Onderhoud & Reparatie tips

Tips voor het bescherming van je materiaal

Je kan zelf bijdragen aan de houdbaarheid van je eigen materiaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: Klimmateriaal (zoals Klimgordels, Zekeringen, Swivels), Valbeveiliging (zoals Gordels, Leeflijnen), Werken op hoogte (zoals Karabiners, Katrollen en Shackels). Om dit te doen moet je wel rekening houden met verschillende aspecten. Denk hierbij aan materiaal gebruik zoals: intensiteit, frequentie, conditie) maar ook het transport, opslag en onderhoudt. Wanneer je rekening houdt met deze aspecten zorgt dat er voor dat je materiaal veel langer mee gaat! Zorgzaamheid is duurzaamheid!

In deze samenvatting een opsomming van voorzorgsmaatregelen die  merken aanbevelen voor het onderhoudt van jou materiaal. 

Basis principes

-          In het algemeen zorg goed voor je veiligheidsmiddelen, laat het niet overal op de grond liggen, gooi het nooit op de grond.
-          Lees vooraf de instructies die horen bij je product in de bijgevoegde handleiding of op de website van het product.
-          Lees ook het “PPE inspection” gedeelte oftewel het Persoonlijke Veiligheids Middel inspectie.

PPE staat voor Personal Protective Equipment, dit betekent Veiligheidsmiddel gedragen door de gebruiker. PPE is onder te verdelen in 3 verschillende categorieën.

Categorie 1: Kleine gevaren, Lichte mechanische impact, zonnestraling(Bv bril, handschoenen)
Categorie 2: Ernstige gevaren (Bv geventileerde helmen, stijgijzers)
Categorie 3: Grote of dodelijke gevaren( Bv gordels, karabijnhaken) 
Niet opstappen helm bescherming onderhoudstips beschermingstips 

 

 

 

 

Herinnering voor de levensduur van je materialen

-          De maximum (door de meeste bedrijven) ingestelde levensduur voor de producten is 10 jaar.
-          De levensduur voor metalen producten is levenslang, mits anders aangegeven door de producent.
-          Waarschuwing: Een ongebruikelijke gebeurtenis kan er voor zorgen dat het product vervangen dient te worden na slechts eenmalig gebruik.

           Dit kan het type en de intensiteit van het gebruik omvatten, maar ook de omgeving waarin het wordt gebruikt (Agressieve omgevingen, scherpe randen, extreme            temperaturen) of chemische producten.

-          Om meer te weten te komen over het product lees altijd goed de handleiding. 

Het keuren van je materiaal

Om er voor te zorgen dat de levensduur en veiligheid van je product gewaarborgd kan blijven is het noodzakelijk dat je product tijdig gekeurd wordt. Laat je wettelijke jaarlijkse keuring altijd door een gecertificeerde keurmeester uit voeren. Stagefreaks biedt u deze mogelijkheid en verzorgt voor u de volledige keuring van en PBM en de registratie hiervan.
Tijdens het keuren vind er een visuele inspectie plaats waarna bepaald wordt of het product nog voldoet aan alle eisen. Officieel moeten de keuringen gedaan worden om de 12 maanden en na elke val.
Klimmateriaal Keuring  Klimmateriaal Keuring Klimmateriaal Keuring

Stagefreaks biedt u de mogelijkheid om uw  te keuren materialen aan ons aan te bieden op de volgende 3 manieren:

-          Opsturen (Producten laten keuren en u stuurt deze zelf op naar ons)
-          Laten ophalen (Producten laten keuren en u wilt deze laten ophalen door Stagefreaks)
-          Zelf afgeven (Producten laten keuren en u komt deze zelf afgeven op Esp 252 te Eindhoven)

Hoe is uw serienummer opgebouwd

Alle producten zijn voorzien van een serienummer. Dit nummer kan op verschillende manieren in/op het product aanwezig zijn. Denk hierbij aan laser gegraveerd, label of op een andere manier. Via het serienummer is het gemakkelijk om de identiteit van het product terug te vinden. Elk merk heeft zo zijn eigen variant van de opbouw van het serienummer. Om tot de juiste kennis van uw serienummer te komen vind u hierover een lijst van de merken welke bekent zijn bij ons qua opbouw van hun serienummer:

-          Aliens                   - Kask Work
-          Beal                      - Kong  
-          Black Safe           - North
-          Edelrid                  - Petzl
-          Eidelweiss           - Rema
-          Eller                      - Rock Empire
-          Fallsafe                - Rock Exotica
-          Giss                      - Singing Rock
-          Harken                 - Skylotec

Klik hier om naar de serienummer pagina te gaan.

