Zoals we je al vertelden in onze laatste blog, is deze bizarre corona crisisperiode hét moment om je schoenen eens te voorzien van een goede onderhoudsbeurt.

Stap 1: kijk goed wat voor soort schoenen je hebt.

Er zijn verschillende soorten materiaal waarvan jouw schoen gemaakt kan zijn: ruw leer, nubuck leer, glad leer of suède. Ieder soort materiaal vraagt om haar eigen verzorging, verderop in deze blog lees je hier meer over.

Ook is het slim om naar de fabrikant van de schoenen te kijken en of zij wellicht zelf onderhoudsmiddelen aanbieden. Schoenfabrikanten als Haix, Meindl en Steel Blue hebben eigen onderhoudsmiddelen, deze sluiten vanzelfsprekend het beste aan op de schoenen van de bijbehorende fabrikant.

Stap 2: beginnen aan de binnenkant van de schoen

Iedere voet zweet, dus ook die van jou. Tijdens het werken in warme omstandigheden kan dit nog meer zijn dan normaal. De schoen kan een beperkte hoeveelheid vocht afdragen naar buiten.

Na verloop van tijd kan de schoen verstopt raken van binnenuit door het vocht en vooral het zout wat altijd in zweet zit. Dit blokkeert dan het systeem dat er juist voor zou moeten zorgen dat dit vocht van binnen naar buiten wordt verplaatst.

Om de schoenen aan de binnenkant ook een goede reiniging te geven en ervoor te zorgen dat al het verstopte vocht verdwijnt kan je de schoen een wetwash geven. Zet de schoenen onder water en laat dit intrekken, let wel: zet de schoenen in een droge ruimte en laat deze niet drogen in de zon of op een radiator.

Stap 3: de veters verwijderen

Voor het goed schoonmaken van je schoenen begin je met het verwijderen van je veters, hierdoor kan je de schoen verder openen en onder andere de lip goed schoonmaken.

Kijk of je veters aan vervanging toe zijn, je wil niet dat je tijdens je eerste klus door slijtage een van je veters kapot trekt!

Stap 4: Inlegzolen verwijderen

Je inlegzooltjes hebben een groot aandeel in het comfort dat een schoen biedt, voor het schoonmaken van de schoen doe je er goed aan het zooltje te verwijderen uit de schoen. Zo kan de binnenkant van de schoen beter gereinigd worden.

Kijk goed of de inlegzool nog het gewenste comfort biedt, vanzelfsprekend geeft deze na verloop van tijd minder demping. Wij raden aan om je zooltjes om de 4-5 maanden te vervangen, zo behoud je het comfort van een nieuwe schoen!

Stap 5: afborstelen met water

Om het vuil van de schoen te verwijderen gebruiken wij een ruwe borstel in combinatie met wat lauw water. Ideaal om het grove vuil zoals zand en modder van jouw werkschoenen te verwijderen.

Laat de schoen hierna natuurlijk drogen, wederom in een droge ruimte zonder zonlicht en niet op een radiator. Dit om uitdroging te voorkomen.

Stap 6 (alleen voor gladleer): Sportwax

Smeer de lederen schoen na het drogen in met Sportwax van Meindl, zorg dat er een mooie dunne laag op de schoenen zit. Laat de wax intrekken in de schoenen. Zorg ervoor dat je de schoenen de dag van het insmeren niet meer hoeft te gebruiken, omdat de wax plakkerig is trekt deze met name zand aan, en dat zou dan samen met het ledervet in de schoen trekken.

Dit komt de levensduur van de schoenen niet ten goede, iets wat we precies niet willen!

Stap 7: Conditioner & Proofer

Het is nu tijd om de schoenen in te sprayen met de conditioner & proofer spray. Bij voorkeur doe je dit in de buitenlucht, de nevel mag je namelijk niet inademen.

Laat de spray 12 uur intrekken, wederom buiten zonlicht en radiatoren om!

Stap 8: Wetproof

Om je onderhoudsbeurt af te maken gebruik je de Wetproof van Meindl. De schoen wordt door deze spray waterafstotend en is hierna helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

 

Let op: de bovengenoemde producten altijd buiten het bereik van kinderen bewaren!

Onderhoudsmiddelen voor je werkschoenen vind je hier.