RED ALERT - WIJ MAKEN EVENTS - RED ALERT

RED ALERT - WIJ MAKEN EVENTS - RED ALERT

Vandaag om 21:00 uur laat de evenementensector zien dat het 'vijf voor twaalf' is. Om 21:00 kleuren de gebouwen van de Tweede Kamer bloedrood. Niet alleen de Kamergebouwen worden rood maar verspreid over Nederland zullen meer dan 200 panden aangelicht worden. Om 21:00 uur gaan de lampen aan en om 23:55 uur gaat alles uit! Vanaf half maart staat de sector helemaal stil en het gemiddelde omzetverlies sindsdien komt uit op 85%. Gezonde bedrijven in de sector worstelen nu om overeind te blijven door de opgelegde 1,5 meter beperkingen en hier willen we ook met StageFreaks aandacht voor vragen.

Veel toeleveranciers van de sector zorgen ervoor dat hun eigen pand maar ook vele gemeentehuizen, provinciehuizen en andere overheidsgebouwen in een vuurrood licht gezet worden om de aandacht te vragen die de evenementenbranche verdient. Ook theaters, concertzalen en popzalen doen mee en zullen rood oplichten. Om willekeurig een paar spraakmakende en belangrijke gebouwen te noemen: Paradiso, TivoliVredenburg, Ziggo Doe, Provinciehuis Zwolle, Koninklijk Concertgebouw Amsterdam en vele, vele andere. Iedereen deelt deze actie omdat de nood door de hele sector gevoeld wordt. Ook bij Stage Freaks hebben we het financieel zwaar net zoals haar klanten.

Het is een publieksvriendelijke actie om met name de politiek duidelijk te maken dat deze gezonde en technisch vooraanstaande sector zonder steun niet kan blijven bestaan. De gedwongen ontslagen zijn aan de orde van de dag en de 100.000 medewerkers van de sector zoeken hun heil in andere werkzaamheden. Dat brengt tevens het gevaar met zich mee dat deze vaak goed opgeleide medewerkers na de crisis niet meer terugkeren in de evenementen en theaters. 

Het doel van de actie is dat iedereen maar met name de politiek gaat begrijpen dat langer dan vijf maanden overleven alleen mogelijk is met een continuering van de steunpakketten NOW, TOZO en (verbeterde) TVL.

De actie is internationaal gestart door Plasa.org in Engeland en inmiddels komen uit verschillende landen berichten door dat ook daar vele gebouwen rood aangelicht gaan worden. In Nederland is het voortouw genomen door de VTTE (Vereniging van Technisch Toeleveranciers Evenementen) omdat zij met alle andere belanghebbenden in de sector het nu tijd vinden voor een krachtig signaal. Maar dan wel één waar de kracht van de sector zichtbaar in wordt: een fraai maar bloedrood plaatje

Een overzicht van de panden is op bit.ly/kaartRA terug te vinden.

Er zijn nog een paar aandachtspunten voor vanavond:

  • Het is geweldig dat er zoveel mensen actief zijn vanavond om de boodschap over te brengen. Kijk nog een keer goed naar de hoofdlijnen die in de communicatie toolkit genoemd zijn. Het zijn de belangrijkste onderwerpen waarover het vanavond gaat. 
  • Verder vinden we het van het grootste belang dat het een publieksvriendelijke actie wordt. Vooral diegene die ongevraagd een pand aanlichten wensen we heel veel succes en vragen we om bij te grote weerstand van de eigenaar van het pand, terug te treden. 
  • Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het verloop van de actie op de eigen locatie. De VTTE heeft deze actie geïnitieerd maar kan geen verantwoordelijkheid dragen voor wat er in het land gebeurt. Gelukkig hebben we uit de vele gesprekken met initiatiefnemers alleen maar de indruk dat vanavond een hele mooie en vriendelijk avond wordt.
  • Ook vanavond gelden de corona voorschriften. Laten we vooral het goede voorbeeld geven en de 1,5 mtr in acht nemen en het gebruik van mondkapjes is aan te raden.

Rest ons om iedereen een prachtige, strijdlustige avond toe te wensen. Ga mooie gesprekken aan met de bezoekers en laat ons via social media vooral meekijken met wat er gebeurt in het land.

Gerelateerde producten