat het dan snel bergafwaarts.

Suspension Trauma
Een Suspension Trauma is gevaarlijk. Daarom moet iedereen na een val naar het ziekenhuis worden vervoerd. Dat dient te gebeuren in een zittende houding, zo mogelijk met opgetrokken benen. Ook wanneer er niets aan de hand lijkt. Zelfs dagen na de val kan nog een bloedprop in de bloedbaan komen met fatale gevolgen.

Safe Up Trauma Relief Strap
Het goede nieuws is dat je een Suspension Trauma kunt voorkomen met de Trauma Relief Strap van Stagefreaks. Deze voetlus is verbonden met je harnas. Na een val trek je de verbinding open zodat de strap uitrolt. Vervolgens plaats je een voet in de lus en ga je staan, waardoor de belemmering bij de liezen verdwijnt. Als je dan ook nog blijft bewegen doe je er alles aan om een Suspension Trauma te vermijden. Hieronder zie je hoe een strap wordt toegepast.

Demo Trauma Relief Strap


Wil jij dit proberen?

Ziet er toch gemakkelijk uit op de afbeelding. Maar schijn kan bedriegen. Voor het werken met valbeveiligingsmiddelen  dien je getraind te zijn. Daarvoor kun je bij Stagefreaks verschillende cursussen volgen.

Maar in onze trainingshal mag jij gratis onze valbeveiligingsmiddelen uitproberen. We zien je graag langskomen bij Stagefreaks!