Transport

-         Het wordt aangeraden om je materiaal op te slaan in een verpakking om het te beschermen.
-         Sla NOOIT natte of vochtige kleding/materiaal op in je Pelicase dit zorgt namelijk voor het ontstaan van schimmel. Men kan wel een tijdelijke vochtvreter in de Pelicase alleen deze beschermt maar voor een tijd van 24 uur max!
-         Wanneer het product in een rugzak wordt opgeslagen zorg er dan voor dat stijgijzer punten of scherpe objecten niet je helm, touwen of  stroppen beschadigen.
-         Als je reist doormiddel van truck, trein, vliegtuig of boot dan kunnen de temperaturen extreem worden wat er voor kan zorgen dat je producten van mindere kwaliteit worden.

Voorbeeld: Wanneer je reist per truck zorg er dan voor dat textiel materiaal of helmen achter het raam of in de kofferbak van een voertuig liggen dat blootgesteld is aan direct zonlicht. De temperatuur kan dan namelijk oplopen tot 80 graden celsius.

-          Houdt er bij het opslaan van het materiaal in de kofferbak en een auto rekening mee dat er in de mogelijke nabijheid van je producten auto-accu’s, gas tanks of            reinigingsmiddelen(risico op lekken) aanwezig kunnen zijn.
Pelicase Peli Ontvochtiger

Waarschuwing

Elk contact met chemische producten, agressieve of bijtende stoffen(bijvoorbeeld zuren) is verboden. Dit zijn namelijk weekmakers welke de levensduur van uw product kunnen aantasten. Twijfelt u over uw product of het een van bovenstaande ervaringen heeft gehad vervang dan meteen het product om uw eigen veiligheid te kunnen garanderen.

Opslag

-          Sla je materiaal op in een goed geventileerde ruimte welke niet blootgesteld is aan direct zonlicht(UV).
-          Reserveer een specifieke plaats voor je materiaal. Waarschuwing: elk contact met agressieve of bijtende stoffen(bijvoorbeeld zuren) is verboden. Dit zijn namelijk weekmakers welke de levensduur van uw product kunnen aantasten. Twijfelt u hier over vervang dan per direct uw product.
-          Sla je materiaal nooit op in een vochtige omgeving. Hier door kan schimmel ontstaan(natte kleding, tassen maar ook waterproof container met vocht aan de binnenzijde). Bij lange afstandsreizen houdt er rekening mee dat er vocht in de container kan komen tijdens transport. Voornamelijk in havens en vliegvelden en dan vooral in zoutige omgevingen.
Symbolen Opslag Onderhoud Producten bescherming 

Reparatie/Onderhoud

Wijzigingen en reparatie van producten buiten het zicht van de producent om zijn verboden. Behalve het vervangen van versleten onderdelen met vervangende onderdelen van de producent zelf is niet verboden. Mocht er reparatie of wijzigingen toegepast moeten worden zorg er dan voor dat dit door een gecertificeerd bedrijf gedaan wordt. Deze zorgen ervoor dat het onderhoud en de reparaties naar specificatie van de producent worden gedaan zodat de garantie gegarandeerd kan worden.

Wassen & Drogen

-          De voorschriften voor het wassen van producten is op/bij het product specifiek aangegeven.
-          Haal je materiaal altijd uit de verpakking na elke activeit, zelfs wanneer het wassen/schoonmaken niet nodig is.
-          Laat al je producten drogen maar zorg er voor dat ze niet in contact komen met UV licht.
-          Zorg er voor dat je materiaal niet in de buurt van warmte bronnen komt zoals direct zonlicht, radiators of open vuur.

