Gezichtsbescherming

Ons uitgebreide assortiment gezichtsbescherming bestaat uit veiligheidsbrillen, oogbeschermingsbrillen, gelaatsschermen. Van het bekende merk Giss bedienen wij u graag. Onze producten zijn van hoge kwaliteit, waardoor u deze lang en met plezier gebruikt. Bij Stagefreaks adviseren wij u graag en leveren u de juiste gezichtsbescherming snel. Wij staan voor uitstekende service en kwaliteit garant.

Meer informatie over gezichtsbescherming

11 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Overzicht  Lijst 

11 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Overzicht  Lijst 

Welke oog en gelaatsbescherming past het beste bij de werkzaamheden?

Onze ogen behoren niet alleen tot de kostbaarste, maar ook tot onze kwetsbaarste zintuigen. Jaarlijks vinden dan ook helaas regelmatig oogongevallen plaats met blijvende schade, zoals het verlies van gezichtsvermogen. Niet voor niets is daardoor de veiligheidsbril één van de meest van toepassing zijnde persoonlijk beschermingsmiddel.

Vele gevaren kunnen soms onherstelbare oogschade tot gevolg hebben. De verschillende industriële gevaren zijn:

-          Mechanische gevaren (vaste deeltjes, stof, splinters, etc.)
-          Chemische of biologische gevaren (spatten van zuren, oplosmiddel, besmet bloed, gassen, etc.)
-          Optische gevaren (ultraviolet, infrarood, zichtbaar licht, lasers, etc.)
-          Thermische gevaren (hete vloeistoffen, spatten van gesmolten materiaal, vlammen, etc.)
-          Ergonomische gevaren (onjuiste sterkte, verkeerde houding, etc.)

In eerste instantie moet gekeken worden naar maatregelen die het dragen van een veiligheidsbril overbodig maken. Als dit niet mogelijk is, moet de blootstellingstijd worden verkort. In andere gevallen moeten er veiligheidsbrillen beschikbaar gesteld worden. Daarbij is er de keuze uit verschillende varianten en modellen.

We onderscheiden naar uitvoering 4 hoofdtypen oog- en gelaatsbescherming:
- Veiligheidsbrillen
- Bescherm- en overzetbrillen
- Ruimzichtbrillen
- Gelaatsschermen

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen beschermen alleen de ogen en zijn alleen geschikt tegen gevaren als (grof) stof, slijpspatten (spaanders) en vloeistofspatten die niet gevaarlijk zijn voor de huid. Een veiligheidsbril lijkt qua montuur op een gewone bril, maar de lenzen van deze brillen zijn van gehard glas of speciaal kunststof. En het montuur is van metaal of kunststof. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de gevraagd krasvastheid van de lenzen, moet een veiligheidsbril worden gekozen.

Een veiligheidsbril moet voldoen aan de Europese norm EN 166 en bestaat uit een montuur of frame waarin, al dan niet verwisselbaar, een centrale ruit of twee lenzen zijn aangebracht. Er bestaan diverse soort coatings. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden verder toegelicht.

Lens materialen

De twee voornaamste types lenzen van een veiligheidsbril zijn gemaakt van mineraal glas (thermisch gehard of chemisch gehard) of van een speciaal kunststof (polycarbonaat of cellulose acetaat).

Minerale glazen zijn zeer geschikt voor erg stoffige omgevingen waarbij krasbestendigheid of aantasting door bepaalde chemische stoffen van doorslaggevend belang is. Ze zijn minder gevoelig voor krassen, hebben een goede slagvastheid, maar zijn relatief zwaar en zijn gevoelig voor inbranden van las- en slijpvonken.

Kunststof lenzen zijn bruikbaar in bijna alle werkomgevingen. Ze zijn gemaakt van polycarbonaat of van cellulose acetaat. Polycarbonaat (PC) lenzen zijn bijzonder slagvast en licht van gewicht. PC lenzen zijn standaard altijd voorzien van een krasbestendige laag, maar zijn minder goed geschikt bij werken met agressieve chemicaliën. Cellulose Acetaat (AC) lenzen bezitten een goede krasweerstand en zijn vooral zeer geschikt voor werkzaamheden met chemicaliën.

Lenskleuren

De lenzen van een veiligheidsbril kunnen verschillen per kleur. Afhankelijk van de werkzaamheden moet bekeken worden welke kleur lenzen er in gezet moeten worden. Hier onder worden de meest voorkomende kleuren besproken.

Heldere(Blanke) lens

Een veiligheidsbril met een heldere lens is geschikt voor algemene mechanische werkzaamheden voor binnen en buiten. Beschermt tegen impact en UV een heeft geen vertekenend kleurbeeld. Heldere CR39 lenzen bieden goede bescherming tegen krassen en chemicaliën, maar bescherming niet tegen impact en UV.

