De nieuwe richtlijn steigerbouw

Er is veel te doen i.v.m. de nieuwe richtlijn voor steigerbouw die per 1 januari 2017 van kracht is. De vraag voor velen is: ben ik straks nog bevoegd? Maar in de evenementenbranche zou die vraag eigenlijk anders gesteld moeten worden. En die luidt dan: ‘Kan ik straks nog onbevoegd werken?' Want er zijn natuurlijk genoeg mensen die constructies opzetten zonder bevoegdheid. En dan luidt het antwoord: nee, jij moet straks bevoegd zijn volgens de nieuwe richtlijn. Als jij A of B Steigerbouw hebt, dan blijft die geldig. Die heten dan ‘Monteur Steigerbouw’ en ‘Eerste Monteur Steigerbouw’.

Beetje streng die richtlijn, het gaat toch altijd goed?
Nou, bepaald niet. Er zijn jaarlijks vele ongelukken met steigers. Veiligheidsregels worden genegeerd, de constructie is niet goed ontworpen, niet sterk genoeg, niet stabiel genoeg, de ondergrond deugt niet enz. Als je je dan realiseert dat de gebouwde constructies worden gebruikt door anderen, van vaklieden tot artiesten en publiek, dan snap je wel dat je eigenlijk nooit te streng kunt zijn.

Wat betekent dat voor de branche?
In de evenementenbranche gaat dit waarschijnlijk wel problemen geven. Er wordt natuurlijk vaak gewerkt met Layher. Met dit modulaire systeem moet je bouwen volgens de werktekening van de fabrikant. Laten we maar even voorbijgaan aan de vraag of de Layher-monteur in staat is om alle afwegingen in specifieke omstandigheden te maken. Het grote punt is: wanneer je met Layher werkt en je bent geen gecertificeerd steigerbouwer, dan moet je je exact aan de instructies van de fabrikant houden. Heel letterlijk. Vergelijk het maar met het bouwen van een Ikea-kast.

In de praktijk moet je echter al snel aanpassen. Een festivalterrein met constructies is iets anders dan een zolderkamer met boekenkast. Volgens de nieuwe richtlijn dien je gecertificeerd te zijn als je de constructie wilt aanpassen. De eerste maanden zullen controleurs daarop wijzen. Daarna komen de boetes.

Teamwerk
In de steigerbouw werk je in teams: Hulpmonteur, Monteur (A) en Eerste Monteur (B). Wil je iets aanpassen, dan moet je al monteur zijn. Daarbij moet je wel werken onder toezicht van de eerste monteur, anders voldoe je niet aan de richtlijn. En je werkt ook alleen aan standaard steigers. Voor complexe steigers en het plaatsen van steigers onder speciale omstandigheden (dat heb je op een festivalterrein al snel) moet je Eerste Monteur zijn. Het team werkt onder de Voorman Steigerbouw, die meerdere teams kan aansturen. Het is niet moeilijk in te zien dat heel wat bouwers zich moeten gaan certificeren om straks fatsoenlijk hun werk te kunnen blijven doen.

Zelfstandigen
Ben jij freelancer of ZZP-er? Dan moet je zorgen dat je certificering hoog genoeg is. Of je legt jezelf beperkingen op. Wanneer jij bv het certificaat Monteur (Stb A) hebt, mag je alleen onder toezicht aan standaard steigers werken. Dat betekent dat jij je mag verhuren aan een opdrachtgever, waarbij je hetzelfde werk doet als een Monteur Steigerbouw in loondienst, onder toezicht van de Eerste Monteur.

Wil je steigers op kunnen leveren? Dan moet je gecertificeerd zijn voor Eerste Monteur Steigerbouw! Daar komt overigens bij dat het opleveren met twee man moet gebeuren. Om die reden verenigen steigerbouwers zich ook.

Maar snel aanmelden voor een cursus dus
Het is onvermijdelijk dat veel steigerbouwers op cursus zullen moeten. En dat kan bij Stagefreaks. Onze cursussen steigerbouw zijn ISO 17024. gecertificeerd. Daarmee voldoe je aan de nieuwe richtlijn. We bieden de volgende cursussen aan:

Het is zaak om daar nu op in te spelen, want de cursussen kunnen tot 5 weken duren, op basis van 1 cursusdag per week. Er moeten genoeg inschrijvingen zijn op een bepaalde datum, maar er moeten ook voldoende plaatsen beschikbaar zijn. We hebben verschillende cursuslocaties in Nederland, maar je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. Schrijf je daarom nu in. Een cursus op jouw locatie is in overleg mogelijk, als alle materialen daar aanwezig zijn in de juiste omstandigheden.

Layher-cursussen
Wanneer je wilt leren werken met Layher, kun je bij Stagefreaks goedkoop een cursusdag volgen. Je leert dan werken met bepaalde Layher-systemen. Je houdt je daarbij aan de voorschriften van de fabrikant waarvoor geen certificering is vereist. Deze cursus is dus niet bedoeld voor ISO 17024 certificering.

Het Layher Allround Event-systeem wordt overal ter wereld gebruikt. Met slechts zes hoofdonderdelen maak je multifunctionele constructies die toepasbaar zijn op lastige ondergronden en in moeilijk toegankelijke ruimten.

Het Layher Blitz-systeem heeft ook weinig standaardonderdelen en daarnaast schroefloze verbindingen. Hierdoor is geen speciaal gereedschap vereist en kan er zeer snel worden gewerkt.