Onderhoudstips Reparatietips drogen ophangen onderhoud bescherming
 

Advies per product groep

Helmen

Verzorgingstips

-          Je kunt je eigen helm natuurlijk personaliseren door bijvoorbeeld je naam, adres, bloed type en andere gegevens in je helm te noteren.
-          Markeringen aanbrengen is aleen toegestaan op de comfort delen en NIET! Op de veiligheidsdelen. Je kunt desgewenst een tape of een label met een tie wrap gebruiken. Gebruik GEEN VERF! Verf is namelijk een weekmaker wat er voor zorgt dat de levensduur van je product kan worden aangetast. Voor meer informatie lees de handleiding.
-          Enkele helmen hebben een plek speciaal ontworpen voor transparante of reflectieve stickers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de stickers van Petzl. Andere stickers is NIET aangeraden omdat deze weekmakers kunnen bevatten welke de levensduur van de helm aan kunnen tasten.
-          In het geval van hevige transpirantie zorg dan voor bescherming aan de binnenkant van de helm met een hoofd beschermingsmiddel,bijvoorbeeld een bandana.
-          Stop je helm NIET in een verpakking waarin de helm stevig vast gedrukt zit.
-          Ga NIET op een helm zitten.
Onderhoudstips Helm hoofddeksel beschermingsmiddel PBM reparatietips labelen Helm Labelen Beschermingsmiddel PBM bescherming onderhoud reparatie 

Onderhoudstips

-          Na gebruik in een zoutige omgeving(aan de kust) maak dan de helm schoon met vers water.
-          Was je helm in lauw water met zeep(Ph neutral 30 graden celsius maximum), daarna afspoelen met vers (kraan) water.
-          Gebruik alleen huis/tuin/keuken zeep. Andere schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters etc. zijn niet compatibel met polycarbonaat, polystyreen of nylon en kunnen de helm verzwakken.
-          De harde buitenkant van ABS helmen kan schoongemaakt worden met een doek welke licht vochtig is met poets alcohol. Waarschuwing: dompel de helm niet direct in de alcohol. Dit zijn namelijk weekmakers die de levensduur van het product kunnen verkorten.
-          Gebruik Geen hoge druk spuit om de helm schoon te maken.

Do not use niet te gebruiken middelen onderhoud

 

 

 

 

Reparatietips

De hoofdlamp clips and hoofd onderdelen van de kin band kunnen worden vervangen. De comfort schuimkussen zijn verkrijgbaar als vervangende onderdelen.
Klips & Foam voor helmen  

Harnassen

Gebruikerstips

-          Je kunt je eigen harnas natuurlijk personaliseren door bijvoorbeeld je naam, adres, bloed type en andere gegevens in/op je harnas te noteren.
-          Markeringen aanbrengen is alleen toegestaan op de comfort delen en NIET! Op de veiligheids delen. Je kunt desgewenst een tape of een label met een tie wrap gebruiken. Gebruik GEEN VERF! Er is op het harnas een blanke plek aanwezig voor het harnas label aan te brengen. Voor meer informatie lees de handleiding.
-          De chemische componenten van markeerstiften, verf, tape en stickers zijn misschien niet geschikt voor het gebruik op Nylon. Deze componenten kunnen de vezels en de structuur en sterkte van plastic onderdelen aantasten. Maar je kunt wel je harnas markeren door een klein stuk tape aan te brengen op de comfort onderdelen. Zorg er wel voor dat de markering je werkzaamheden niet moeilijker maken.
-         Wanneer je op hoogte werkt met verf en/of spray coatings, of in een olie achtige omgeving kan je je harnas beschermingen doormiddel van wegwerpbare overalls. In deze overalls kan men een gat knippen om de leeflijn door heen te halen. 
Harnas Onderhoudstips onderhoud Reparatie Reparatietips beschermingsmiddel PBM  

