Veiligheidshelm informatie

De normen voor hoofdbescherming

Hoofdletsel kan ontstaan door vallende, - omvallende op wegschietende voorwerpen, dan wel door het stoten van het hoofd, maar ook (vloei)stoffen kunnen hoofdletsel veroorzaken. Door het dragen van een veiligheidshelm wordt in veel gevallen ernstig hoofd- en/of hersenletsel voorkomen. Het dragen van een helm is niet gebonden aan bepaalde beroepen, maar afhankelijk van de risico’s op de werkplaats. 

De juiste helmen voor uw werkzaamheden

In ons assortiment vindt u diverse soorten helmen van merken als: Fallsafe, Giss, Kask, Petzl die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden. We geven u hier een overzicht van de meest gebruikte helmen en toepassingen hiervan.

Waarvoor draagt men een helm?

Een veiligheidshelm beschermt in de eerste plaats tegen blessures aan het hoofd die kunnen ontstaan door vallende voorwerpen of stoten van het hoofd. Zo is men beschermd en de kans op ongelukken/schade/letsel aan het hoofd te verkleinen. De grote diversiteit aan helmen is beschikbaar gekomen door de situaties waarin werknemers deze dienen te gebruiken. Een bouwhelm zonder afstel mechanisme is niet geschikt voor het werken op hoogte. Wanneer deze wel een afstel mechanisme heeft mag dit wel op hoogte gedragen worden, maar wij raden u altijd aan om een andere helm met kin band te kiezen. De helm met een kinband zou niet af kunnen vallen en niet voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Waar draagt men een helm?

Een helm draagt men op de werkplek waar deze verplicht is. Denk hierbij aan bouwplaatsen, evenementenbouw, steigerbouw. Het universele symbool waar aan te zien valt dat men een helm verplicht is te dragen is onderstaand logo. 

Wanneer draagt men een helm?

Helm veiligheidslogo bouwhelm

 Hoe makkelijker de helm te dragen is, hoe groter de kans dat hij daadwerkelijk wordt gedragen. Waaraan is een goede helm te herkennen? Allereerst  moet er in de klep of schaal van elke helm onuitwisbaar de productiedatum vermeld zijn, net als het model  en de  fabrikant. Andere verplichte kenmerken  zijn een bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor het correct instellen van de maat.

De kenmerken van een goede helm zijn:  

 • Binnenwerk met een goede pasvorm en schaal van lichtgewicht materiaal.
 • Traploos verstelbare hoofdband, die breed is en horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt.
 • Een brede en verstelbare (zweet)hoofdband die horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt
 • Een kin band die de oren niet afdekt
 • Wanneer deze eventueel te combineren is met andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gehoor- en gelaatsbescherming
 • Wanneer deze te dragen is met een universele onder muts in een koude omgeving.


Markering van de veiligheidshelm

Conform de EN 397 norm moeten bovendien de volgende gegevens altijd onuitwisbaar aan de binnenzijde van de helmschaal aangebracht zijn:

 • Het materiaal waarvan de helmschaal vervaardigd is
 • Ce markering met nummer van onafhankelijke certificerende instantie
 • De norm waar aan de helm voldoet
 • De productiedatum van de helm. Die is te herkennen aan een cirkel waarin de maanden en het jaar zijn aangegeven. In de gebruiksaanwijzing moet de uiterste gebruikstermijn zijn aangegeven. Aan de hand hiervan kan worden nagegaan of de helm aan vervanging toe is
 • De maataanduiding
 • De naam/code van de fabrikant
 • De modelbenaming

Indien enkel deze gegevens worden vermeld, voldoet de helm slechts aan de minimum eisen uit de EN 397 norm. Indien de helm tevens aan aanvullende eisen uit deze norm voldoet, dan kunt u dat ook terugvinden op de helm. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van deze optionele eisen.

