Productprijzen onder druk door grondstoffen schaarste

Productprijzen onder druk door grondstoffen schaarste

Het is haast niet te missen geweest in de media; de toegenomen grondstoffen en transportprijzen en langere levertijden voor veel artikelen.
Door een sterk toegenomen wereldwijde vraag naar grondstoffen en toegenomen transportprijzen staan de prijzen en levertijden van vrijwel alle verbruiks- & verpakkingsmaterialen waar plastics in verwerkt zijn in negatieve zin onder druk. (Het zal voorlopig niet goedkoper worden)

De extreem turbulente grondstoffensituatie waar we mee te maken hebben geldt o.a. voor polyester dat in bijvoorbeeld tyraps, kabelbinders en spatschermen wordt verwerkt. Maar plastics zitten ook verwerkt in producten waarvan je het niet direct zou verwachten.

In september 2020 was de verwachting dat de grondstofprijzen zouden gaan dalen. Er zou nieuwe capaciteit aan de markt toegevoegd worden en het positivisme in de markt m.b.t. het eindigen van de lockdown leek dichterbij dan ooit.

Vanaf medio november 2020 veranderde dit beeld echter volledig. Er is in korte tijd een grote krapte ontstaan en de prijzen begonnen te stijgen. Bij polyester heeft dit geleid tot prijsstijgingen van ruim 35%, gemeten vanaf oktober en inclusief de verwachting voor april 2021.

 

Wat is er veranderd?

Er zijn verschillende redenen waardoor de krapte zo extreem is en waarom wij verwachten dat dit voorlopig niet is opgelost:

  • Chinese producenten van PET hebben de productie al voor de komende maanden vol zitten
  • Er is een groot tekort aan grondstoffen
  • Zeevrachtkosten zijn enorm gestegen en de capaciteiten zijn beperkt waardoor veel zendingen vertraagd bij ons binnenkomen


We verwachten hierdoor dat de verbruiksmaterialen zoals tapes, tyraps, wikkelfolie, afzetlint, enzovoorts de komende maanden snel duurder zullen gaan worden en wij wellicht met dagprijzen moeten gaan werken voor deze producten. Het zou dus voor kunnen komen dat Stage Freaks de voorheen aangeboden prijzen niet meer kan handhaven! We proberen zo veel mogelijk te bestellen en op voorraad te houden voor je, maar je kunt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen om zelf je voorraad te verhogen.

Naast deze onzekerheid op prijsgebied zien we bij veel leveranciers al dat de levertijden van alles waar plastic in verwerkt zit ontzettend uitlopen en zeer onbetrouwbaar zijn. Dit geldt helaas voor een groot deel van de producten die wij aanbieden. De levertijden die we bij onze producten noemen zijn ingesteld op de gemiddelde levertijd per leverancier, maar die kunnen dus per product verschillen.

Uiteraard doen we ons uiterste best om jullie als klanten hier zo goed mogelijk van op de hoogte te houden, maar doordat levertijden per dag verschillen kunnen we hierin helaas niet altijd een garantie geven op de gestelde levertijd.

Het einde van de prijsstijgingen en tekorten is nog niet in zicht, maar zodra de markt gekalmeerd is wordt de situatie opnieuw beoordeeld en zullen er nieuwe afspraken volgen.
Wij begrijpen dat dit ook voor u onzekerheid geeft, maar de prijsstijgingen kunnen wij niet in zijn geheel voor onze rekening nemen. We verhogen waar nodig, maar proberen het ook zo veel mogelijk te beperken en scherp aan te bieden.

Gerelateerde producten