De tijd van oersaaie werkschoenen is voorbij. Fashion en de nieuwste veiligheidstechnologieën komen samen in de Steel Blue, Meindl & Haix veiligheidsschoenen. De gebruikte materialen en het design geven iedere werkschoen een eigen karakter. De moderne werkschoenen worden aangeboden in verschillende prijscategorieën en kwaliteiten. Stagefreaks.nl heeft veel verschillende varianten werkschoenen in het assortiment.

Werkschoenen worden aangeboden in verschillen de prijscategorieën, kwaliteiten en veiligheidsclassificeringen. Maar welke werkschoenen voldoen er aan de gestelde eisen in de Entertainment- en evenementenbranche? Wat is de juiste werkschoen en voor welke toepassing is het veilig om te dragen…en voldoen ze aan de AI Normen(Arbeidsinspectie wat voorheen de ARBO werd genoemd)

 

Wij bij Stagefreaks.nl hebben gemerkt dat het erg veel onduidelijkheid bestaat over de veiligheidsnormen in de evenementenbranche.

De meest voorkomende veiligheidsclassificeringen zijn S1, S2, S3, S4 en S5. Tegenwoordig worden er bijna geen stalen neuzen meer gedragen. De stalen componenten zijn vervangen door lichtgewicht en stevige kunststof. Dit is vele malen lichter en geeft hierdoor meer draag comfort.

In de theater- en de evenementenindustrie in Nederland zijn technici verplicht om werkschoenen te dragen die aan de S3-norm voldoen. Maar wat is nu het verschil tussen de verschillende classificeringen? Aldus Stagefreaks.nl:

Classificering van veiligheidsschoenen volgens EN 345/ISO 20345.

In Europa wordt de EN ISO 20345:2004 (CE EN-345) norm gebruikt voor veiligheidsschoenen. Die classificeert 5 niveaus van bescherming

De Nederlandse normering EN 345 geeft aan dat het om werkschoenen (code S) gaat. Standaard bezitten deze werkschoenen een speciale neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule en een druk van 1500 daN, gesloten hiel, energie absorptie rondom de hiel De S-normering deelt de werkschoenen & sneakers verder in volgens categorieën S1, S1P, S2, S3, S4 en S5

De basis begint bij de voorwaarde S1 en daarna volgen de extra eisen aan de PBM ( Persoonlijke BeschermingsMiddelen)

S1 Beschermt in droge ruimten waar het niet overmatig nat kan worden en waar elektrostatische oplading kan ontstaan.
Antistatisch, teenbescherming (staal Of kunststof), oliebestendige loopzool, stootabsorptie rond de hiel. Geschikt voor droge werkomstandigheden!
 

S1P Zoals S1 plus een kunststof tussenzool.
Antistatisch, teenbescherming (kunststof), oliebestendige loopzool, stalen of kunststof tussenzool, stootabsorptie rond de hiel.


 

S2 Zoals S1 plus bescherming tegen waterdoorlating van minimaal één uur.
Antistatisch, teenbescherming (kunststof), oliebestendige loopzool, stootabsorptie rond de hiel, minimaal 1 uur bescherming tegen waterdoorlating.

 


S3
Zoals S2 plus een kunststof tussenzool.
Antistatisch, teenbescherming (kunststof), oliebestendige loopzool, stootabsorptie rond de hiel, minimaal 1 uur bescherming tegen waterdoorlating, stalen of kunststof tussenzool. Geschikt voor natte werkomstandigheden

 

Veiligheidslaarzen:


S4
Veiligheidslaarzen met veiligheidsneus 200 J, antistatische zool en energie-absorberende hak. Waterbestendig voor onbeperkte tijd. gesloten hiel, stalen neus, oliebestendige  zool, energieabsorberende zool.

 


S5
 Zoals S4 echter: met stalen tussenzool en genopte zool. antistatische zool, energie-absorberende hak, geprofileerde loopzool en een penestratiebestendige tussenzool tot 1100 N.

 


ESD
veiligheidschoenen = Elektro Static Discharge
Op plaatsen waar met elektronische onderdelen wordt gewerkt, maar ook op plaatsen met een verhoogd risico op brand- en explosiegevaar, is uitrusting nodig die tegen het ESD effect beschermd.
In een groot aantal producten zijn tegenwoordig gevoelige elektronische onderdelen verwerkt en is bescherming van deze onderdelen noodzakelijk in zowel de ontwikkeling als productie. Omdat een elektrische lading hoofdzakelijk door wrijving ontstaat, is de mens het grootste risico-element voor hoogwaardige elektronica. Daarom is het noodzakelijk dat op deze werkplaatsen een veiligheidsschoen gedragen wordt die naast de conventionele bescherming, ook een ESD-functie heeft. De betere geleiding van de ESD-functie zorgt voor een continue geleiding van de elektrostatische lading aan de geaarde bodem.