Steeds vaker zien we dames toetreden in de operationele kant van de evenementen. De audiovisuele opleidingen worden ook vaker gevolgd door dames, aldus Marion Rooijakkers van het SintLucas, te Eindhoven. Ondanks dat het vaak wordt gezien als zwaarder werk, zien we tegenwoordig steeds vaker dat dames niet terug deinzen als er een tandje bij gegeven moet worden in de evenementenbranche. Vrouwen doen wel degelijk "Rock & Rollen".

Wel zien we dat de gemiddelde leeftijd wat lager is dan bij de mannen. De gemiddelde leeftijd voor dames is 24-40 jaar. Terwijl de mannen het met 18-47 jaar het langer vol lijken te houden. Bij Stagefreaks zien we in haar klantenbestand dat nog 97% van het mannelijk geslacht is. Terwijl dit in 2014 nog 99% was. We zien vrouwen ook steeds vaker in leidinggevende functies op de werkvloer en op kantoor. Denk hierbij aan de plannende en uitvoerende taken. 

We spraken een zeer bekende en zeer gerespecteerde vrouwelijke collega uit de evenementen branche. Sandra Cornelissen (37 jaar), woonachtig in Amsterdam. Je kunt haar tegen gekomen zijn als freelance (producent/decor) bij Rebirth & Intents Festival, freelance bij Stageco, Ampco Flashlight, Nordic Rentals (DK), CP bij Noorderslag en Intents festival... En nog veel meer!

We vroegen Sandra om aan te geven wat ze nu zelf anders ziet op de werkvloer vergeleken met 5 jaar geleden in het kader van ‘emancipatie’?

“Gelukkig dat er geleidelijk meer vrouwen op de werkvloer komen, maar zoals ik het zie; helaas alleen in het decoratie, licht en productiewerk. De emancipatie in het zwaardere evenementen werk zal altijd achterblijven ten opzichte van de ‘lichtere’ industrieën.”

 

Sandra denkt dat in de mentaliteit van de dames het probleem zit. “Als je denkt dat iets moeilijk is dan wordt het dat ook. Persoonlijk houd ik daar van. Het kan mij niet complex genoeg zijn, daar krijg ik de kick en energie van om het met beide handen aan te pakken.” “Toch, omdat de branche wel een mannen wereld is, zullen ze in het begin meer moeten laten zien dat ze het vol houden, maar zodra ze over die grens zijn is alle respect voor hun en zijn ze een deel van het team! Dat geeft positieve energie en maakt het leuk teamwerk.”

 

Tegenwoordig is goed passende dames werkkleding steeds eenvoudiger te verkrijgen. Vroeger hadden wij vrouwen geen keuze en werden we zowat gedwongen om heren werkschoenen en werkkleding te dragen. Dit is een grote verandering die de dames eleganter maakt. Hierdoor voelen we ons meer gewaardeerd, in plaats van dat we het gevoel hebben achter te worden gesteld. Mode wordt ook steeds belangrijker, samen met veiligheid. Vroeger waren werkschoenen onmiskenbaar herkenbaar, tegenwoordig is het niet meer te zien of iemand werkschoenen of safety sneakers draagt.

 

Wat is een productie waaraan je meegewerkt hebt, die je altijd bij is gebleven en waar je trots op bent?
“Qlimax in 2009 in opdracht van Q-dance in het Gelredome staat bij mij op nummer 1 in mijn lijst “trots op”. Het podium bestond uit een geweldige boom. Die boom hadden we gemaakt van alleen schaaldelen. Dat was een enorme klus en we hebben veel plezier gehad met het bouwteam. Het was  echt helemaal geweldig! 100% volgens de 3d tekening! Dat was de uitdaging die we als team zijn aangegaan en waar we in geslaagd zijn. Wij waren mega trots op dit knappe staaltje decor.”

 

Wat is je corebusiness in de branche?
“Voornamelijk doe ik het zwaardere werk in de evenementen branche, zoals podium bouw en ground support op de grotere nationale festivals. Ik ben ook regelmatig in het buitenland te vinden. Op die manier kan ik iets van de wereld zien. Ik hoop dit nog lang vol te kunnen en mogen houden.” Aldus Sandra Cornelissen.

Wij van Stagefreaks bedanken Sandra Cornelissen voor haar bijdrage aan dit artikel en wensen haar nog vele productieve jaren in de branche!

Als iemand Rock & Roll heeft uigevonden dan is het Sandra wel.