Let op met aluminium trussen

Werken met trussen

Werken in de evenementenbranche betekent vaak dat je werkt met trussen. Als je gaat klimmen of hijsen, dan doe jij dat natuurlijk veilig met de juiste uitrusting. Je zult vast wel een helm dragen. Maar draag je ook handschoenen? Dat moet je dus wel doen!

Aluminium blijkt schadelijk
Een truss is gemaakt van aluminium. Dat is lange tijd beschouwd als een ongevaarlijk materiaal. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat aluminium een sluipend gevaar is. Het is onvermijdelijk dat je iets van dit metaal binnen krijgt, omdat het overal in zit, zoals in pannen, eten, deodoranten en verzorgingsmiddelen.

Wat doet aluminium met je lichaam?
Aluminium hoopt zich op in je lichaam, net zoals dat met andere metalen gebeurt. Een te hoge concentratie kun je als giftig beschouwen. In huisartsenpraktijken worden mensen gezien met klachten als vermoeidheid, geheugenproblemen en gewrichtsklachten. Onderzoek legt een mogelijke relatie met dementie, Parkinson en borstkanker.

Hoe ga je ermee om?
Er zijn richtlijnen voor de maximale hoeveelheid aluminium die je mag binnenkrijgen, maar die getallen zeggen uiteraard niemand iets. Het enige wat je kunt doen is het contact met aluminium zoveel mogelijk beperken.

Gebruik bv geen aluminium pannen en geen teflon, maar keramische pannen, zodat je via de mond minder aluminium binnenkrijgt. Ook maagzuurremmers bevatten vaak aluminium. Sigarettenfilters zijn ook slecht, maar hey, dat je niet moet roken weet jij toch wel.

Je krijgt aluminium niet alleen met de mond binnen, maar ook via de huid. Je zou dus beter geen aluminiumfolie kunnen gebruiken. Let op met schoonheidsproducten.

Hoe zit het met trussen?
Zolang jij niet aan trussen likt, neem je de aluminium in de truss dus via de huid op. Zorg er daarom voor dat je huid die ermee in contact komt bedekt is en dat je handschoenen draagt. Ja, ook als het warm is! Stagefreaks heeft natuurlijk fijne werkhandschoenen waar je veel plezier van hebt.