De donkere dagen komen er weer aan. De hoogste tijd om verlichting aan te schaffen. En wat is nou compacter dan een hoofdlamp, eventueel in combinatie met een helm. In deze blog vergelijken we de populaire Petzl Pixa serie, zodat jij weet waar je aan toe bent.

 

De Petzl Pixa serie

De Petzl Pixa hoofdlamp serie bevat 5 verschillende hoofdampen: de Pixa 1, 2, 3, 3R en Z1. Ze zijn allemaal geschikt voor regelmatig gebruik in verschillende sectoren zoals evenementen-, energie, bekabeling, bouw en onderhoud. Om wat voordelen en kenmerken van deze serie op te sommen:

  • Ook met een handschoenen kan je de hoofdlamp makkelijk aan- en uitzetten
  • Bestand tegen agressieve omgevingen en chemicaliën
  • Speciale opbergpositie: beschermt de lens en voorkomt dat de lamp aan gaat
  • Uitstekende weerstand tegen vallen (2m), stoten en verpletteren (80kg)
  • Waterdicht (IP 67) tot 30 minuten op 1 meter diepte
  • Constant lightning technologie: de lichtsterkte blijft stabiel wanneer de batterijen minder opgeladen zijn. De reservemodus met zwakke lichtsterkte gaat vanzelf aan als de batterijen bijna leeg zijn.
  • Alle Pixa lampen (behalve de 3R) werken op 2 AA batterijen. Geschikte types zijn alkalinebatterijen, herlaadbare Ni-MH en Ni-Cd batterijen of lithiumbatterijen.
  • Kort knipperende lamp geeft het leegraken van de batterijen aan
  • Zowel meegeleverde hoofdband als een meegeleverde bevestigingsplaat voor bevestiging op een Petzl helm
  • Draaimount geeft de mogelijkheid om de lamp te gebruiken (zonder hoofdband) op de grond

De hoofdlampen bevatten ook zeker verschillen, hier gaan we verder op in, zodat jij de hoofdlamp kan kiezen die alles heeft wat je nodig hebt!

 

De Petzl Pixa hoofdlamp serie

De Pixa 1

De Pixa 1 is het instapmodel van de Pixa serie. Met alle standaard functies is deze hoofdlamp geschikt voor iedere omgeving.

De lamp beschikt over een diffuse lens, ideaal voor werk binnen handbereik. De uitgewaaierde lichtbundel maakt een brede lichtbron die op zeer korte afstand een groot gebied kan verlichten. De lamp heeft 2 verschillende standen; lage en hoge intensiteit. Afhankelijk van de ruimte heb je dus altijd voldoende licht.

 

De Pixa 2

De Pixa 2 is het middelste model in de Pixa serie. Deze hoofdlamp beschikt, net als de Pixa 1, over 2 standen. De eerste stand zorgt voor lagere intensiteit licht, ideaal voor het verlichten van handwerk.

Verder beschikt de lamp over een hoge intensiteit stand met een smallere lichtbundel. Deze stand is ideaal voor het verlichten van de gehele ruimte. Ook kan er een kleinere straal gebruikt worden voor het aanlichten van een specifiek onderdeel. Deze multi bundel lichtstraal geeft in beide situaties het beste licht.

 

De Pixa 3(R)

De Pixa 3 is het paradepaardje van de Pixa serie. Met 3 verschillende lichtstanden is de lamp geschikt voor alle omstandigheden. De eerste stand heeft een uitgewaaierde lichtbundel voor het verlichten van handwerk. De tweede stand maakt een geconcentreerde lichtstraal met hoge intensiteit. Hiermee is gemakkelijk een object van veraf aan te lichten. De derde stand combineert de eerste en tweede  stand in een diffuse lichtbundel met een sterk verlicht punt in het midden.

De Pixa 3R is gelijk aan de Pixa 3, met uitzondering van de accu. De 3R beschikt over een oplaadbare lithium-ion accu van 930 mAh (opgeladen in 3 uur). Met deze accu komen 3 prestatieniveaus: Standaard, Maximale brandduur of Maximale lichtsterkte.

