Werkpositionering

Werkpositionering met leeflijnen is een techniek waarbij je met behulp van een positioneringslijn je positie beperkt tot een specifieke werkzone. Deze techniek biedt de mogelijkheid om je vrij te bewegen binnen je werkgebied. Tegelijkertijd word je geholpen bij het behouden van een veilige en gecontroleerde werkpositie. In de evenementenbranche doe je dit constant. Positioneringslijnen zijn geen alternatief voor valbeveiliging.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Skypro Positioneringslijn oog-oog
    Rating:
    0%
    • Slijtvaste bevestigingsogen
    • Geen schok absorber
    • Sterk webbing
    Keuze afhankelijk
    Vanaf € 19,50 € 23,60
Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Positioneringslijnen

Er zijn verschillende typen lijnen voor werkpositionering:

  • Vaste positioneringslijnen: Deze beperken je bewegingsvrijheid. Zo kom je niet in een situatie waarin je kunt vallen;
  • Instelbare positioneringslijnen: Hiermee is bewegingsvrijheid ook beperkt, maar heb je controle over de lengte. Zo kun je jezelf in de juiste positie brengen.

Voordelen van werkpositionering

Het gebruik van werkpositionering met leeflijnen biedt verschillende voordelen voor werknemers die op hoogte werken:

  • Bewegingsvrijheid: Je kunt je vrij bewegen binnen de werkzone, terwijl je steeds veilig wordt vastgehouden door de leeflijn;
  • Precisie: Werkpositionering met leeflijnen maakt het mogelijk om je nauwkeurig te positioneren op de werkplek. Zo kun je effectiever werken zonder het risico van vallen;
  • Comfort: Goed ontworpen positioneringssystemen zijn comfortabel om te dragen en zitten niet in de weg, waardoor je je kunt concentreren op je taken.

Werkplaatsbeperking

Als je positioneringslijn korter is dan het oppervlak waarop je werkt, dan kun je er ook niet vanaf vallen. Denk bv aan het toepassen van werkplaatsbeperking op een podium.

Ventrale positionering versus laterale positionering

Er zijn twee hoofdtypen werkpositionering met leeflijnen: ventrale positionering en laterale positionering.

Ventrale positionering

De leeflijn wordt aan de voorkant van je harnas bevestigd. Dit zorgt voor een centrale positionering van de ten opzichte van het ankerpunt. Ventrale positionering is ideaal voor taken waarbij je voornamelijk rechtop staat of werkt op verticale oppervlakken, zoals het werken aan een mast of een paal.

Laterale positionering

De leeflijn wordt aan de zijkant van je klimgordel bevestigd. Hierdoor kun je zijdelings bewegen langs het ankerpunt. Laterale positionering is geschikt voor taken waarbij je horizontaal of schuin moet werken. Je moet dan altijd beide inbindpunten van je klimgordel bij de heup gebruiken. Als je dit maar bij een heup doet, kom je bij een val scheef te hangen.

Opleiding en training

Zorg ervoor dat je voldoende bent opgeleid en getraind in werkpositioneringstechnieken en valbescherming. Zoek naar trainingen die specifiek gericht zijn op werken op hoogte en zorg ervoor dat je regelmatig je vaardigheden blijft bijschaven.

Wil je meer weten over werkpositionering? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.