Extra geld uitgeven voor de jaarwisseling is lucratief

geplaatst op 21/12/2015| Posted in Nieuws

Bewust extra geld uitgeven voor het einde van het jaar?

Tegen het einde van het jaar hoor je zzp'ers en andere kleine ondernemers regelmatig opmerken dat de winst nog even naar beneden moet. Of daar boekhoudkundige trucs voor zijn weet ik niet. Maar wat kan werken is: geld uitgeven! Wil je de belastingdienst echt aanpakken, ga dan shoppen bij Stagefreaks! Kun je niet genoeg investeren om gebruik te maken van de belastingkorting? Maak dan gebruik van onze Christmas Deals. Heb je toch korting!


Geld uitgeven, werkt dat nu echt?

Jazeker, zolang je het bewust doet. Wanneer je binnen afzienbare tijd moet investeren in bedrijfsmiddelen, kan het de moeite waard om dit voor het einde van het jaar te doen. Je maakt dan gebruik van de KIA-regeling. Dit is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en dus ideaal voor zzp’ers en kleine ondernemers. Wanneer je dit boekjaar meer dan € 2300 investeert, heb je recht op 28% extra aftrek over dat bedrag. Dat is bijna een derde, dus dat tikt lekker aan. 

Een voorbeeld
Stel je geeft dit jaar € 2000 uit aan artikelen voor je bedrijf. Dat betekent geen extra aftrek. Wanneer je nu bv. volgend jaar ook € 2000 wilt investeren, dan kun je beter besluiten om dit nu te doen. Het bedrag van € 4000 valt dan onder de kleinschaligheidsregeling. De extra aftrek van 28% levert je dan een voordeel op van € 560! De aftrek van 28% geldt voor een investering tussen de € 2301 en de € 55.745. Daarboven bestaat de aftrek uit vaste bedragen. Je kunt deze hier bekijken bij de belastingdienst.

Doen of niet doen?

Het heeft natuurlijk alleen zin wanneer je van plan bent om te investeren. Geld uitgeven om het uitgeven is niet de handigste optie. Ook geldt: wanneer je winst dit jaar laag is en je volgend jaar een stuk hogere winst verwacht kun je de investering beter pas volgend jaar doen. Gewoon om het huishoudboekje denken. Wanneer je volgend jaar echter een lagere winst verwacht en je wilt investeren, zou ik zeggen: pak die korting!


Maakt het iets uit wat ik koop?
 
Jazeker. Alleen bedrijfsmiddelen die minimaal 1 jaar meegaan en € 450 of meer kosten, worden gezien als investering. Kantoorartikelen aanschaffen heeft dus geen zin. Een auto kan alleen worden opgevoerd wanneer deze voor 100% in het bedrijf wordt ingezet en bedrijfsmiddel is. Zoals bv. bij een koeriersdienst.


Samenwerkingsverband

Wanneer je samenwerkt met anderen en een gezamenlijke investering opgeeft, dan kijkt de belastingdienst naar het totale bedrag. Dus niet naar jouw individuele investering. Pas op met je digitale aangifte. Veel zaken worden door de belastingdienst vooraf ingevuld in je digitale aangiftebiljet. Zo niet de kleinschaligheidsaftrek. Die moet je zelf aanvinken. Het wordt je dus niet gemakkelijker gemaakt. Wel leuker, want je verdient er geld mee!