Optionele eis

Kenmerk op de helm

Zeer lage temperatuur

-20 ◦ C/ - 30 ◦ C/ - 40 ◦ C

Zeer hoge temperatuur

+ 150 ◦ C

Elektrische isolatie

440 V ac (wisselstroom)

Gesmolten metalen spatten

MM (molten metal)

Zijdelingse vervorming

LD (Lateral Deformation)

Toepassingen tot 1.000 volt ac

1000 V

Getest volgens EN 50365 voor gebruik nabij 1000 volt ac (klasse 0)

Dubbele driehoek + klasse 0 + serie of batch nummer

Duits keurmerk voor de bosbouw

EikelMaterialen van de veiligheidshelm

Uitgebreide eisen die gesteld worden aan het materiaal en de uitvoering van de helmen staan ook vermeld in de EN 397 Norm. De veiligheidshelmen zijn meestal gemaakt van bepaalde soorten kunststof, mede in verband met het feit dat deze kunststoffen niet stroom geleidend zijn. De voor fabricage toe te passen kunststoffen zijn te verdelen in twee hoofdgroepen, te weten: Thermoplasten en Duroplasten (thermo hardende).

Thermoplasten

Thermoplasten zijn kunststoffen die bij bepaalde temperaturen in vloeibaar-plastische toestand gevormd kunnen worden. De materiaalsoorten zijn polyethyleen (PE), ABS-polymeriaat (ABS), polyamide (PA) en polycarbonaat (PC). Een overzicht van de kenmerken van de gebruikte thermoplasten staan in onderstaande tabel.

 

Materiaalsoort

 

 

 

 

PE

ABS

PA

PC

Verouderingsweerstand

Goed

Goed

Goed

Goed

UV-weerstand

Matig

Matig

Matig

Matig

Vormvastheid bij hitte

70◦ C

90◦ C

150◦ C

130◦ C

Smeltpunt

150◦ C

180◦ C

220◦ C

230◦ C

Breukvastheid bij koude

-40◦ C

-20◦ C

-20◦ C

-30◦ C

Chemische weerstand

Goed

Matig

Matig

Voldoende


Duroplasten

Duroplasten zijn kunststoffen die tijdens het persen onder hoge druk thermisch verharden. De volgens dit procedé uit textiel feniol en glasvezelversterkt polyester gemaakte helmen worden door hitte niet nadelig beïnvloed wat betreft hun beschermende eigenschappen. Bij sterke stralingshitte, maar ook bij laswerkzaamheden verdient dus het gebruik van een duroplastische helm de aanbeveling. Een overzicht van de kenmerken van de te gebruiken duroplasten staan in onderstaande tabel.

 

Materiaalsoort

 

 

Textielfenol

Glasvezelversterkt polyester

Verouderingsweerstand

Zeer Goed

Zeer Goed

UV-weerstand

Zeer Goed

Zeer Goed

Vormvastheid bij hitte

Tot ca. 500 ◦ C

Tot ca. 500 ◦ C

Smeltpunt

1000 ◦ C

1000 ◦ C

Breukvastheid bij koude

Zeer Goed

Zeer Goed

Chemische weerstand

Goed

Goed

Elektrisch isolerend

Slecht

SlechtUitvoeringsvormen van de veiligheidshelm

 • Met klep of verkorte klep
 • Geventileerd of on geventileerd
 • Met of zonder regengoot 
 • Met montagesleuven

Met klep of verkorte klep
Een klep bij een veiligheidshelm biedt voordelen onder zonnige weersomstandigheden, maar houdt bij regen ook de druppels uit de ogen. Een helm met een verkorte klep is bestemd voor werkzaamheden waarbij veel omhoog moet worden gekeken of in bijvoorbeeld kleine ruimtes. Doordat de klep korter is, wordt het zicht naar boven aanzienlijk vergroot.

Geventileerd of on geventileerd
Met name in de zomer kan de mogelijkheid tot het openen van ventilatie openingen bepalend zijn voor het wel of niet dragen van de helm. Veel toepassingen laten dit echter niet toe. Indien er gevaar is voor bijvoorbeeld vloeibare metalen of gevaarlijke vloeistoffen dan is een geheel dichte helmschaal een vereiste. Een aantal helmen heeft een variabele ventilatie openingen zodat de drager deze zelf naar behoefte kan openen of sluiten

Met of zonder regengoot
Een regengoot zorgt er voor dat niet al te veel water in de kraag van de (regen)kleding loopt. Nadeel is dat bij het werken met gevaarlijke vloeistoffen, alle vloeistof op één plaats gecentreerd wordt afgeleverd.