Harnas Onderhoudstips onderhoud Reparatie Reparatietips beschermingsmiddel PBM

Onderhoudstips

-          Regelmatig schoonmaken zorgt voor de leesbaarheid van indentificatie, traceerbaarheid en normen markeringen. Bovendien is het gemakkelijker. Inspecteer de stiksels en de conditie van de banden op een schoon textiel product.
-          Na gebruik in een zoute omgeving(aan de kust) schoonmaken met vers water.
-          Was je harnas in lauw water met zeep (Ph neutraal 30 graden celsius maximum), daarna afspoelen met vers (kraan) water.
-          Gebruik een kleine borstel om moeilijke vlekken weg te krijgen(Olieachtige viezigheid of modder).
-          Je kunt je harnas wassen in een wasmachine. Kies dan de stand 30 graden celsius delicaat synthetische setting zonder centrifugeren. Was het harnas in een dikke stof zak om zo schade door metalen delen van het harnas aan de trommel van de machine te verkomen.
-          Gebruik alleen huis/tuin/keuken zeep. Andere schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters etc. Deze zijn te sterk en niet compatibel met nylon en kunnen het product beschadigen. Dit zijn namelijk weekmakers die de levensduur van het product kunnen verkorten.
-          Gebruik Geen hoge druk spuit.
-          Hang het harnas altijd op om te drogen. Gebruik GEEN wasmiddel.
Don't Use Niet gebruiken hogedrukspuit 

Stroppen, leeflijn en energie absorberende middelen

Gebruikerstips

Je kunt je eigen stroppen, leeflijnen en energie absorberende middelen ook personaliseren. Houdt er wel rekening mee dat de chemische componenten van markeerstiften, tape en stickers niet goed samen gaan met nylon.

Gebruik geen markeerstiften op stroppen dit om verslapping te voorkomen. Je kunt alleen schrijven op de markeringslabel of toepasbare tape op de genaaide beschermingscovers plakken.

Om je eigen energie absorberende middelen te personaliseren kan men op de beschermende cover wat schrijven om een label aan de binnenzijde plaatsen.

Voor bepaalde leeflijnen zijn verschillende accessoires beschikbaar die gemakkelijk kunnen worden vervangen. Bijvoorbeeld de GRILLON leeflijn van petzl heeft niet de zelfde levensduur als de metalen producten en kan daarom gemakkelijk worden vervangen.

Voor meer informatie zie de handleiding die bij de producten wordt geleverd.
Stroppen Leeflijn

Touwen

Gebruikerstips

-          Loop niet over de touwen heen.
-          Wanneer je het touw oprolt zorg er dan voor dat het touw niet in de war raakt en zorg er voor dat beide uiteinden op een andere plaats komen. Dit zodat er geen wendingen gecreëerd worden. Sla je touw daarom altijd op in een Pelicase dan is je touw namelijk altijd goed opgeslagen en kan er niets mee gebeuren. 
-          Voorkomen te snel afdalen met een touw omdat dit kan zorgen voor slijtage. Gedurende hele snelle afdalingen kan het mechanisme zo heet worden (230 graden Celsius) dat het de nylon vezels van het touw kan door branden.
-          Sla je touw altijd op in een goede beschermingshoes of een Pelicase welke hem beschermt tegen vuil.
-          Sla je touw altijd op in een goede beschermingshoes en vooral niet door elkaar gewikkeld. Dit kan je ook doen in een Pelicase. Zorg er voor dat er geen knopen in komen en houd het touw uit de buurt van scherpe objecten.
-          Houd je touw schoon. De conditie van het touw kan impact hebben op het verslijten van andere producten. ;Bijvoorbeeld een touw wat onder modder zit zorgt er voor dat de sluiting niet goed functioneert. Een nat en zanderig touw kan voor vroegtijdige slijtage zorgen aan aansluitingen.
-          Let wel op dat als je je touw opslaat in een Pelicase, dat deze niet nat/vochtig is om zo schimmel te voorkomen. Je kunt wel een vochtvreter in je Pelicase plaatsen welke voor maximaal 24 uur werkzaam is.
Touwen TouwenTouw Touwen eisen onderhoudstips reparatietips

