Als het gaat om brand kun je gerust aannemen dat elk persoon het belangrijk vindt om preventief te werk te gaan. We willen het allemaal liever voorkomen en in het geval dat we er toch mee te maken krijgen, willen we uiteraard dat de schade tot een minimum beperkt blijft. Dit geldt nog meer als je denkt aan activiteiten of grote evenementen, waarbij grote groepen mensen samenkomen, bijvoorbeeld rond Kerst of tijdens een beurs. Het voornaamste doel is om bezoekers te voorzien van een veilige tijd, ongeacht de aard van het evenement.

Om brand te voorkomen is het onder andere van belang dat je gebruik maakt van een brandvertragend impregneermiddel, waardoor de kans op brand aanzienlijk wordt verkleind en schade kan worden voorkomen. Maar hoe weet je of je het juiste middel gebruikt en of het wel echt werkt? Welke hoeveelheden heb je precies nodig en hoe moet het worden gebruikt. Je wilt er namelijk niet naderhand achter komen dat je het verkeerd hebt gedaan, wanneer het kwaad al is geschied. In deze blog zullen we onze 3 verschillende soorten impregneermiddelen naast elkaar plaatsen en ze vergelijken op overeenkomsten en verschillen.

We hebben drie soorten impregneermiddel beschikbaar, elk in verschillende formaten:

  1. Kerst brandvertragend impregneermiddel
  • 0,5L en 1L impregneerspray
  • 5L, 10L en 20L jerrycan
  1. Tijdelijk brandvertragend impregneermiddel voor 3 maanden
  • 0,5L en 1L impregneerspray
  • 5L, 10L en 20L jerrycan
  1. 1 jaar brandvertragend impregneermiddel
  • 0,5L en 1L impregneerspray
  • 5L, 10L en 20L jerrycan

Overeenkomsten

Alle drie de genoemde producten hebben als functie om brandwerend te werk te gaan en vlammen te vertragen. Hierdoor kun je niet alleen erge schade voorkomen, maar heb je in geval van brand ook voldoende tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen.

Verder zijn deze kant-en-klare impregneermiddelen eenvoudig in gebruik en komen ze elk goed van pas bij evenementen of activiteiten. Uiteraard zijn deze middelen ook goed voor het persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld voor de kerstboom in de huiskamer. Zowel de impregneerspray als het impregneermiddel in de jerrycan voldoen aan de hoogste brandnormen. Dit product is geproduceerd volgens de specificaties van en getest met rapportnummer: R2018-304285-001.

De transparante vloeistof is milieu- en huidvriendelijk, waardoor het niet schadelijk is. Daarnaast zijn ze allen geschikt voor binnen- en buiten gebruik.


Verschillen

Behalve de verschillen in hoeveelheid is er ook een verschil in toepassing. Het kerst brandvertragend impregneermiddel is zoals de naam al aangeeft, voornamelijk bestemd voor het impregneren van de (kunst)kerstbomen en overige kerstdecoratie. Deze op het oog ongevaarlijke versieringen kunnen in geval van brand het vuur extreem snel verspreiden. Samen met lampjes of kaarsen zorgt onbeschermde decoratie dus voor een ongewenste gevaarlijke situatie. 

Het tijdelijk brandvertragend impregneermiddel is specifiek bedoeld voor een tijdelijke toepassing van maximaal 3 maanden. Dit is vooral handig voor tijdelijke evenementen als concerten, tentoonstellingen, festivals e.d. Het biedt tijdelijke bescherming aan de brandbare decoratie, decordoeken of andere aankleding, maar nog belangrijker, het is cruciaal voor de veiligheid van alle aanwezigen. De periode van 3 maanden is prima voor evenementen die tijdelijk worden opgezet. Het voordeel van de tijdelijke impregneermiddelen is namelijk dat deze goedkoper zijn dan de impregneermiddelen die voor langere tijd zijn getest. Bij het gebruik van dit type impregneermiddel is het gehele evenement veilig voor bezoekers en personeel.

Het 1 jaar brandvertragend impregneermiddel is ideaal voor bijvoorbeeld gordijnen en decoratie in horecazaken, restaurants, etc. Deze decoratie blijft namelijk langer dan 3 maanden hangen, maar het is toch belangrijk dat deze decoratie niet snel vlam kan vatten. De brandweer keurt onbeschermde decoratie-elementen namelijk af bij controle. Zorg er dus voor dat alle vlambare versieringen ten alle tijden zijn beschermd.


Conclusie

Om te komen tot een uiteindelijke keuze welk impregneermiddel het beste te gebruiken, is het handig om de onderstaande vragen te stellen:

  • Voor welke gelegenheid is het nodig en welk materiaal wil ik impregneren?
  • Hoeveel ben ik bereid uit te geven?
  • Hoeveel impregneermiddel is nodig om de materialen te impregneren?

 

Kerst brandvertragend impregneermiddel

Tijdelijk brandvertragend impregneermiddel voor 3 maanden

1 jaar brandvertragend impregneermiddel
Prijs

€€€

€€

€€€

Tijdsduur werking

Kerstperiode

3 maanden

1 jaar

Voorbeelden toepassing

(Kunst)kerstboom, kersttakken, kerstdecoratie

Gordijnen, decoratie, decordoeken bij evenementen, festivals

Gordijnen, decor in bijvoorbeeld horecazaken, restaurants

Milieu- en huidvriendelijk

✔️

✔️

✔️


Zoals je ziet biedt elk van de impregneermiddelen specifieke, maar ook vergelijkbare functies. De keuze voor het juiste impregneermiddel hangt af van de gelegenheid, de materialen die je wilt impregneren, de hoeveelheid die nodig is en het kostenplaatje. Of je nu jouw eigen kerstboom wilt impregneren, de decoratie voor een festival of de gordijnen van jouw restaurant, Stagefreaks heeft het juiste impregneermiddel voor jou in huis. Aan de hand van jouw behoefte of activiteit ben je nu in staat om een goed overwogen beslissing te nemen als het gaat om brandpreventie.