Lenzen met hoog contrast

amberkleurige (gele) lens

Een veiligheidsbril met een amberkleurige lens beschermt tegen impact, UV en blauw licht (480 nm). De lens geeft een verhoogd contrast bij zwak licht en is geschikt voor bijvoorbeeld oppervlakte-inspectie, jacht en mechanische werkzaamheden.

Oranjekleurige lens

Een bril met een oranjekleurige lens beschermt tegen impact, UV en blauw licht (480 nm). De lens verhoogd contrast en scherper zicht en verminderd de vermoeidheid. Geschikt voor bijvoorbeeld oppervlakte-inspectie, medische behandeling en mechanische werkzaamheden.

Zonnelenzen

Een veiligheidsbril met een zonnelens is vooral geschikt voor buitenshuis werkzaamheden en mechanische werkzaamheden met verblindend licht. Deze kleuren lenzen worden dus voornamelijk gebruikt voor zonlicht en verblindend licht (goede kleurherkenning). De lenzen hebben een bescherming tegen impact, UV-lucht, zonlicht en felle stralen door weerkaatsing van schadelijke lichtstralen.

I/O lens

Een veiligheidsbril met een I/O (indoor/outdoor) lens beschermt tegen impact, UV en verblindend licht. Deze lens is te gebruiken bij zonnig en zwak licht: dankzij de spiegelende coating aan de buitenkant van de lens kan een ongekleurde lens worden gebruikt. Deze reflecteert het licht in plaats van het te absorberen. Deze lens is vooral geschikt voor toepassingen waar werksituaties verschillen van binnen naar buiten en andersom en voor werknemers die veel naar kunstlicht kijken, zoals heftruckchauffeurs.

Laslenzen

Een veiligheidsbril met een groene (of grijze) las lens beschermt tegen impact, UV-, zichtbaar of infrarood licht. Deze lenzen zijn geschikt voor laswerkzaamheden en hebben verschillende soorten tinten voor de diverse soorten werkzaamheden:

Lastint 1,7 = assistent lasser
Lastint 3,0 = solderen, snijden
Lastint 5,0 = autogeen lassen, snijden
Lastint 7,0 = autogeen lassen, solderen, snijbranden

Technische lenzen

Gepolariseerde lens

Een revolutionaire gedegradeerde behandeling voor het comfort van de ogen op langen termijn. De behandeling B-Contrast is met name aangepast voor mensen die kleurloze veiligheidsbrillen dragen. De lens filter 99,99% van de UVA/UVB stralen tot 400 nm en meer dan 30% van het blauwe licht. De lens behoudt de kleurherkenning en verbetert de contrasten en de reliëfs.

HD lens

Een revolutionaire behandeling voor een uitzonderlijke helderheid en overbrenging. De lens kan worden gebruikt voor elk type werken waarbij er geen zonnebescherming nodig is voor industrieel gebruik. De HD-behandeling blijft onopgemerkt zoals geen ander glans dit kan doen. HD is een echte polymere barrière die bestand is tegen water en vlekken dankzij zijn hydrofobe seriebekleding. Het HD-glas is uitgevoerd met een antiweerspiegeling laagje op de coating.

Variomatic lens

Lenzen gecoat met variomatic, verduisteren binnen 10 seconden, beschermen de drager voor 100% tegen Uv-straling, en bereiken opnieuw hun originele tint na 30 seconden. – Sneller dan welke andere coating dan ook. Deze lenzen zijn voornamelijk geschikt voor werkzaamheden waarin buiten – en binnen omgevingen, of lichte en donkere omgevingen frequent afwisselen. Het gebruik van dit soort lenzen mag niet risico verhogend zijn en zijn dus niet in alle gevallen toegestaan.

Coatings

Lenzen worden bij de productie vaak voorzien van een beschermend laagje, ook wel coating genoemd. Er zijn diverse soorten coatings verkrijgbaar. Hieronder worden de coatings per merk benoemd.

Monturen

Of men nu in een omgeving werkt met hoge temperaturen of uren achter de computer doorbrengt, voor alles is er een geschikt montuur te vinden. In het uitgebreide assortiment veiligheidsbrillen kan men voor elke toepassing de juiste bril met bijbehorend montuur vinden. Er zijn monturen beschikbaar in vele uitvoeringen bijvoorbeeld met of zonder zijkapjes, met verwisselbare lenzen, met verstelbare oor veren, verende scharnieren en instelbare neuskussentjes.

Omdat iedere hoofdomvang verschillend is zijn er nu ook diverse veiligheidsbrillen verkrijgbaar in grote en kleine monturen. Neem contact op voor meer informatie hier over.

