Als enthousiaste evenementenbouwer weet je als geen ander dat steigers de ruggengraat en uitgangspunt vormen van elk succesvol evenement en (main)stage. Of je nu een podium voor een muziekfestival bouwt of een tijdelijke steiger/scaff combineert met een truss constructie, het juiste gereedschap is essentieel om de klus veilig en efficiënt uit te voeren. In de evenementenbouw wordt de term Layher gebruikt. Dit is tevens het merk dat uit Duitsland komt en de steigerconstructie is voor bijna alle evenementen. We noemen het in deze blog gewoon steigers, want er bestaan ook steigers van andere merken en die willen natuurlijk niet te veel reclame maken voor alleen Layher..

In deze blog nemen we je mee door de onmisbare gereedschappen die je nodig hebt voor het bouwen van steigers in de evenementenbranche. We zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je kunt vertrouwen op solide constructies die de tand des tijds doorstaan.

De juiste plaatsing van steigers: precisie in actie

Voordat je zelfs maar één steigeronderdeel aanraakt of de grondslag van de steiger kunt maken, is een gedegen planning essentieel. Begrijp de lay-out van het evenemententerrein, identificeer de plaatsen waar steigers nodig zijn en creëer een tijdlijn voor de bouw. Dit voorkomt last-minute stress en verzekert je van een gestroomlijnde bouwervaring. Tools die je hierbij gaan helpen:

  • Landmeter: Voor nauwkeurige metingen bij kleinere afstanden, zoals bij een delay toren, is een landmeter onmisbaar. Dit gereedschap helpt je de juiste positie te bepalen, zodat je evenement vlekkeloos verloopt.
  • Roterende Laser: Voor grotere afstanden is precisie cruciaal. Een roterende laser zorgt ervoor dat je steigers perfect zijn uitgelijnd, zelfs over lange afstanden, om een veilige en stabiele constructie te garanderen.
  • Markeerspray voor omgevingsmarkering: Je werkgebied markeren en punten aanduiden wordt een fluitje van een cent met markeerspray. Dit helpt niet alleen bij de positionering van de steigers, maar creëert ook een duidelijk visueel referentiepunt voor het hele team.
  • Piketpalen en afzetlint: Gebruik piketpalen en afzetlint om je werkgebied te markeren en af te zetten, zodat iedereen op de locatie duidelijk begrijpt waar ze wel en niet moeten zijn. Veiligheid is de hoogste prioriteit. 

 

Gebruik het juiste steigerbouw gereedschap

Wanneer alles is uitgezet en je weet waar de steigers moeten komen te staan is het nu eindelijk tijd voor actie; het bouwen van de steigers. Hierbij mag deze gereedschap zeker niet ontbreken: 

  • Scaff hamer: Dit is jouw betrouwbare tik-ijzer bij het monteren van de steigerbuizen. De hamer is de meester van verbindingen en zorgt voor de nodige kracht om alles op zijn plaats te krijgen en de steiger spie een klap te geven.
  • Scaff ratel 19 & 22mm: Met deze ratel draai je de scaff klem moeren vast, waardoor de constructie stevig en stabiel wordt. Ook wordt de scaff ratel gebruikt voor het monteren van klemmen waarmee truss tegen de steiger wordt gemonteerd om gave en originele constructies te maken. Een onmisbaar stuk gereedschap dat je altijd bij de hand moet hebben.
  • Gereedschap en houders: Efficiëntie is de sleutel, en het hebben van houders voor je gereedschap en waterpas maakt het werk gestroomlijnd. Geen tijdverspilling meer met zoeken naar je gereedschap, het is altijd binnen handbereik.
  • Gehoorbescherming op maat: Steigerbouw gaat gepaard met het lawaai van hamers en gereedschappen. Bescherm je gehoor tegen schadelijk geluid met op maat gemaakte gehoorbescherming. Je wilt niet alleen je evenement, maar ook je gehoor laten knallen.

Prioriteit: veiligheid boven alles

Onthoud dat tijdens evenementenbouw tijdsdruk vaak een rol speelt. Je wilt echter nooit de veiligheid opofferen voor snelheid. Zorg ervoor dat je gereedschap altijd goed is gezekerd, vooral wanneer anderen onder jou aan het werk zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Niemand wil dat er gereedschap naar beneden valt en ongelukken veroorzaakt. Besteed aandacht aan veiligheidsprotocollen, zodat jij en je collega's veilig en met vertrouwen kunnen bouwen. Zet daarom het werkgebied onder je af, zodat iedereen goed kan zien dat ze daar beter niet kunnen komen. 

Met de juiste gereedschappen in je arsenaal ben je klaar om de uitdagingen van steigerbouw in de evenementenbranche aan te gaan. Van solide constructies tot duidelijk gemarkeerde werkterreinen, jouw vakmanschap zal bijdragen aan de succesvolle realisatie van onvergetelijke evenementen. Bouw met zorg, bouw met precisie en bovenal, bouw met veiligheid in gedachten.