De accu is los of in de lamp op te laden met het meegeleverde laadstation.

 

De Pixa Z1

De Pixa Z1 is qua lichtfuncties gelijk aan de Pixa 3. De extra sterke behuizing maakt deze hoofdlamp geschikt voor werk in een 1/21 ATEX-zone. Verder werkt de lamp op twee AA alkaline batterijen. Ook is hij te gebruiken met herlaadbare Ni-MH batterijen buiten ATEX gebruik. Lithium batterijen zijn niet geschikt voor dit type.

 

Vergelijk de Specificaties

  Pixa 1 Pixa 2 Pixa 3 Pixa 3R Pixa Z1

Boost stand

(Verplaatsing)

60 lumen

(15 m, 3.5 uur, voornamelijk voor dichtbij)

80 lumen

(55 m, 3.5 uur)

60 lumen

(45 m, 6.5 uur)

60 lumen

(50 m, 6 uur)

70 lumen

(50 m, 23 uur)

Reguliere stand

(Handwerk)

20 lumen

(10 m, 16 uur)

20 lumen

(25 m, 26 uur)

20 lumen

(15 m, 26 uur)

30 lumen

(20 m, 12 uur)

30 lumen

(15 m, 56 uur)

Spaarstand

10 lumen

(6.5 uur extra)

10 lumen

(30 uur extra)

10 lumen

(30 uur extra)

20 lumen

(10 uur extra)

10 lumen

(30 uur extra)

Extra standen -

-

100 lumen veraf

(90 m, 3.5 uur)

90 lumen veraf

(80 m, 3 uur)

100 lumen veraf

(95 m, 16 uur)

Accu mogelijkheden

2x AA Alkaline/NiMH batterij

2x AA Alkaline/NiMH batterij

2x AA Alkaline/NiMH batterij

Li-Ion accu

2x AA Alkaline/NiMH batterij (niet APEX)

Laadtijd - - - 3 uur  
IP rating

IP67 (stof en water dicht)

2/22 ATEX

IP67 (stof en water dicht)

2/22 ATEX

IP67 (stof en water dicht)

2/22 ATEX

IP67 (stof en water dicht)

2/22 ATEX

IP67 (stof en water dicht)

1/21 ATEX

Bescherming

Vallen (2m), verpletteren (80 kg), chemicaliën

Vallen (2m), verpletteren (80 kg), chemicaliën

Vallen (2m), verpletteren (80 kg), chemicaliën

Vallen (2m), verpletteren (80 kg), chemicaliën

Vallen (2m), verpletteren (80 kg), chemicaliën

Bevestiging Hoofdband (1 delig) / mount voor Petzl helm Hoofdband (1 delig) / mount voor Petzl helm Hoofdband (1 delig) / mount voor Petzl helm Hoofdband (1 delig) / mount voor Petzl helm Hoofdband (1 delig) / mount voor Petzl helm
Kleur

Zwart / Geel

Prijs  €€ €€€ €€€€ €€€€€
Gewicht (incl accu) 160 g 160 g 160 g 145 g 170 g

 

Dus welke Petzl Pixa hoofdlamp past nu bij mij?

Ben je op zoek naar een simpele hoofdlamp die je werk verlicht in de donkere winterdagen? Kies dan voor de Pixa 1. Met de dubbele intensiteit standen beschik je altijd over de juiste hoeveelheid licht.

Werk je in het donker voor langere tijd over een groter gebied? Kies dan voor de Pixa 2. Met de verplaatsingsstand kan je gemakkelijk het pad voor je verlichten.

Ben je op zoek naar een luxer model of werk je constant in het donker? Kies dan voor de Pixa 3.

Mocht je liever een accu willen opladen, in plaats van telkens te batterijen te vervangen, dan is de Pixa 3R geschikt voor jou. Met 3 jaar garantie ben je verzekerd van een lange acculeeftijd.

Ben je werkzaam in een explosiegevaarlijke omgeving? kies dan voor de Pixa Z1 met 1/21 ATEX normering.