Tips voor persoonlijke bescherming op een rij

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) helpen om veilig en gezond te kunnen werken. De werkgever dient deze te verstrekken en de werknemer moet ze gebruiken. Wij hebben enkele tips voor persoonlijke bescherming op een rij. 

Hoofdbescherming
Tijdens het werken met constructies is het dragen van een helm vrijwel altijd verplicht. Of je nou op hoogte werkt of op de grond. Er zijn verschillende soorten veiligheidshelmen. Zo is er de klimhelm die wordt gebruikt bij het klimmen en werken op hoogte. Ook is er de bouwhelm, deze wordt gebruikt op de grond. Het verschil tussen deze twee helmen is dat de klimhelm een kinband heeft, zo kan de helm tijdens het klimmen niet losraken. 

Oog-/gelaatsbescherming
Vertrouw niet op een gewone bril als het aankomt op het beschermen van je ogen. Draag een veiligheidsbril met speciale veiligheidsglazen en zijbeschermers. Ook zijn er vizieren van bijvoorbeeld Petzl die bevestigd kunnen worden aan de Petzl helmen. Daarnaast zijn er ook gelaatsschermen die het gehele gezicht/gelaat beschermen. Vaak blijft er van alles vastkleven aan een veiligheidsbril. Dit heeft te maken met de statische elektriciteit die zich opbouwt in droge lucht. De bril of het scherm dan schoonmaken met een antistatisch doekje kan wonderen verrichten. Het vuil is weg en het laat ook geen krassen of vlekken achter. Denk er wel aan dat je het antistatische doekje al eens gewassen hebt.

Gehoorbescherming
Maak altijd gebruik van gehoorbescherming als dit verplicht of verzocht wordt. Gehoorschade is sneller opgelopen dan je denkt en als gehoorschade eenmaal opgelopen is valt dit niet meer te herstellen. Bij lawaaierige werkplaatsen of in de buurt van elektrisch aangedreven apparatuur is gehoorbescherming dus zeker geen overbodige luxe. Bij een langdurige blootstelling aan meer dan 85dB loop je kans op gehoorbeschadiging. Oorkappen zijn geschikt wanneer de 80 dB(A) maar af en toe behaald/overschreden wordt. Het voordeel aan gehoorkappen is dat ze gemakkelijk op en af te doen zijn en dat ze geen irritaties aan de gehoorgang geven. Wel bieden gehoorkappen relatief weinig bescherming. Wanneer het geluid niet boven de 90 dB(A) uitkomt, zijn voorgevormde oordoppen of vormbare oordoppen toe te passen. 

Wij van Stagefreaks adviseren je om otoplastieken te dragen. Dit zijn oorstukjes die op maat gemaakt zijn. Hierbij is de keuze uit verschillende filters, afhankelijk van het geluid op de werkvloer. Zo zijn er filters die het mogelijk maken om gesprekken te voeren met collega’s, maar er zijn bijvoorbeeld ook filters voor de zware industrie. 

Ademhalingsbescherming
Wanneer je het risico loopt om stofdeeltjes in te ademen is het verstandig om ademhalingsbescherming in de vorm van een masker of mondkap te dragen. Indien je met schadelijke stoffen werkt is het wel belangrijk om te weten welk masker met welke filter bij jouw werk past. 

Handbescherming
Wanneer je touw vasthoudt wat op hoge snelheid door je handen viert is het verstandig om handbescherming in de vorm van handschoenen te dragen. Bij Stagefreaks hebben wij verschillende soorten werkhandschoenen die jouw handen beschermen tegen het branden van touw en tegen andere gevaren van buitenaf. Zo hebben wij snijbestendige handschoenen, fingerless handschoenen, extra grip handschoenen, enzovoorts.

Voetbescherming
Goede veiligheidsschoenen zijn op elke werkplaats een must. Of je nou op de bouwplaats staat of hoog in de Layhers hangt, werkschoenen zijn vrijwel altijd verplicht. Er zijn vele verschillende soorten voetbescherming. Zo hebben wij veiligheidslaarzen, veiligheidssneakers, veiligheidsinstappers en natuurlijk de “gewone” veiligheidsschoenen. Allemaal met stalen/kunststof neus zodat de voet beschermd wordt tegen beknelling en vallende voorwerpen. Daarnaast hebben wij verschillende inlegzolen en onderhoudsmiddelen die elk hun unieke functie hebben. Op de meeste werklocaties worden veiligheidsschoenen met S3-codering verplicht te dragen. Soms is S2 ook genoeg. Omdat tijdens het werken veel gelopen en gestaan wordt in moeilijke houdingen is ondersteuning ook erg belangrijk. Je wil tenslotte niet na twee dagen werken al last van je voeten krijgen. Stagefreaks verkoopt werkschoenen van hoge kwaliteit van bijvoorbeeld het topmerk Meindl. Dit zijn stevige, robuuste werkschoenen die erg veel ondersteuning bieden en daarnaast nog vele foefjes hebben die het comfort vergroten en de schoenen beter door laten luchten. 


Al met al is goede persoonlijke bescherming dus van (levens)belang. Zorg dat je goed voorbereid bent op de uit te voeren werkzaamheden en blijf altijd op je hoede voor gevaren. Weet je niet goed welk product nou bij jouw werksituatie past, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor advies op maat.