Batterijen voor professionele toepassingen, de vergelijking!

Batterijen voor professionele toepassingen, de vergelijking!

Batterijen voor uw professionele apparaten, essentieel voor de werking van het product. Het is daarom geen overbodige luxe om de meest betrouwbare batterij te kiezen. Niemand zit tenslotte te wachten op een falende rookmelder, uitgeschakeld sensor of lege microfoon. In deze vergelijking worden de professionele AA batterijen van Procell (Duracell) en Panasonic tot in detail vergeleken zodat u de beste batterij voor uw toepassing kiest!

Overeenkomsten

Qua prestaties zijn de batterijen erg gelijk. Beide werken op 1.5V basis voltage en hebben vergelijkbare gebruiksuren bij constante spanning. Ook houden beide batterijen weinig verlies als ze lang worden opgeborgen en werken ze in een grote schaal van temperaturen (-20°C tot 55°C). De batterijen zijn tenslotte ook hetzelfde opgebouwd; een Magnesiumoxide kathode met Zink anode, geen zware metalen zoals kwik of lood.

Het verschil tussen beide types is de interne weerstand. Deze is 81mΩ voor de Duracell en 105mΩ voor de Panasonic (gemeten bij 1Khz). De interne weerstand wordt gebruikt voor het meten van de gezondheid van de batterij. Een lagere interne weerstand betekent een betere gezondheid of grotere capaciteit. Dit verschil is echter snel verdwenen als de batterijen in gebruik zijn en zorgt dus voor een minimaal verschil in capaciteit.

De capaciteit zelf wordt normaliter uitgedrukt in mAh. Dit is voor deze professionele batterijen echter minder logisch. De capaciteit verschilt bij verschillende verbruiken op de batterij. Hierdoor is het lastig een 'vaste' capaciteit aan te geven. Wel is het mogelijk voor specifieke gebruiken de duur van de batterij te bepalen. Voor gebruik in een draadloze microfoon is dit voor beide modellen 25 uur. Voor een afstandsbediening gaat dit ruim over de 50 uur heen.

Prestatie sheet panasonic(pdf)
Prestatie sheet procell(pdf)

Kwaliteit

Duracell was lang de onbetwiste batterijkoning wat betreft professionele oplossingen. De afgelopen jaren hebben de andere grote merken (waaronder Panasonic) echter een inhaalslag gemaakt. Zo worden de Panasonic batterijen geproduceerd in België, volgens de strenge Europese richtlijnen. Ook heeft Panasonic uitvoerige kwaliteit-checks ingevoerd. Met CT-scans wordt gecontroleerd of de batterijen egaal zijn gevuld, wat de levensduur verbeterd.

Eindoordeel

  Procell Panasonic
Voltage 1,5 V 1,5 V
Gewicht 24 gram 22 gram
Operatie temperatuur -20°C  ~ +54°C -20°C  ~ +55°C 
Opslag temperatuur 5°C  ~ 30°C 10°C  ~ 20°C 
Interne weerstand 81mΩ 105mΩ
Kwaliteit ✔️✔️✔️✔️ ✔️✔️✔️✔️✔️
Prijs per batterij € € € € € € € €

Qua performance of kwaliteit zijn beide batterijen praktisch gelijk. Toch is er een verschil in prijs, verklaarbaar door 2 factoren.

Duracell verpakt de batterijen per 10 stuks, gericht op de luxe uitstraling. Panasonic verpakt haar batterijen per 48 stuks, wat de prijs positief beïnvloed. Verder heeft Duracell door haar verleden de uitstraling van hoge kwaliteit producten. Dit is de afgelopen jaren ingelopen door de concurrenten en dus nu alleen te zien aan prijsverschil.

Bent u dus opzoek naar een kleine hoeveelheid krachtige batterijen, dan zijn de Duracell batterijen ideaal. Bent u echter opzoek naar een grotere hoeveelheid of heeft u graag enkele batterijen op voorraad, dan is de grootverpakking van Panasonic de perfecte keus!

Gerelateerde producten