Het aantrekken van een harnasHoe trek je nou op de juiste manier een antivalharnas aan? Al snel wordt het een wirwar van bandjes, riemen, lussen en ogen. Hieronder demonstreert Freek hoe je op de juiste manier een valharnas aantrekt en op een veilige manier op hoogte kan werken. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de Petzl AVAO Bod Crol Fast. Heb jezelf nog geen harnas kijk dan even op onze productpagina voor Gordels & Harnassen.

Stap 1
Neerleggen van een klim harnas
Zorg dat er alle riemen en banden van het harnas netjes zijn en niet in de knoop zitten of gedraaid zijn, zorg dan dat alle gespen geopend zijn. Zorg er ook voor dat alle riemen en lussen op de maximale grootte staan. Pak dan het harnas vast bij het dorsaal (rug) inbindpunt en leg het harnas ondersteboven voor je neer op de grond, zodat het 'been-gedeelte' het verst van je vandaan ligt.
Stap 2
aantrekken van klim harnas
Stap met beide voeten in de beenlussen en trek vervolgens het harnas omhoog naar heuphoogte. Net alsof je een overall aantrekt. Pak vervolgens de dorsale (rug) inbindpunt en breng dit naar boven richting schouder hoogte. Er zijn ook modellen valharnassen waarbij de beenlussen niet gesloten zijn, zoals bijvoorbeeld de Petzl AVAO Bod Fast en de Rock Empire Skill Fast Lock. in dat geval je plaats je eerst het bovenste gedeelte over je schouders kunnen om dan vervolgens de heupbanden te sluiten.
Stap 3
schouderriemen van harnas over hoofd halen
Haal het dorsale (rug) inbindpunt recht over je hoofd heen zodat de schouderiemen netjes over de schouders heen vallen. Haal het inbindpunt naar de navel toe en verbind het ventraal (navelhoogte) inbindpunt met de sternaal (borsthoogte) inbindpunt door de Delta karabiner door het oog van de croll te halen (bij de Petzl AVAO Bod Croll). Of door de karbiner door de lus te halen.
Stap 4
sluiten van harnas bij ventraal met croll en delta snelschakel petz
Draai de snelschakel of karbiner dicht met de hand en sluit de verankering. En, in het geval van de Petzl AVAO Bod Croll, draai de zwarte plastic verzegeling dicht.
Stap 5
sluiten van beenlussen bij de laterale inbindpunten bij de heupen
Pak de beenlussen en klik ze dicht. Zorg dat alle riemen en lussen zijn aangetrokken en stel alle sluitingen goed af. De beenlussen mogen nooit te strak of te los worden afgesteld. Dit kun je testen; als je met een vlakke hand tussen de band en je heup kan is het goed, met een gebalde vuist mag dit niet mogelijk zijn. Trek ook de banden van de heupgordel aan, ook weer niet te los en niet te strak. En als laatste stel de schouder banden zo af dat het sternale (borst) inbindpunt zich ter hoogte van de borst bevindt.
Stap 6
harnas vergeet valhelm niet en de sluiting voor een veilige manier
Zet als finishing touch ook je valhelm op en vergeet natuurlijk niet om de gesp van de helm te sluiten en aan te trekken. Controleer nog een keer of alles goed zit.
Stap 7
harnas is gereed om veilig te klimmen op hoogte
Het harnas is nu veilig en gereed om mee te werken op hoogte.

Het bevestigen van leeflijnen, valbeveiliging en positioneringslijnen

Op het valharnas bevinden zich verschillende inbindingspunten. Deze punten zijn niet allemaal hetzelfde, er zijn namelijk punten bij die gebruikt mogen worden voor een leeflijn, terwijl dit bij anderen daarentegen weer niet mag. Freek laat weer even zien hoe het zit.


juiste plaatsing van valstopbeveiliging en leeflijn aan de voorzijde van het harnas
Stap 8
De leeflijn en valstopbeveiliging mag op 2 plaatsen bevestigd worden, en dat is aan het sternaal (borst) inbindpunt en het dorsaal (rug) inbindpunt. Bij de Petzl AVAO Bod Croll zijn deze te herkennen aan het 'A' label.
juiste plaatsing van valstopbeveiliging en leeflijn aan de voorzijde van het harnas
Stap 9
bevestigen van positioneringslijn, gereedschap en karbiners aan harnas
Andere zaken zoals een positioneringslijn, karabiners en gereedschap