Verzekeraars van evenementen maken het lastig om grootschalige evenementen na 6 april te annuleren. Daardoor verkeren veel festivalorganisatoren in onzekerheid. 

Hoewel diverse grootschalige evenementen na 6 april al zijn geannuleerd of verschoven, zoals het Eurovisie Songfestival, het EK voetbal en de Formule 1 in Nederland, zijn veel organisatoren nog verwikkeld in een juridisch en financieel steekspel. Twee evenementen die op dit moment in een spagaat zitten zijn Paaspop en DGTL. Beide evenementen vinden in het paasweekend plaats, het eerste weekend nadat de voorlopige overheidsmaatregelen aflopen. Onzeker is nog of de maatregelen na 6 april verder verlengd zullen worden.

De organisatoren achter Paaspop geven nog geen commentaar, maar het lijkt erop dat ze verwachten dat het festival geen doorgang kan vinden. Probleem is echter dat wanneer zij besluiten om het festival te annuleren, de organisatie alle gemaakte kosten kwijt is.

Volgens de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) heeft dit alles te maken heeft met verzekeringen. “Zelf je festival of evenement afblazen is voor veel organisaties eigenlijk geen optie, want als ze zijn verzekerd, dan moeten ze echt wachten totdat de overheid besluit of het niet door kan gaan. Anders wordt niet aan de verzekeringsvoorwaarden voldaan en krijgen ze hun geld niet terug.”

Hoewel Paaspop geen commentaar geeft, is de organisatie van DGTL stelliger. Op de website staat een statement voor de bezoekers waar nadrukkelijk richting de verzekeraar wordt verwezen. “We begrijpen dat jullie bezorgd zijn over de coronacrisis. Op dit moment heeft de overheid alle grootschalige evenementen tot 6 april geannuleerd. Hoewel we graag meer duidelijkheid willen geven over wat dit betekent voor DGTL Amsterdam op 11 en 12 april, wachten we op een officiële beslissing van onze verzekeraar. Zij moeten ons duidelijkheid bieden, waarna wij tot actie over kunnen gaan. Op haar beurt wacht de verzekeraar op een besluit van de regering om, naar verwachting, de maatregelen ook na 6 april te verlengen.”

Polissen aangepast

Verschillende verzekeraars hebben de voorwaarden voor hun evenementenverzekering kortgeleden aangepast. Tot voor kort dekte de NN Group een overmachtssituatie als een pandemie wel. Op 27 februari heeft de verzekeraar een epidemie-clausule laten opnemen, waardoor annuleringen door corona sindsdien niet meer verzekerd zijn. Ook andere verzekeraars hebben zulke clausules opgenomen.

Verbond van Verzekeraars

Op de website van het Verbond van Verzekeraars is te lezen: “Alle evenementen die zijn afgelast op last van de overheid, kunnen in overleg met partijen afgewikkeld worden. Voor evenementen na 6 april is het nog onzeker of deze doorgang kunnen vinden. Het is verstandig om contact op te nemen met jouw verzekeringsadviseur of verzekeraar over de te nemen maatregelen.”

Daarbij geeft het Verbond aan dat verzekeringnemers zoveel mogelijk moeten proberen om schade te voorkomen: “Bekijk ook zelf welke alternatieven er mogelijk zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken.”

Brancheorganisaties in de podiumkunstsector hebben vorige week becijferd dat de schade van de sector podiumkunsten inclusief festivals zo’n 20 miljoen euro per week bedragen.