Het snijden van een touw

-          Gebruik een heet mes om zo een zo nette rechte snede te krijgen of een speciaal hierover gemaakte touwsnijder
-          Wanneer je het touw snijdt(Nieuw touw op rollen is verkocht per meter, of gebruikte touwen verdeelt in verschillende secties) Markeer dan elk einde met een benodigde informatie. Minimaal de diameter en de lengte van het touw moeten dan vermeld staan.
-          Maak gebruik van label of de juiste tape om de juiste informatie of veiligheid te vermelden en bescherm het label met een krimpkous (Waarschuwing: Niet meer dan 80 graden Celsius).
Touwen Snijden Onderhoud Lengte veiligheidsmiddel PBM Rope Touwsnijder Touwreiniger Ropecleaner Pelicase Vochtvreter

Verplichte informatie op het label

-          De naam van de producent
-          Het type touw
-          CE markering met het certificeringsnummer
-          De lengte
-          De diameter
-          Het identificatie nummer met daarop het jaar van productie
-          Het product model nummer

Om uw touwen goed te beschermen tegen slijtage, bijvoorbeeld op de randen gebruik PROTEC, CATERPILLER of ROLL MODULE beschermers.

Bijzonderheden van semi-statische touwen

Touwen Snijden Onderhoud Lengte veiligheidsmiddel PBM RopeVoor het eerste gebruik moet men het touw eerst 24 uur onderdompelen in water. Dit zorgt er voor dat er een beter connectie ontstaat in het touw en helpt bij het verwijderen van smeermiddelen (voornamelijk gladde) die tijdens het ontwikkelingsproces zijn gebruikt.

Laat het touw langzaam drogen. Het krimpt ongeveer 5% (5 m voor elke 100 m). Houd hier rekening mee met het berekening van de benodigde lengte. Een goed gebruikt touw kan zelfs nog ruim 5 % langer worden door het gebruik er van.

 


Onderhoudstips

-          Na gebruik in een zoute omgeving( aan de kust) schoon maken met vers water.
-          Was het touw in lauw water (Ph neutraal 30 graden Celsius maximum) en daarna goed en grondig schoon maken met vers water.
-          Je kunt het touw wassen in een wasmachine. Kies hier voor de 30 graden Celsius delicaat synthetische setting zonder centrifugeren.
-          Gebruik alleen huis/tuin/keuken zeep. Andere schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters etc. Deze zijn te sterk en niet compatibel met nylon en kunnen het product beschadigen. Dit zijn namelijk weekmakers die de levensduur van het product kunnen verkorten.
-          Gebruik GEEN hoge druk spuit.

Metalen producten

Indentificatie

Elk metalen product is ook te markeren. Denk hierbij aan graveringen doormiddel van laser of een stempel welke de volgende informatie verstrekt: model naam en standaard waarden maar ook het serie nummer om zo gemakkelijk op gezocht te kunnen worden.

Gebruikerstips

Wanneer je je metalen producten wilt personaliseren houdt dan rekening met het volgende.

-          Het graveren van een karabiner of ander metalen product is niet gewenst wanneer het een modificatie betreft die het product kan verzwakken. Gebruik geen stempel of pers. Het gebruik hiervan is strikt verboden omdat die type van markering het product kan beinvloeden in bijvoorbeeld de diepte waarmee het in het product is geplaatst. De kracht van de impact en de gekozen plek.
-          Maar je kunt wel gebruik maken van een elektrische graveerpen (diepte minder dan 0.1 mm) op het frame naast het serie nummer.
-          Je kunt je metalen producten wel markeren met een kleine hoeveelheid verf(verfpen of “metaal graverings” verf. Waarschuwing: Dompel je producten NIET in de verf. Plaats een kleine dunne markering die niet te dik is met verf.
-          Markeer NIET op werkgebieden. De markeringen moeten geplaatst worden op een gedeelte van het product waar het niet schuurt tegen andere onderdelen of touw. De markeringen mogen ook NIET de originele markering(serie nummer, standaard waarden) afdekken.
-          Dit type van markering is verboden op plastic delen omdat de chemische componenten in verf de structuur kunnen aantasten.
-          Omdat niet elke verf die beschikbaar is getest kan worden, wordt geadviseerd om een metaal compatible verf te gebruiken. Ook kunt u plakband gebruiken op de gebieden waar het touw niet loopt.
Metalen Onderhoudstips reparatietips  Metalen Onderhoudstips reparatietips  Metalen Onderhoudstips reparatietips  

