De Petzl I'D is verbeterd

geplaatst op 14/10/2019| Posted in Nieuws
De Petzl I'D is verbeterd

Het nieuwe Petzl I'D afdaalapparaat is verbeterd

Als je de Petzl I'D nog niet kent, dan is dit afdaalapparaat misschien precies wat jij nodig hebt. Want sommige afdaalapparaten, zoals de Petzl Rig, zijn bedoeld voor geoefende gebruikers. De I'D is ook geschikt voor beginners. Ken je het apparaat wel? Dan lees je hier wat er aan is verbeterd.


Over de Petzl I'D

De wat cryptische naam van het afdaalapparaat is de afkorting van Industrial Descender. Je kunt kiezen uit twee maten: de I'D S en de I'D L. Het fijne van dit apparaat is dat je gecontroleerd kunt afdalen. De antipaniekfunctie zorgt voor extra veiligheid. Als je als een kip zonder kop afdaalt dan blokkeert het apparaat gewoon. Dus stunten is er niet bij.


De nieuwe functie van de Peztl I'D

Als je afdaalt, dan trek je aan de hendel van het apparaat. Het touw glijdt dan gecontroleerd door het apparaat. Tijdens een afdaling moet je kunnen stoppen om bv. iets te bekijken of te inspecteren. Daarvoor laat je bij de nieuwe I'D gewoon de hendel los. Hij springt dan automatisch in de vergrendeling. Bij de oude I'D moest je dat handmatig doen. Superhandig dus.


Klimmen met je afdaalapparaat ... waarom niet?

Nou ja, een stukje dan. Want het is natuurlijk geen stijgklem. Daar gaan we: houd de I'D vast aan de onderkant en trek met je andere hand het uiteinde van het touw omhoog. De hendel blijft gewoon in de vergrendelstand. Daar hoef je dus niets mee te doen.


Installeren en verwijderen van het touw

Je kunt de voorplaat van het apparaat openen zonder je karabiner los te maken. Zo blijft het apparaat dus verbonden met je harnas. Installeer of verwijder het touw. Aan de binnenkant loopt het touw langs een pal. Deze blokkeert als het touw niet goed zit.


De nieuwe I'D is beter bestand tegen slijtage

Op de plaats waar het touw uit de Petzl I'D komt, schuurt het tegen het apparaat. Dat gedeelte is nu gemaakt van RVS. Dat is veel slijtagebestendiger dan aluminium. Zo gaat je apparaat dus langer mee.


Wat vinden we van de nieuwe Petzl I'D?

Stage Freaks was al een fan van de I'D. Het afdaalapparaat is fijn om te gebruiken, ook voor beginners en brokkenpiloten. Je daalt er niet alleen mee af, maar je kunt er ook hangend mee werken. En zelfs een stukje klimmen. De nieuwe automatische hendel maakt de I'D nog veiliger en gemakkelijker te bedienen. En je hebt langer plezier van het apparaat omdat het slijtvaster is gemaakt. Wij zeggen: doen!

Gerelateerde producten