Waarom is het keuren van valbeveiliging zo belangrijk?

geplaatst op 26/03/2020| Posted in Onderhouden
Waarom is het keuren van valbeveiliging zo belangrijk?

In onze voorgaande blogs gaven we jou tips voor je rustigere periode. Hierin hebben we het ook gehad over het keuren van je valbeveiliging. Maar hoe belangrijk is dit nu echt?
Op veel vakgebieden wordt er regelmatig op hoogte gewerkt. Glazenwassers, steigerbouwers en bijvoorbeeld de windmolenindustrie. Maar wat dacht je van de mannen en vrouwen die in de evenementenwereld werken? Ook die werken vaak ter hoogte van het plafond om de mooie verlichting te plaatsen voor jouw feestje.

Helaas zien wij vaak dat er nog té laconiek om wordt gegaan met spullen die levensreddend kunnen zijn. Je wil niet dat de spullen weigeren of gebreken vertonen in geval van nood.

Bedrijfsongevallen
Het aantal bedrijfsongevallen is lastig te bepalen. De reden hiervan is dat als iemand een aantal dagen na het bedrijfsongeval in het ziekenhuis overlijdt dit niet telt als bedrijfsongeval, maar als ziekenhuisopname. Hetzelfde geldt voor dodelijke ongevallen in het verkeer door werkzaamheden, deze ongevallen staan worden genoteerd als verkeersongevallen.
Desalniettemin haalden 145 arbeidsongevallen het nieuws, 65 daarvan met dodelijke afloop. De oorzaken van deze ongevallen lopen uiteen, echter zien we een duidelijke top 3 waarbij vallen van hoogte veruit op plaats 1 staat.

1. Vallen van hoogte (30 ongevallen met dodelijke afloop)
2. Beknelling (23 ongevallen met dodelijke afloop)
3. Geraakt door vallend object (12 ongevallen met dodelijke afloop)

Duidelijk is dat twee van bovenstaande oorzaken duidelijk betrekking hebben tot onze branches: val van hoogte en het geraakt worden door een object zoals gereedschap.

Val van hoogte
De noodzaak van goed zekeren wordt vaak over het hoofd gezien, evenals de keuring van spullen. Naast dat je jezelf goed vast dient te zetten is ook de plaats van bevestiging belangrijk. Dit heeft weer betrekking op de valfactor:

Valfactor 0: de bevestiging van je valbeveiliging is boven je hoofd, de klap die opgevangen moet worden bij een val is hierbij het kleinst en levert de minste schade op. Wij raden je altijd aan je valbeveiliging boven jezelf te bevestigen.

Valfactor 1: de bevestiging van je valbeveiliging is te hoogte van de torso. Je lichaam dient naast de normale klap óók nog eens je lichaamsgewicht op te vangen. Dit kan flinke gevolgen hebben voor gewrichten en de bloedtoevoer.

Valfactor 2: de bevestiging van je valbeveiliging is ter hoogte van je voeten of lager. Wanneer je valt dient je lichaam 2x je lichaamsgewicht op te vangen bovenop de klap die je al maakt. Deze val kan ernstige schade opleveren, zelfs met de dood tot gevolg.

 

Geraakt door object
Tijdens het werken op hoogte gebruik je natuurlijk ook gereedschap. Het komt regelmatig voor dat een persoon gereedschap laat vallen van (grote) hoogte, dit is vanzelfsprekend erg gevaarlijk voor mensen die onder hem of haar werken of op de grond staan.

Omdat geen enkele helm een vallend object van hoogte goed kan verweren is het belangrijk jezelf en de personen om je heen hiervoor te beschermen. Dit kan je doen door je gereedschap te zekeren aan je werkriem middels gereedschapszekering.

 Verzekering

Wanneer je een bedrijfsongeval krijgt is het logisch dat je aanklopt bij de verzekering voor eventueel (geleden) schade. De verzekering zal een onderzoek openen naar jouw bedrijfsongeval om te kijken of je recht hebt op een schadevergoeding. Hierin zullen ook jouw persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) worden bekeken, dit omdat dit essentieel kan zijn voor het voorkomen van dit soort ongevallen.
Wanneer blijkt dat jouw persoonlijke beschermingsmiddelen die keuring vereisen niet geldig verklaard zijn, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het uitkeren van je aangevraagde claim.

Let op: niet alleen een geldig keuringscertificaat en keuringssticker hebben invloed op de goedkeuring, ook eventuele defecten kunnen bijdragen aan het besluit van de verzekering. Zorg daarom altijd dat je je spullen controleert voor je er mee gaat werken, om vervelende situaties te voorkomen.

Eigen veiligheid
Ten slotte zorg je door je materiaal te laten keuren voor een veiligere werkomgeving voor jezelf en anderen, iets wat zeer belangrijk is in bepaalde beroepsgroepen. Het werkt een stuk prettiger wetende dat je veilig en doordacht bezig bent.

Wil jij je spullen laten keuren? Klik hier om je spullen op te geven voor keuring.