Met montagesleuven
De meeste helmen zijn standaard in de zijkanten voorzien van montagesleuven (eurosleuven) voor gehoorbescherming en/of gelaatsbescherming. De Europese maat voor een sleuf is 30 mm. De meeste accessoires zijn hier op voorzien. Let er wel op dat de sleufmaat nog kan verschillen per merk. In een aantal gevallen kan het noodzakelijk zijn om een adapter aan te schaffen om gehoorbescherming of gelaatsbescherming te monteren.

Binnenwerken

Er zijn in principe twee uitvoeringen beschikbaar voor de binnenwerken. Ten eerste een kunststof variant. Deze geeft weinig draagcomfort en is vaak een prijskwestie. Deze is daarom ook voornamelijk geschikt voor incidenteel gebruik of voor bijvoorbeeld bezoekers.

Ten tweede is er de ergonomisch beter verantwoorde binnenwerk welke bestaat uit geweven textiele draagbanden. Indien men dagelijks een helm draagt dan verdient deze uitvoering de voorkeur. Textiele banden hebben een veel hogere weerstand tegen temperaturen en variërende weeromstandigheden en leveren langere termijn prestaties op het gebied van schokabsorptie.

Binnenwerken kunnen uit verschillende aantallen bevestigingspunten (4 of 6 (er zijn zelfs 8-punts binnenwerken) bestaan. Hoe groter het aantal bevestigingspunten, des te beter wordt de kracht die op de helm terecht komt verdeeld over het hoofd. Zes-punts binnenwerken brengen wel nadelen met zich mee van gewicht en warmte op het hoofd. Een vier-punts binnenwerk geeft een goede combinatie van schokabsorptie en draagcomfort waardoor het hoofd optimaal beschermd wordt.

Het binnenwerk heeft tenslotte nog twee soorten sluitingen om op iedere hoofdmaat aangepast te kunnen worden. Namelijk een binnenwerk met schuifinstelling of met een draaiknop. Bij een schuifinstelling wordt de breedte ingesteld door de knopjes in de gaatjes te bevestigen en vast te klikken. En bij een binnenwerk met draaiknop kan men doormiddel van het draaien aan de knop de breedte van het binnenwerk instellen. Hierdoor kan je het binnen snel instellen ook als de helm al op het hoofd zit.

Het wordt aangeraden om binnenwerken regelmatig (na Max. 1 jaar) te vervangen.

Let op: als uw helm zichtbaar beschadigd is of zwaar belast is door de impact van een vallend voorwerp dient deze onmiddellijk te worden vervangen.

Toebehoren en onderdelen

Voor alle veiligheidshelmen zijn vele onderdelen en toebehoren los verkrijgbaar. Denk hierbij aan neklappen tegen vloeistof of hitte, kin riemen in verschillende materialen om aan de helm te gespen om zo te voorkomen dat de helm bij harde wind afwaait, monteerbare gehoorkappen, ruimzichtbrillen of vizieren, reflecterende strips, helmmutsen en zweetbanden. De meest voorkomende onderdelen en toebehoren zijn terug te vinden in dit hoofdstuk. 

Centerfit verstelling

Het simultaan activeren van de twee regelknoppen van het CenterFit systeem past de hoofdomtrek aan. Deze regelknoppen kunnen gemakkelijk worden bediend met handschoenen. 
Met het CenterFit systeem blijft de helm perfect centraal op het hoofd zitten. 
Centerfit verstelling mechanisme verstelbaar verstelsysteem 

Helmen met het CenterFit systeem kunt u vinden in onze shop !

Verschil tussen dichte en geventileerde helmen

Bij de aanschaf van een nieuwe helm is het belangrijk dat je weet welke werkzaamheden er mee uitgevoerd gaan worden. Krijgt men te maken met vloeistoffen of hoogspanningsmasten dan is men verplicht een dichte helm te nemen.
Anders kunt u altijd kiezen voor een helm met ventilatie gaten. Op onderstaande afbeelding is het verschil duidelijk aangegeven.