Onderhoudstips

-          Na gebruik in een zoute omgeving( aan de kust) schoon maken met vers water.
-          Gebruik een kleine borstel om moeilijke vlekken weg te krijgen(Olieachtige viezigheid of modder).
-          Was het touw in lauw water (Ph neutraal 30 graden Celsius maximum) en daarna goed en grondig schoon maken met vers water.
-          Je kunt het touw wassen in een wasmachine. Kies hier voor de 30 graden Celsius delicaat synthetische setting zonder centrifugeren.
-          Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters etc. Gebruik ook geen WD40 ontvetter omdat deze producten smeermiddelen verwijderen en dit kan slijtage versnellen. Dit zijn namelijk weekmakers die de levensduur van het product kunnen verkorten.
-          Sommige metalen producten hebben ook plastic onderdelen. Gebruik daarom alleen huis/tuin/keuken zeep. Andere schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters etc. zijn te sterk en niet compatibel met plastic en kunnen het product beschadigen.
-          Gebruik Geen hoge druk spuit. De hoge druk kan namelijk er voor zorgen dat smeermiddelen verwijderd worden en kan ook bepaalde onderdelen beschadigen.
-          Wanneer smering nodig is gebruik dan alleen vloeibare oliën (machine olie) of grafiet poeder. Na het smeren, schone olieresten met een doek af doen om te voorkomen dat er olie op de stroppen of het touw komt.
Metalen Onderhoudstips reparatietips wassen drogen onderhoud 

Stijgen & Afdalen

Onderhoudstips

-          Wanneer er zich een scherpe rand vormt op de body van het product betekent dit dat het product niet meer gebruikt mag worden. Wij raden aan om elk metalen product dat een beschadiging van meer dan 1 millimeter diep heeft niet meer gebruikt mag worden.
-          Zoals met alle afdalingsproducten betekent dat het schuren van touw tegen de body van een REVERSO het metaal kan beschadigen.
-          Om er voor te zorgen dat je langer van je product gebruik kan maken is het toegestaan om scherpe randen met de hand bij te schuren(Gebruik hier voor een fijne versie schuurpapier).
-          Houdt er wel rekening mee dat deze werkzaamheden alleen toegepast mogen wanneer de scherpe rand binnen de 1 millimeter grens valt.
-          Gebruik een kleine borstel om modder te verwijderen. Om een goede werking en grip op het touw te hebben moeten de tanden helemaal schoon zijn.
Metalen eisen Katrollen Karabiners onderhoud smering metalen bescherming Stijgen en Afdalen

Gebruikerstips

-          Maak je stijg- en afdaalmechanismen altijd schoon met een droge doek na gebruik.
-          Sla je stijg- en afdaalmechanismen op met natte stroppen of nat touw er nog in.
-          Draag je stijg- en afdaalmechanismen mee in een beschermende Pelicase om zo beschadigingen er aan te voorkomen.

Natuurlijk zijn de belangrijkste mechanismen die men gebruikt de: Afdaal acht, een ID en de stijgklemmen. Elk product verdient zo zijn eigen specifieke aandacht qua onderhoudt. Voornamelijk de ID en de stijgklemmen moeten goed schoongemaakt worden na gebruik in een modderige/zanderige omgeving. Dit om slijtage te voorkomen.

Welke u nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik. Wij adviseren in ieder geval altijd om voor de juiste stijgen & afdaalmechanismen te kiezen. In ons assortiment vindt u diverse soorten stijgen & afdaal tools die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden.

De spoelen op de STOP en SIMPLE afdalingsproducten zijn beschikbaar als reserve onderdelen. Ze kunnen worden vervangen tijdens het dragen (zie voor meer informatie de gebruiksaanwijzing).
Metalen eisen Katrollen Karabiners onderhoud smering metalen bescherming 

Karabiners

Onderhoudstips

-          Smeer het scharnier regelmatig om zo de levensduur van de veer/het product te kunnen waarborgen.
-          Na het smeren wrijf dan de overtollige olie af met een doek om zo te voorkomen dat er olie op de touwen terecht kan komen.
-          Gebruik geen WD 40 omdat dit het scharnier kan uit drogen wat de levensduur NIET ten goede komt.
-          Gebruik GEEN hoge druk spuit. De hoge druk hiervan kan namelijk het scharnier uitdrogen.

Metalen eisen Katrollen Karabiners onderhoud smering metalen beschermingMetalen eisen Katrollen Karabiners onderhoud smering metalen bescherming 

Katrollen

Onderhoudstips

-          Specifieke smeermiddelen zijn NIET nodig dit omdat de gesealde lagers al gesmeerd zijn en dat de bussen zelf smerend zijn.
-          In het geval van intensief gebruik bijvoorbeeld in avonturen parken of na gebruik in water is het mogelijk om machine olie te gebruiken om zo extra te smeren.
-          Gebruik GEEN WD 40 omdat dit de scharnieren en bussen kan uit drogen en beschadigen.
-          Gebruik GEEN hoge druk spuit. Dit omdat de scharnieren dan beschadigd kunnen raken en het katrol uit kan drogen omdat de olie uit de zelf smerende bussen gespoten wordt. Of omdat het water de gesealde lagers in kan lopen.
Kong Ortis Katrol 

Hoofdlampen

Lees voor gebruik de specifieke eisen voor elke lamp in de handleiding. Houdt hierbij ook rekening met de eisen qua batterij.

Gebruikerstips

-          Draag je hoofdlamp altijd in een passende tas om zo de lens te beschermen
-          Na gebruik, zet de lamp op locked om zo onverwachts aan zetten te voorkomen. De locking methode is specifiek voor elke lamp

Optimaliseer de levensduur van oplaadbare batterijen

-          Laad de batterij de eerste keer volledig op.
-          Dompel een oplaadbare batterij NIET in water.
-          Na gebruik in een natte omgeving, verwijder de batterij en laat deze in de openlucht drogen. Let op dat ze niet in UV licht terecht komen.
-          Houdt er rekening mee dat ze niet in contact komen met warmte bronnen zoals direct zonlicht, hout vuur of radiateurs.
-          Verwijder de batterij wanneer de lamp lange tijd niet gebruikt wordt. Sla de batterijen op een in droge, goed geventileerde ruimte zonder direct contact met zonlicht.

Lithium ion batterijen

-          Lithium Ion batterijen verliezen ongeveer 10 % van hun capaciteit per jaar. Of ze nu wel of niet gebruikt worden en niet afhankelijk van het altijd keren opladen.
-          De oplaad temperatuur van een Lithium Ion batterij moet tussen de 0 graden Celsius en + 40 graden Celsius zijn om zo verslechtering te voorkomen.
-          Voorkom bijvoorbeeld het opladen van een batterij met een auto oplader onder een ruit die aan direct zonlicht is bloot gesteld.
-          Laad de batterijen NIET op in een dichte omgeving (bijvoorbeeld een kist of doos) omdat dit oververhitting kan veroorzaken wat de batterij kan beschadigen.
-          De gebruik en opslag temperatuur van een Lithium Ion batterij moet tussen de – 30 graden Celsius en + 50 graden Celsius zijn om verzwakking te voorkomen.
-          De ATEX lampen moeten gebruikt en opgeslagen worden tussen temperaturen van – 30 graden Celsius en + 40 graden Celsius.
-          De ideale huishoud temperatuur voor het opladen, gebruik en opslaan van een Lithium Ion batterij is rond de 20 graden Celsius.
-          Een negatieve temperatuur onder 0 graden Celsius laat de levensduur van de batterij minder worden. Dit omdat het door deze temperatuur sneller gaat wat effect heeft op de licht output. Alhoewel dit maar tijdelijke effecten zijn. Wanneer de Lithium Ion moleculen namelijk opnieuw opgewarmd zijn hersteld dit de vorige capaciteit.
-          PETZL Lithium Ion batterijen zijn gegarandeerd voor 1 jaar of 300 oplaad beurten. Na deze 300 oplaad beurt behouden zij nog rond de 70 % van hun initiële capaciteit.
-          Temperaturen boven de 50 graden Celsius kunnen de batterijen permanent beschadigen. Hoewel dit niet meteen gebeurt, betekent het vaker gebruiken van de batterijen boven deze temperatuur wel dat er schade kan ontstaan. Laat je hoofdlamp daarom ook NOOIT liggen onder een autoruit, raam of in de kofferbak wanneer de buiten temperatuur op loopt.
Hoofdlampen PBM beschermingsmiddel Hoofddeksel Batterij Lithium Ion 

