Veilig afdalen is een essentieel onderdeel van werken op hoogte. De gebruiker kan door middel van de remfunctie op het apparaat een exacte werkhoogte bepalen en behouden. Hiermee positioneer je jezelf snel en gemakkelijk naast die ene truss, voor een lamp of gecontroleerd op de grond.

Deze product battle vergelijkt de Petzl Rig met de Petzl ID. Beide zijn uitstekende afdaalapparaten met elk een eigen werkwijze en doelgroep. Beide apparaten zijn zelf remmend en zijn zowel te gebruiken als afdaalapparaat als omgekeerd takelsysteem (Bij de ID is hier een aparte versie voor).

Petzl ID

De Petzl ID is uitgerust met een anti-paniek functie. Deze functie zit ingebouwd in de afdaal hendel en zorgt ervoor dat het apparaat blokkeert wanneer je de hendel te ver doortrekt. Ook is de ID beschermd tegen het verkeerd inbrengen van het touw. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een uitermate veilige werkwijze.

De Petzl ID serie bestaat uit 3 verschillende versies. De ID S en ID L zijn beide gelijk in gebruik en functies maar verschillen in touwdikte. De S is geschikt voor touwen van 10-11,5 mm en tot lasten van 250 kg en de L geschikt is voor touwen van 12,5-13 mm en lasten tot 280 kg.

De laatste uitvoering is de ID EVAC. Deze versie is bijna gelijk aan de ID S maar is geoptimaliseerd voor een omgekeerde richting. Bij het gebruik van de ID S voor het gecontroleerd laten zakken van lasten moet de hendel omhoog worden geduwd wat zowel onnatuurlijk als onpraktisch kan zijn. Bij de ID EVAC is de hendel omgedraaid waardoor de afdaalsnelheid wordt bepaald door het naar beneden trekken van de hendel. Ideaal voor het laten zakken van zware lasten vanaf hoogte. Ook bij deze versie blokkeert het apparaat wanneer je de hendel te ver doortrekt.

Petzl Rig

De Petzl Rig is meer georiënteerd naar de ervaren gebruiker. Het apparaat beschikt niet over een paniekfunctie wat sneller afdalen mogelijk maakt. Ook is het apparaat compacter en gevoeliger. De combinatie van deze factoren maakt de Rig niet geschikt voor een beginnende klimmer maar een mooie upgrade voor een ervaren klimmer die alle veiligheidseisen kan dromen.

De Rig is net zoals de ID S geschikt voor touwen van 10 tot 11,5 mm met een last tot 200 kg. Indien nodig is het apparaat ook te gebruiken als omgekeerd hijssysteem.

 

ID L ID S ID EVAC Rig
Touw dikte

12,5-13 mm

10-11,5 mm 10-11,5 mm 10-11,5 mm

Maximale draagkracht

280 kg 250 kg 250 kg 200 kg
Anti-paniek functie ✔️
Touw vergisindicator ✔️
Skill niveau ++ ++ + ++++
Gewicht 600 g 615 g 400 g
Certificaten EN 341 Type 2, EN 12841 Type C EN 341 Type 2, EN 12841 Type C, EN 15151-1
Kleuren Rood/Zwart of Zwart Geel/Zwart of Zwart