Helmverschil open dicht vloeistof  

Onderhoudsvoorschriften voor helmen

De technische levensduur van de helm bedraagt meestal 10 jaar en is bepaald door de fabrikant. Deze is verplicht om deze informatie beschikbaar te stellen. De advies gebruiksduur bedraagt 5 jaar, afhankelijk van het merk helm. Wanneer een helm van meer dan 1 meter! op de grond valt is deze niet meer geschikt voor werkzaamheden en dient deze vervangen te worden.
Valhoogte helm bouwhelm veiligheidseisen beschermingsmiddel 

Plak GEEN! Tape of stickers op uw helm! In de lijm laag van stickers en/of tape kunnen weekmakers zitten die de structuur van de helm kunnen aantasten.

Stagefreaks levert op aanvraag gepersonaliseerde helmstickers van het merk Petzl op maat. Deze hebben een geschikte lijm laag die de schaal van de helm niet aan zal tasten.
Petzl Helm sticker Personalisatie Veiligheidsmiddel beschermingsmiddel

Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

 1. 5 jaar na ingebruikname
 2. 10 jaar na productiedatum
 3. Na een flinke klap of val

 4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
 5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum

EN 397: Norm voor industriehelmen
EN 812: Norm voor stootpetten

De veilige gebruikstermijn van een helm is moeilijk te bepalen, dit omdat het afhankelijk is van veel factoren. De gebruiksduur van een helm is ook nog een afhankelijk van het materiaal waarvan de helm is gemaakt en de omstandigheden waaronder deze gebruikt wordt. Daarbij speelt een belangrijke rol dat materialen beïnvloed worden door diverse factoren, zoals klimatologische omstandigheden, inwerken van Uv-straling en de aantasting door chemicaliën en temperatuur. Het is aan te raden om na twee jaar geregeld steekproefsgewijs na te gaan of hij nog voldoende stoot dempend is.

Bij normaal gebruik (bij daglicht en temperaturen tussen -5 en 30 graden Celsius) zal de sterkte van het materiaal na ongeveer 3 tot 5 jaar zijn verminderd dat de beschermfunctie van de helm aanzienlijk aangetast is. In de onderstaande tabel staat de gemiddelde verouderingstermijn van diverse materialen helmen.

Materiaal helmschaal

Verouderingstermijn

Polyethyleen (PE)

3 jaar

ABS-polymeriaat (ABS)

5 jaar

Polyamide (PA)

5 jaar

Polycarbonaat (PC)

5 jaar

Textielfenol

5 jaar

Glasvezelversterkt polyester

10 jaar


Deze aanbevolen gebruiksduur geldt niet meer zodra de gebruiksaanwijzing van de fabrikant een andere gebruiksduur aangeeft. Inmiddels zijn er ook al helmen beschikbaar met een sensor ingebouwd welke aangeeft wanneer de helm aan vervanging toe is. De nuttige levensduur van helmen kan worden bevorderd door deze, wanneer niet in gebruik, op te slaan op een droge, liefst donkere koele plaats en niet, zoals vaak gebeurd op de hoedenplank van een auto. 

Tips voor onderhoud en gebruik van veiligheidshelmen

 • Controleer voor het gebruik het verende binnenwerk en de buitenkant van de helm
 • Het is noodzakelijk dat het binnenwerk zo is afgesteld, dat tussen de draagbanden en de bovenzijde van de bol voldoende ruimte bestaat om schokken te absorberen; 25 mm is een minimum. De achterhoofdband dient om het binnenwerk op maat af te stellen.
 • Vervang de helm die een klap heeft gehad of is gevallen
 • Reinig de zweetband regelmatig met water en zeep
 • Als de helm niet gebruikt wordt leg hem dan niet op een plek waar veel zon is
 • Draag de helm zoals bedoeld is, juist afgesteld en niet achterstevoren
 • Draag een helm nooit over een pet, muts of iets dergelijks (tenzij deze er speciaal voor gemaakt is)
 • Plak geen stickers op de helm, de lijn kan het kunststof aantasten. Voor het aanbrengen van bedrijfslogo's kan men het beste eerst even advies aanvragen.
 • Als men een helm heeft waaraan uiterlijk een beschadiging te zien is, dient deze onmiddellijk vervangen te worden.