Markering van lens en montuur

Veiligheidsbrillen met of zonder correctielenzen dienen te worden onderzocht en gecertificeerd door een onafhankelijk laboratorium. Op grond van dit onderzoek mogen de prestaties van de uitrusting bekend worden gemaakt op basis van de criteria van richtlijn EN 166. Alle markeringen op zowel de verglazing als de monturen, dienen permanent en duidelijk leesbaar te zijn aangebracht. Iedere gebruiker moet dus in staat zijn de geschiktheid voor de toepassing te bepalen. Het montuur en de verglazing worden apart gemarkeerd. Indien de verglazing en het montuur een geheel vormen is de markering op het montuur aangebracht.

De markering van het montuur moet verplicht het CE symbool en de identiteit van de producent bevatten (logo of merknaam). Indien een bril aan een EN-norm refereert, is het nummer van de EN-norm verplicht met de verschillende symbolen van het toepassingsgebied en de mechanische weerstand volgens de door de fabrikant gevraagde tests.

Lens

Symbolen voor optische klasse

1 geschikt voor continue werkzaamheden
2
geschikt voor periodieke werkzaamheden
3
geschikt voor gelegenheid werkzaamheden waarbij permanent dragen niet nodig is

Symbolen van het toepassingsgebied (alleen voor brillen)

8 bescherming tegen elektrische boogontladingen door kortsluiting
9
bescherming tegen gesmolten metalen en hete vaste stoffen

Markeringen van lens

S Versterkte duurzaamheid, biedt weerstand tegen een balletje van 22 mm en 43 gram dat valt van een hoogte van 1,30 meter
F
Zwakke impact, biedt weerstand tegen een balletje van 6 mm en 0,86 gram dat inslaat aan 45 m/s
B
Middelmatige impact, biedt weerstand tegen balletje van 6 mm en 0,86 gram dat inslaat aan 120 m/s
A
Grote impact, biedt weerstand tegen een balletje van 6 mm en 0,86  gram dat inslaat aan 190 m/s
T
Bescherming tegen impact bij extreme temperaturen

Optionele symbolen

K symbool voor krasbestendigheid van het oppervlak
N
symbool voor antidamp eigenschappen

Type lensfilter (bescherming) (optioneel)
2                            
Ultraviolet (UV) filter
2C of 3                 
Ultraviolet (UV) filter met goede kleurherkenning
4                            
Infrarood (IR) filter
5 of 6                   
Zonlicht filter
1,7 t/m 7            
Lasfilter in geval van ontbrekende tint-code

Montuur

Symbolen van het toepassingsgebied (allen voor brillen)

3 bescherming tegen vloeistofdruppeltjes en spatten
4 bescherming tegen grote stofdeeltjes > 5 micron
5 bescherming tegen gas en fijne stofdeeltjes < 5 micron
8 bescherming tegen elektrische boogladingen door kortsluiting
9 bescherming tegen gesmolten metalen en hete vaste stoffen

Markeringen van montuur

S Versterkte duurzaamheid, biedt weerstand tegen een balletje van 22 mm en 43 gram dat valt van een hoogte van 1,30 meter
F
Zwakke impact, biedt weerstand tegen een balletje van 6 mm en 0,86 gram dat inslaat aan 45 m/s
B
Middelmatige impact, biedt weerstand tegen balletje van 6 mm en 0,86 gram dat inslaat aan 120 m/s
A
Grote impact, biedt weerstand tegen een balletje van 6 mm en 0,86  gram dat inslaat aan 190 m/s
T
Bescherming tegen impact bij extreme temperaturen ( + 55 graden Celsius / -5 graden Celsius)
H
montuur is ontworpen voor een kleiner hoofd

Lasbrillen

Een lasbril is een bril die iemand draagt die aan het lassen is en deze dient op te zetten om de ogen te beschermen, wanneer er geen kans bestaat dat lasspatten in het gezicht komen. Voor elektrisch lassen wordt in plaats van een lasbril vaak een laskap gebruikt die niet alleen de ogen maar het gehele gezicht beschermt. Zonder bescherming kan men namelijk lasogen oplopen. Een lasbril heeft vaak opklapbare glazen, zodat de las kan worden geïnspecteerd als de vlam van het werkstuk is gehaald. De kleur (groen of grijs) van de glazen hangt af van de soort laswerkzaamheden die worden verricht.

Toebehoren veiligheidsbrillen

In dit hoofdstuk vindt men een overzicht van praktische en perfect aangepaste accessoires om het gebruik van uw bril te onderhouden en te optimaliseren. Te denken valt aan brillenkoortjes, etuis, maar ook reinigingsmiddelen om de bril schoon te houden.