Nikkel cadmium (Ni-Cd) en Nikkel metaal hydride (Ni-MH) batterijen

-          Waarschuwing: Het helemaal leeg laten lopen van een Ni-MH oplaadbare batterij kan zijn werkzaamheid aantasten want kan resulteren in het vrijkomen van gassen en andere giftige materialen. Laat je niet afschrikken om een batterij die half leeg is of die meer dan 2 weken niet gebruikt is op te laden.
-          Zelf leeg lopen bij langere tijd opslag: Nikkel batterijen verliezen ongeveer 10 % van hun capaciteit na de eerste dag niet gebruiken. Daarna ongeveer 20 % per maand.
-          Nikkel batterijen moeten altijd opgeladen worden binnen tempraturen van 10 graden Celsius en 40 graden Celsius.
-          Gebruik je batterijen altijd binnen temperaturen van – 20 graden Celsius en + 60 graden Celsius.
-          Sla je batterijen altijd op binnen temperaturen van – 20 graden Celsius en +35 graden Celsius.
-          De (PETZL) Ni-MH batterijen kunnen 500 keer opgeladen worden.

Hoofdlamp Batterij Type Hoofdbescherming Hoofddeksel Nikkel Cadmium PBM

Onderhoudstips

-          Na gebruik in een modderige of zoute(aan de kust) omgeving schoon maken met vers water.
-          Verwijder de batterijen.
-          Droog de lamp met de batterij case open.
-          Sluit de batterij case van een waterproof lamp NIET als er vocht aan de binnenzijde aanwezig is.
-          Was de buitenkant van de lamp(Lamp en lens) met lauw water en zeep (Ph neutraal 30 graden Celsius maximum).
-          Poets de lens met een zachte doek. Poets de lens NIET met een hard of schurend product.
-          Voorkom contact met vet/olie op de lens. Mocht dit toch gebeuren poets de lens dan schoon met een droge doek en spoel deze af met vers water.
-          Verwijder en was de elastische bandjes in een wasmachine. Stel deze in op een delicate stof en zonder centrifugeren.
-          De comfort schuim middelen zijn verkrijgbaar als vervangbare onderdelen.

Onderhoud, reparatie

Haal nooit een lamp uit elkaar behalve wanneer deze vervangen wordt met de juiste reserve onderdelen, die ook bij het merk horen. Deze componenten moeten identiek zijn aan de originele onderdelen en worden verkocht met een handleiding voor vervanging.

Producten beëindigen aan het einde van hun levensduur

Voor uw eigen veiligheid, zorg er voor dat je eigen materiaal op tijd niet meer gebruikt word.
Een product moet vervangen worden wanneer:

-          Het product meer dan 10 jaar oud is en gemaakt is van plastic of textiel.
-          Het product betrokken is geweest met een flinke val of wanneer het onder een flinke last terecht is gekomen.
-          Het niet meer goedgekeurd wordt.
-          Wanneer je de veiligheid in kwestie trekt.
-          De gehele historie niet bekend is( BV wanneer het gevonden wordt of een 2e hands product is).
-          Wanneer het door veranderende regelgeving, legalisatie, standaard, techniek of wanneer het niet compatibel is met andere producten.

Waarschuwing: Vernietig deze producten om verder gebruik te voorkomen.
Tabel producten beëindigen opruimen vernietiging