Typen hoofdbescherming

Wat jij op je hoofd zet tijdens de opbouw van een evenement hangt af van de plek waar je werkt en het werk wat je doet. Als je op hoogte werkt wil je bv. een helm die niet afvalt en niet te zwaar is. Op de grond kan ook een goedkopere bouwhelm een prima optie zijn, al raden we je aan om goed materiaal te gebruiken. Als een helm fijn draagt zul je minder geneigd zijn om hem af te zetten.


Typen-veiligheidshelmen

geventileerde klimhelm, gesloten bouwhelm en stootpet


Hoofdbescherming in de evenementenbranche

 • Klimhelm
  Een klimhelm is altijd een goede optie. Hij is relatief licht en heeft een goede kinband. Op hoogte zet je die strakker dan op de grond. Er zijn kinbanden met speciale standen voor op de grond en op hoogte.

  Een kunststof binnenwerk is over het algemeen lichter dan textiele banden. Het hangt van het merk en de kwaliteit van de helm af of kunststof comfortabeler zit of juist niet.

  Een goede klimhelm beschermt je hoofd niet alleen tegen de impact van een val maar ook tegen stoten, vallende voorwerpen e.d. Omdat er altijd gerigd wordt bij de opbouw van een evenement, is de klimhelm een prima allround optie.

  Voor klimhelmen zijn allerlei accessoires verkrijgbaar zoals vizieren, paddings enz. Dat verschilt per merk.

 • Bouwhelm
  De bouwhelm is niet bedoeld om mee op hoogte te werken en een val mee te maken. Ook de kinband, als die er al op zit, is daar niet voor bedoeld. Een bouwhelm kun je tijdens het klimmen verliezen. De helm wordt dan zelf een vallend voorwerp en kan anderen bezeren. Je werkt er dus mee op de grond. De helm beschermt je tegen stoten, vallende en rondvliegende voorwerpen. Door het riggen is er altijd kans op vallende voorwerpen op de plaats van opbouw. Als je zelf rigt, is een bouwhelm voldoende als je grondwerk doet. Moet je ook omhoog, dan is een bouwhelm geen optie.

  Als je buiten werkt dan is een klep tegen zon en regen prettig. Tegelijkertijd kan het dat je minder ziet als je omhoogkijkt. En bij riggen is dat wel nodig. Een verkorte klep is dan een optie. Je kunt ook je nek beschermen met een nekbeschermer. Bij regen kan een regengoot handig zijn. Er zijn accessoires verkrijgbaar bij bouwhelmen.

 • Stootpet
  Een stootpet ofwel bumpcap verwacht je niet gauw op een opbouwlocatie, want deze beschermt niet tegen vallende voorwerpen. Het is echt alleen bedoeld als bescherming bij het stoten van je hoofd. Toch komt de stootpet bij bepaalde activiteiten in de evenementenbranche van pas. Dat is prettig, want de stootpet is lekker licht en ziet er best cool uit.

  Als je bv. tussen en onder laaghangende theatertrekken werkt, is de stootpet handig. Er mag dan echter niet iemand boven je aan het werk zijn i.v.m. vallende voorwerpen, laat staan dat er op dat moment gerigd wordt. Ook bij werkzaamheden onder een wat laag podium voldoet de stootpet prima. Uiteraard gebruik je absoluut geen stootpet bij werken op hoogte.


Geventileerde veiligheidshelm

 • Zowel klim- als bouwhelmen kunnen geventileerd zijn.
 • Een geventileerde helm is comfortabeler, met name in de zomer. Maar dit type helm is niet geschikt voor alle activiteiten.
 • Een gesloten helm is multifunctioneler omdat je kunt werken met stroom, vuur of vuurwerk. Hete en chemische vloeistoffen zijn absoluut taboe bij de geventileerde helm, als zul je daar niet snel mee te maken krijgen in de branche.Kleine rondvliegende voorwerpen zoals slijpsplinters zouden ook nog in de ventilatiegaten kunnen komen.
 • In de evenementenbranche is multifunctionaliteit vaak een voordeel. Ga dan gerust voor een gesloten helm, maar de keuze is aan jou. Het hangt helemaal van je werkzaamheden af.
 • Er zijn helmen waarvan je de ventilatiegaten kunt sluiten. De richtlijnen van de fabrikant geven aan wat je met gesloten schuiven wel mag doen.

Materialen

Veiligheidshelmen zijn gemaakt van verschillende materialen. Vaak zijn dit thermoplastische kunststoffen. Dat betekent dat het bij hoge verhitting plastisch wordt. Bij dit type kunststoffen zit een weekmaker in het materiaal die de taaiheid bepaalt. Door warmte en zonlicht verdwijnt de weekmaker uit het materiaal. Dat zorgt voor veroudering en maakt de helm geleidelijk meer bros.

Je hebt ook duraplasten. Deze materialen worden bij hoge verhitting juist harder. Textielfenol en glasvezelpolyester zijn bijvoorbeeld duraplasten.

Voorbeelden

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)
ABS is licht maar hard en slagvast. ABS is een thermoplast. ABS is dus niet bestand tegen heel hoge temperaturen. Daarnaast is ABS een copolymeer. Weersomstandigheden hebben invloed op de kwaliteit van ABS. Door toevoeging van UV-stabilisators kan verkleuring worden voorkomen. Het temperatuurbereik is -40 tot 100 ° C.

PC (polycarbonaat)
PC is een thermoplastische polymeer. Het is erg slagvast en redelijk temperatuurbestendig Het heeft een lage krasbestendigheid. Temperatuurbereik: -40 tot 115 ° C.

HDPE (Hi-Density Polyethylene)
HDPE is een duurzame kunststof. Het is stug, hard, slijtvast en waterafstotend. Het materiaal volledig recyclebaar en dus duurzaam. Ook de productie is niet heel milieubelastend. HDPE kan worden gebruikt bij temperaturen van –30 tot +80°C.

Materiaal Levensduur
Polyethyleen (PE) 3 jaar
ABS-polymeriaat (ABS) 5 jaar
Polyamide (PA) 5 jaar
Polycarbonaat (PC) 5 jaar
Textielfenol 5-10 jaar
Glasvezelpolyester 5-10 jaar

Man met zwarte veiligheidshelm

Typen hoofdbescherming

 • Stootpet
 • Klimhelm met en zonder ventilatie
 • Bouwhelm met en zonder ventilatie

Niet doen met je veiligheidshelm

 • Dragen bij beschadiging of na het verstrijken van de levensduur
 • De helm meer dan 1 m laten vallen of vallen met helm en de helm dan blijven gebruiken
 • Stickers, verf of lijm op je helm gebruiken. Dit tast de schaal aan
 • Je helm in de zon leggen. Zowel op het terrein als achter in je auto op de hoedenplank.

  Helmen houden niet van hitte en uv-straling

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen