Evenementen en festivals onder druk door het Coronavirus

geplaatst op 27/02/2020| Posted in Nieuws
Evenementen en festivals onder druk door het Coronavirus

Het Coronavirus wordt op steeds meer plaatsen in Europa ontdekt

Voor delen van Italië geldt op dit moment een negatief reisadvies. Het hangt van de ontwikkelingen af of daar andere Europese landen bijkomen. Nu het virus ook in Duitsland is opgedoken komt het dicht bij Nederland. Het lijkt een kwestie van tijd voordat we er mee te maken krijgen.


Hoe gevaarlijk is het Coronavirus?

Twee procent van de door het virus besmette mensen overlijden. Dat is iets meer dan bij een griepvirus. Er is dus geen reden voor paniek. De besmettelijkheid is moeilijk vast te stellen. In China is een dalende trend zichtbaar, maar zijn dan ook rigoureuze maatregelen getroffen. De vraag is dan ook: wat gaat er in Nederland gebeuren? Hier zie je een kaart met actuele informatie.

Zijn er gevolgen voor het evenementenseizoen 2020?

Naast de reguliere festivals zoals Pinkpop, Zwarte cross en Tomorowland staan er een flink aantal unieke producties gepland zoals de Formule 1, het Songfestival, EK en SAIL Amsterdam 2020. Op al deze festivals zien we steevast een grote groep bezoekers die van ver komt om te genieten van een ongelofelijk feest.

Gaan we deze doelgroep dit jaar missen tijdens het feest van het jaar? De verwachting is dat dat we het wel zullen merken. Het is zelfs mogelijk dat complete evenementen gecanceld worden. Zo gaan de Formule 1 in China en de vakbeurs voor Light + Building in Duitsland niet door.

De situatie volgens Stage Freaks

Stage Freaks is al jaren partner van de grootste en bekendste festivals. 'Een festivalproductie opzetten begint dan ook bij Stage Freaks', aldus directeur Freek Noordenbos. Stage Freaks is onder andere lid van het V.V.E.M. De Vereniging van Evenementen is de aangewezen partij om dit soort zaken te bespreken met de overheid.

Freek maakt zich gepaste zorgen over het eerste evenementen- en festivalseizoen van dit decennium. Als iemand besmet is, moet je minstens een meter afstand houden. Dat zit er niet in op een festival. Mondkapjes kunnen soms misschien wat helpen, maar dan moet je ze wel goed gebruiken. Bij verkeerd gebruik kun je de kans op besmetting juist vergroten. Zo moet je na gebruik de buitenkant van het mondkapje niet aanraken of het opnieuw gebruiken.

Het uitdelen van eenvoudige mondkapjes op festivals, zoals ook wel gebeurt met poncho’s tegen de regen, lijkt niet de oplossing. Hulpverleners dragen natuurlijk professionele bescherming. Het is aan elke bezoeker om zelf een afweging te maken en aan de festivals om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wat kun je nog meer doen dan een mondkapje dragen?

  • Neem toiletspullen mee en was je handen regelmatig minimaal 20 sec met zeep
  • Hoest en nies niet met je hand voor de mond! Doe dit in je elleboog. Dat betekent wel meer kleren wassen, maar dat doodt meteen ook het virus
  • Gebruik papieren zakdoekjes