Gehoorbescherming

Lawaai in de evenementenbranche

Gehoorbescherming op het werk gebruik je tegen lawaai. Logisch toch? Toch wordt lawaai op het werk vaak onderschat. De tijdsduur dat je aan een bepaald geluidsniveau bent blootgesteld speelt een rol. Zelfs een minder hard geluid kan lawaaidoofheid veroorzaken. Als je er maar lang genoeg aan wordt blootgesteld. Dat geldt zeker ook voor werken in de evenementenbranche.

Het belangrijkste gevolg van lawaai is gehoorverlies. Het is een veelvoorkomende beroepsziekte. Gehoorverlies kan samengaan met tinnitus: hinderlijk geruis of gepiep. Lawaai beïnvloedt ook je psyche. Dat kan weer leiden tot lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, verstoorde stofwisseling of spijsvertering, hoge bloeddruk, verminderde bloedcirculatie en zelfs hartklachten. Daar zit je allemaal niet op te wachten.


Gehoorbescherming is een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM)

Gelukkig zijn er richtlijnen voor gehoorbescherming. Als jij of je werkgever besluit dat je gehoorbescherming nodig hebt, merk je al snel dat er verschillende typen bescherming op de markt zijn. Het is dan belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor je oren. Daarbij wil je natuurlijk geen onnodige kosten maken.

Gehoorbescherming wordt niet alleen bij herrie gebruikt. Denk bv. aan oordoppen voor een goede nachtrust of voor zwemmen.
Soorten gehoorbescherming

 • Schuim oordoppen - Deze wegwerpoordoppen dempen alle geluiden door het afsluiten van de gehoorgang. Dus ook belangrijke geluiden zoals spraak hoor je minder. De oordoppen zitten niet zo prettig en kunnen uitvallen. Ze zijn wel lekker goedkoop
 • Herbruikbare oordoppen - Dit type oordoppen past en functioneert beter. Bij de aanschaf kun je kiezen verschillende typen keramische filters. Deze dempen alleen het schadelijke geluid
 • Oorkappen - Oorkappen omsluiten je oren en dempen zo het geluid. Wel effectief, niet altijd comfortabel. Na gebruik zet je ze dus af. Handig als je bv. even moet boren, een machine bedient enz. Er zijn oorkappen met elektronica om geluiden te neutraliseren. Ze kunnen ook voorzien zijn van communicatieapparatuur. Handig op een evenemententerrein
 • Gehoorbescherming op maat (otoplastieken) - De best mogelijk bescherming. Voor elk type schadelijk geluid kun je een keramische filter kiezen. Je gehoorgang wordt opgemeten zodat de bescherming perfect past. Het draagcomfort is hoog. Stage Freaks kan gehoorbescherming bij jou aanmeten.

Lawaaidoofheid

Meer of minder doofheid door geluid komt tegenwoordig erg veel voor. Best kans dat je het niet eens in de gaten hebt. Het begint meestal met het niet meer horen van hoge tonen. Later volgen de midden- en lage tonen. Een piep of ruis in je oor komt ook veel voor. Werk en harde muziek zijn de grootste veroorzakers van lawaaidoofheid. In de evenementenbranche heb je met allebei te maken.

De beschadigde haarcellen in je binnenoor herstellen nooit meer. Daarom zijn doofheid en hinderlijke geluiden in je oor niet te genezen. Je kunt het dus beter voorkomen. Stage Freaks helpt je daar graag bij.


Decibels

Geluid wordt gemeten in decibels: dB. De belasting van geluid op jouw oren geven we aan met dB(A). Je kunt al problemen met je oren krijgen als je 8 uur per dag wordt blootgesteld aan 80 dB(A). Dat is gewoon stadsgeluid. Die belasting heb je eigenlijk niet in de gaten. Bij een kleine toename van 3 db(A) is de belastbare tijd opeens nog maar 4 uur. Bij heel hard geluid heb je al direct gehoorschade.

Er is een arbeidsomstandighedenwet die dit soort zaken vastlegt. In de praktijk moet je zelf je koppie erbij houden. Als hulpmiddel zie je hieronder een handige tabel.


Decibel Geluid Gehoorschade
120 DB(A) Housefeest, discotheek, festival, koptelefoon/oortjes Direct
110 DB(A) Housefeest, discotheek, festival, koptelefoon/oortjes Direct
98 DB(A) Discotheek, festival, koptelefoon/oortjes Na 7 minuten
95 DB(A) Discotheek, festival, koptelefoon/oortjes Na 15 minuten
92 DB(A) Discotheek, koptelefoon/oortjes, hard geschreeuw Na 30 minuten
89 DB(A) Zware vrachtwagen Na 1 uur
86 DB(A) Voortrazende trein Na 2 uur
83 DB(A) Verkeerslawaai Na 4 uur
80 DB(A) Stadslawaai Na 8 uur
77 DB(A) Luidruchtig gesprek Geen


Wanneer moet je gehoorbescherming dragen?

 • Vanaf 80 dB(A) moet de werkgever jou gehoorbescherming ter beschikking stellen
 • Vanaf 85 dB(A) ben je verplicht om bescherming te dragen
Voorkom gehoorschade

De juiste gehoorbescherming kiezen

Bepaal het geluidsniveau op de werkplek, de geluidsdemping van je gehoorbescherming en de duur dat je deze gaat dragen. Houd daarbij rekening met je persoonlijke voorkeur. Ook de mogelijkheid tot onderhoud en medische aspecten kunnen een rol spelen.


Het dragen van je gehoorbescherming

Gebruik de bescherming op elk moment dat er sprake is van herrie. En niet bv. 99% van de tijd. Als je de bescherming even afzet dan is het totale effect van de bescherming gering. Een draagpauze maakt de bescherming praktisch nutteloos. Heb je de neiging om je gehoorbescherming uit te laten? Zoek dan naar een meer comfortabele oplossing.

100% gehoorbescherming

SNR-waarde en correctie

Aan de SNR-waarde (Single Number Rating) kun je zien hoeveel dB de geluidsbeschermer dempt. Een SNR-waarde van 31 dB reduceert lawaai van 100 dB naar 69 dB. Maar niet helemaal: er blijft altijd een marge. Daarom moet je voor elk type gehoorbescherming een correctie toepassen:

 • Oordoppen en oorkappen: 5 dB
 • Wegwerpoordoppen: 9 dB
 • Bij gehoorkappen met een SNR-waarde van 31 blijft na correctie dus een demping van 26 dB over

Zie je een NRR-waarde vermeld? Dat is de Amerikaanse variant van de SNR-waarde: Noise Reduction Rating.


Overbescherming

Teveel bescherming is ook weer niet goed. Onder de 70 dB heb je een gevoel van isolatie en kun je minder goed communiceren. Streef naar een geluidsniveau tussen de 70 en 80 dB.


Restgeluid-na-correctie

Frequentie

Houd zo mogelijk rekening met de frequentie van het geluid. Deze wordt weergegeven met de volgende waarden: H-waarde, M-waarde en L-waarde voor hoge, midden- en lage frequenties. In de evenementenbranche heb je vooral met de middenfrequenties te maken.

 • H: 2000 - 8000 Hz
 • M: 1000 - 2000 Hz
 • L: 63 - 1000 Hz

Europese normeringen

De EU erkent schadelijk geluid als een onomkeerbaar gevaar voor de gezondheid. Producten voor gehoorbescherming vallen daarom in risicocategorie III. Voor deze producten gelden bijzondere bepalingen.

 • EN 352-1: Gehoorkappen
 • EN 352-2: Oordopjes
 • EN 352-3: Helmkappen
 • EN 352-4: Niveau-afhankelijke gehoorkappen
 • EN 352-5: Gehoorkappen met actieve geluidscompensatie
 • EN 352-6: Gehoorkappen met communicatie-inrichting
 • EN 352-7: Niveau-afhankelijke dempende oordopjes
 • EN 352-8: Gehoorbeschermers met audio voor communicatiedoeleinden (bijv. radio)
 • EN 458: Aanbevelingen voor de keuze, het gebruik, de verzorging en het onderhoud van gehoorbeschermers

Gehoorbescherming

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen