VCA-VOL cursus

€ 275,00 € 332,75
Artikelnummer
SF-cursus-VCA-vol
Reserveer

1 daagse VCA cursus Veiligheid Operationeel Leidinggevende (VOL). Veiligheid is een belangrijke zaak op de werkvloer. Om er veilig mee om te kunnen gaan, biedt Stagefreaks diversen soorten trainingen aan.

Het belang van VCA cursus Veiligheid Operationeel Leidinggevende en de Arbowet

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een certificeerbare controlelijst voor bedrijven en ondernemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Tevens bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

De Arbo-wet stelt dat werkgevers verplicht zijn te zorgen voor de veiligheid van derden die zich op het bedrijf/terrein bevinden. Opdrachtgevers willen daarom van personeel van derden graag een bewijs krijgen/zien dat zij de veiligheid serieus in acht nemen. Men kan bijvoorbeeld eisen dat alle werknemers van een opdrachtnemer het certificaat Basisveiligheid VCA dienen te hebben. Voor leidinggevenden geldt dan als aanvullende eis dat men ook beschikt over het certificaat: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden..

Internationaal: In veel landen wordt een vergelijkbaar systeem als de VCA gehanteerd of ontwikkeld. Alleen België heeft een volledig equivalent systeem met bijbehorende structuur. België, Duitsland en Nederland erkennen elkaars systemen al. Ook Oostenrijk en Zwitserland hebben een systeem dat (in iets mindere mate) vergelijkbaar is met de VCA. De SSVV en CCVD-VCA willen een actieve rol spelen in het realiseren van een Europees VCA-certifcatiesysteem.

 

Details van de cursus:

Datum: Elke 2e maandag en dinsdag van de maand
Aantal deelnemers: Max. 20 personen
Locatie: Diverse locaties in Nederland
Duur opleiding: Les 1 dag 08:00 - 15:30
  Examen 16:00 - 17:00
Diploma: "Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende VCA" Incl. VCA pas

Inhoud van de cursus

De cursus is een module voor werknemers die praktisch bezig zijn in de bouw of de aannemerij. In aanverwante beroepsgroepen wordt ook al gevraagd naar deze opleiding. De module bestaat uit 14 hoofdstukken, waarin alle verplichte onderdelen stap voor stap zijn uitgewerkt en worden uitgelegd. De onderwerpen die aan bod komen omvatten:

 • Wet- en regelgeving
 • Risico's en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Branden en explosies
 • Werkvergunningen in en voor besloten ruimten
 • Veilig werken met machines en gereedschappen
 • Veilig tillen en hijsen
 • Elektriciteit
 • Voorkomen van struikelen, uitglijden en verstappen
 • Veilig werken op hoogte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Met het volgen van deze module vang je twee vliegen in een klap! Leidinggevenden volgend in één keer zowel de basisveiligheid als het onderdeel voor leidinggevenden. De voor hen belangrijke onderdelen uit de module Basisveiligheid VCA zijn namelijk opgenomen in deze module.

 

Waarom een VCA VOL cursus van Stagefreaks?

 

De opleiding VCA VOL duurt 1 dag. Hierna vind direct het examen plaats. Stagefreaks neemt de verantwoordelijkheid voor het tijdig aanmelden voor het examen. Het schriftelijk examen kan regelmatig ook op verschillende locaties worden georganiseerd. In enkele gevallen kunnen wij zelfs een aansluitend examen organiseren. Via de mondelinge opleiding en het proefexamen zijn de deelnemers optimaal voorbereid op het deelnemen aan het examen " Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende VCA ".

 

Doelgroep

Opdrachtgevers kunnen eisen dat uw personeel beschikt over het diploma Basisveiligheid VCA. De Arbowet verplicht werkgevers er namelijk voor dat er gezorgd wordt voor de veiligheid van derden die zich op het bedrijf/terrein bevinden. Ook kan men bovendien van leidinggevenden eisen dat zij beschikken over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Cijfers van het CBS tonen aan dat aandacht voor veilig werken broodnodig is. Jaarlijks zijn er namelijk meer dan 150.000 werkenden betrokken bij een bedrijfsongeval. Het meeste risico lopen (jonge) mensen die werkzaam zijn in de bouw, metaalindustrie of de horeca.

 

Kennis

Een voordeel is als je al een VCA Basis cursus hebt afgerond. Voorstudie is wenselijk bij deze cursus en 8 uur voorstudie van het lesmateriaal staat hiervoor opgeschreven. Er is geen vooropleiding verplicht, echter een beheersing van de Nederlandse taal is gewenst.

*Cursusvoorwaarden

Specificaties
Levertijd Reserveer
Merk Stage Freaks
Code95 Nee
Geldigheid 1 jaar
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:VCA-VOL cursus
Uw waardering
Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!
More from Stage Freaks