Wilt u graag uitgebreider advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

Stootpet:

Honkbal stootpet beschermingsmiddel hoofddeksel

Begin met een goede afweging

De keuze voor de stootpet moet goed afgewogen worden. Dit om makkelijk te kunnen werken en de kwaliteit te waarborgen. Bedenk wat voor u de meest ideale situatie is. De stootpet biedt vooral bescherming tegen lichte stoten van stationaire objecten en in kruipruimtes. Ze mogen niet op hoogte worden gebruikt omdat de beschermende werking niet voldoende is. De stoot pet mag alleen worden gebruikt als het risico van vallende objecten volledig is uitgesloten. Is dit niet het geval dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht.

De juiste stootpet voor uw werkzaamheden

Welke u nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik. We adviseren in ieder geval altijd om voor de juiste stootpet te kiezen. In ons assortiment vindt u diverse soorten stootpetten die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden.

+/- Punten stootpet

Plus Punten

Min Punten

Comfortabeler

Bied geen bescherming bij vallende objecten

Bied bescherming tegen lichte stoten in bijvoorbeeld kruipruimtes

Niet geschikt voor klimwerkzaamheden/werken op hoogte

 

Mogen op werkplaatsen niet gedragen worden

 

Bouwhelmen:
bouwhelm hoofddeksel beschermingsmiddel 

De keuze voor een bouwhelm is van groot belang, want een helm kan veel voor u betekenen wanneer er iets mis gaat. De veiligheidseisen die aan de verschillende type helmen worden gehangen geven elk duidelijk aan voor welke werkzaamheden de helm geschikt is. In ons uitgebreide assortiment vindt u diverse soorten helmen die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden. Onze producten zijn van hoge kwaliteit, waardoor u deze lang en met plezier gebruikt.

Er bestaan verschillende varianten van de bekende bouwhelm namelijk zowel met lange en korte klep. Dit houdt in dat de lange klep vooral in de zomer perfect is tegen het zonlicht. Wel geeft de korte klep meer zicht naar boven toe. Ook zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar. Denk hierbij aan de felle kleuren blauw, geel en andere. Maar ook in de zwarte variant welke perfect geschikt is voor (backstage) technici.

Een ander technisch punt waar men bij aanschaf op moet letten is of men voor een gesloten of geventileerde variant gaat. Houdt hierbij wel rekening met de werkzaamheden die u er mee uit gaat voeren. Geventileerde helmen bieden namelijk geen bescherming tegen vloeistoffen en mogen niet onder hoogspanningsmasten worden gebruikt. De dichte variant biedt deze garantie natuurlijk wel. Zie hier voor ook de verschillende normeringen.

Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
bouwhelm Giss veiligheid hoofddeksel helm 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: En 937 norm

 +/- Punten Bouwhelm

Plus Punten

Min Punten

Op maat  verstelbaar

Mag ook op hoogte worden gebruikt, maar wordt niet aangeraden

Conventionele veiligheidshelm          

 

 

Overzichtstabel

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht +/- punten per verschillend helm type

 Stootpet  

 Fallsafe 

 Giss

 Kask

 Petzl Vertex  Vent

 Petzl Vertex  Best

Verstelbaar qua maat

x

 √

  √

 √ 

  √

  

Ventilatie/luchtings openingen aanwezig

 √

  x

  √

  √

  x 

Geschikt voor werken op hoogte

 √

  √

  √

  √

  √

Geschikt voor werken met vloeistoffen

 x 

  √

  x 

  x

  √

Geschikt voor werken onder hoogspanningsmast

 x 

  √

   x 

  x 

  √

Uitbreidbaar met: Hoofdlamp

 √

  √

  √

  √

  √

Uitbreidbaar met: Gehoorsbescherming

 √

 √

  √

  √

  √

  √

Uitbreidbaar met: Gelaatsbescherming

√ 

 √

  √

  √

  √

  √

Uitbreidbaar met: Kask Onder Muts

 √

 √

  √

  √

  √

  √