Overzetbrillen

Overzetbrillen zijn bedoeld om met minimale hinder over een correctiebril te dragen. Dee bieden een uitstekende dekking, een maximaal gezichtsveld en een optimale bescherming tegen invloeden. Overzetbrillen worden meestal maar tijdelijk gedragen door mensen die het werk bezoeken. Overzetbrillen zijn relatief goed, maar zijn niet krasbestendig en zijn weinig comfortabel.

RUIMZICHTBRILLEN

Ruimtebrillen (goggles) beschermen de ogen tegen spatten, gassen of stoffen en zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ruimzichtbrillen kunnen naargelang de werkomgeving geventileerd of niet geventileerd zijn, schuimrubberen afdichtingen, verschillende soorten coatings en verstelbare banden hebben en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Brillen gemaakt van polycarbonaat bieden bescherming tegen gesmolten materialen en hele vloeibare deeltjes. Brillen van acetaat bieden en goede chemische weerstand tegen vele oplosmiddelen en industriële chemicaliën. Ruimzichtbrillen kunnen over correctiebrillen gedragen worden.

GELAATSSCHERMEN

In tal van werksituaties bestaat het gevaar dat naast de ogen, ook de rest van het gezicht getroffen wordt door rondvliegende stukjes metaal, steen, hout of vloeistofspatten van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en chemicaliën.

Een veiligheids- of beschermbril biedt dan vaak niet voldoende bescherming. In deze situatie is het veiliger om gebruik te maken van een gelaatsscherm, eventueel in combinatie met een veiligheidsbril.

Gelaatsschermen beschermen het hele gelaat en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: van polycarbonaat en acetaat tot draadgaas. Omdat een gelaatsscherm vrijwel geheel uit duurzaam kunststof bestaat, is het licht van gewicht. Het scherm wordt op het hoofd of op een veiligheidshelm gedragen en sluit nergens aan op het gelaat. Ook belemmert het gelaatsscherm het zicht niet. Gelaatsschermen dienen te voldoen aan de norm EN 166.

Afhankelijk van de toepassingen is een variëteit aan mogelijkheden beschikbaar:

  • Met polycarbonaat ruit: slagvast en optisch hoogwaardig
  • Met ruit van celluloseacetaat: hoge zuurbestendigheid
  • Ruiten in diverse tinten: bij veel uv-licht, zonlicht
  • Gaasschermen: voor werkzaamheden in bosbouw, houtverwerking, etc.
  • Elektriciteitsschermen: bescherming tegen elektrische boogontladingen

COMBINATIES

Als een veiligheidshelm, een gehoorbeschermer en een gelaatsscherm tegelijkertijd moeten worden gedragen, is er een breed assortiment pasklare sets verkrijgbaar. Voor elke werkomgeving kan er een set samengesteld worden.

Op oog- en gelaatsbescherming zijn onderstaande normen van toepassing.

EN 166                   Basiseisen voor alle oog- en gelaatsbescherming
EN 167                   Omschrijving van alle optische beproevings- en testmethoden
EN 168                   Omschrijving van alle niet optische beproevings- en testmethoden
EN 169                   Filters voor lassen en aanverwante technieken. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruikt
EN 170                   Ultraviolet (UV)-filters. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruikt
EN 171                   Infrarood (IR)-filters. Doorlatingsfactoren en aanbevolen gebruikt
EN 172                   Zonlichtfilters voor industrieel gebruik
EN 175                   Middelen voor oog- en gelaatsbescherming bij lassen
EN 207                   Filters en oogbescherming tegen laserstraling
EN 208                   Oogbeschermers voor instelwerkzaamheden aan lasers of lasersystemen
EN 379                   Lasfilters met variabele beschermingsfactor of met twee beschermingsfactoren
EN 1731                 Oog- en gelaatsbescherming uit geweven metaaldraad voor industrieel en niet industrieel gebruik tegen mechanische gevaren en/of hitte

Kies de juiste Gezichtsbescherming

stacey

Voor optimale veiligheid en een eenvoudige manier van werken, is het belangrijk om de juiste Gezichtsbescherming te kiezen. Welke producten voor jou het meest geschikt zijn, is afhankelijk van je werkzaamheden.

In ons assortiment vind je diverse soorten Gezichtsbescherming, geschikt voor uiteenlopende doeleinden. We helpen je graag bij je keuze. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

 

Gezichtsbescherming gratis en snel bezorgd.

Bestel je via onze webshop? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

Uitstekende service
Gratis bezorging vanaf €60,50
Snelle levering
Altijd het juiste advies
14 dagen - Niet goed, geld terug

 

Persoonlijk advies

Wil je graag uitgebreider advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in onze winkel.

 

Klaar om te bestellen? Via ons eenvoudige bestelproces voltooi je jouw bestelling binnen enkele minuten.