Bij werken in de evenementen industrie zijn veiligheidsschoenen vaak verplicht bij het betreden van het terrein. Omdat je zo afhankelijk bent van werkschoenen is, naast veiligheid, voldoende comfort ontzettend belangrijk. Waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte veiligheidsschoen? Uit welke types valt er te kiezen en wat zijn de verschillen?

Veiligheidsschoenen zijn beschikbaar in een aantal verschillende modellen die, gecombineerd met een eigen veiligheidsnormering, ontworpen zijn voor specifieke toepassingen. Alle types en toepassingen worden in deze blog vergeleken.

 

Welk model veiligheidsschoen heb ik nodig?

De eerste keuze bij het kiezen van de juiste veiligheidsschoen zit in het type model. Er zijn 3 verschillende types schoen: lage , hoge of veiligheidslaarzen.
De lage werkschoenen geven de meeste bewegingsvrijheid. Dit type schoen stopt onder de enkels waardoor deze flexibeler kunnen bewegen en de schoen niet schuurt bij het hurken of knielen. Het grote nadeel bij dit type schoen is echter dat je enkels dus niet beschermd zijn tegen scherpe of uitstekende voorwerpen.
Hoge werkschoenen bieden deze bescherming wel. Hiernaast zorgen ze voor extra ondersteuning wat handig kan zijn bij werken op hobbelige ondergronden of in modderige omgevingen.


Indien je vaak werkt in natte omstandigheden of je vaak je werkschoenen uit moet doen zijn veiligheidslaarzen ideaal voor jou! De hogere bescherming en veter loze pasvorm zorgt voor simpel gebruik.

 

Welke veiligheidsnormering hebben mijn werkschoenen nodig?

Veiligheidsschoenen zijn opgedeeld in 7 verschillende veiligheidsnormeringen. Deze normeringen geven aan tot welke krachten de schoenen je voeten kunnen beschermen. Ook is een bepaalde hoeveelheid grip of extra bescherming tegen stroom of bijtende stoffen inbegrepen in deze veiligheidsnormeringen.

Vaak is een type normering verplicht bij het betreden van een bouwplaats of evenemententerrein. Let hiervoor op borden/stickers bij de ingang of neem vooraf contact op.

 

SB veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen van het type SB voldoen aan de basisvereisten voor veiligheidsschoenen. Een standaard veiligheidsneus, gemaakt van staal, composiet of aluminium, welke een impact van 200 joule (20 kg) moet opvangen.

De Meindl Woodwalker (pro) of Airstream zijn schoenen die in deze normering passen. Kies voor een leren (Woodwalker) of stoffen (Airstream) schoen met goede grip en voldoende ondersteuning voor hobbelige oppervlakken.

 

S1 veiligheidsschoenen

Naast de veiligheidsneus eisen van de SB normering, hebben S1 veiligheidsschoenen extra eigenschappen. Zo moeten de schoenen antistatisch zijn, energie-absorberend zijn en voorzien zijn van een gesloten hiel. Ook moet de zool van de schoen bestendig zijn tegen koolwaterstoffen.

 

S1P veiligheidsschoenen

De S1P normering lijkt erg op de S1 normering. Naast de eigenschappen van de S1 normering beschikken S1P schoenen ook over een antiperforatie zool. Deze zool beschermt je voet tegen scherpe voorwerpen op de grond en is dus een must voor veel werkomgevingen.

 

S2 veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen met de S2 normering beschikken over dezelfde bescherming als S1 veiligheidsschoenen maar hebben extra bescherming tegen vocht. Zo moet de buitenkant van de schoen bestendig zijn tegen het binnendringen van water en spatwaterdicht zijn.

De Haix Protector Alpin is een veelgebruikte S2 schoen. Wanneer je deze schoen gebruikt voor steigerbouw moet het metalen gripelement onder de zool losgeschroefd worden. Deze metalen pinnen zorgen namelijk alleen in een zachte ondergrond voor extra grip.

 

S3 veiligheidsschoenen

De S3 normering is de hoogste normering voor veiligheidsschoenen. Met een combinatie van de S1P en S2 normering beschikt dit type over zowel een veiligheidsneus als een veiligheidszool. In de meeste omgevingen is dit het standaard type werkschoen door de extra bescherming bij het werken met zware materialen. Zo zijn de meeste types veiligheidsschoenen ook S3 genormeerd.

Er zijn veel verschillende types S3 werkschoenen. Een veelgebruikte middelhoge schoen is de Meindl Bergschuh GTX. Met een comfortabele zool en bescherming van de enkels met voldoende bewegingsruimte is deze schoen een goede optie voor sectoren waar lange dagen worden gemaakt en vele meters worden afgelegd. Voor een hoge schoen met ritssluiting raden wij de Steel Blue Southern Cross Zip aan. Deze schoen geeft extra bescherming en stabiliteit door het hogere model en is gemakkelijk aan en uit te trekken door de ritssluiting.

 

S4 veiligheidslaarzen

Veiligheidslaarzen hebben 2 eigen veiligheidsnormeringen. De S4 normering geeft aan dat de laars antistatisch is, een energie-absorberend vermogen heeft en beschikt over een gesloten hiel. Deze eigenschappen lijken erg op die van een S1 veiligheidsschoen. Hier komt bij dat elke laars volledig moet bestaan uit waterdichte materialen voor bescherming tijdens het werken in natte omstandigheden.

 

S5 veiligheidslaarzen

De hoogste normering voor veiligheidslaarzen is gelijk aan de S4 normering met een anti-perforatiezool.

De standaard keuze voor bescherming tegen bijtende stoffen, een stalen neus en zool en extra enkelbescherming is de PSP PVC veiligheidslaars. Deze laars is alles wat u nodig heeft bij het werken in natte of chemische omstandigheden.

 

Ben jij op zoek naar veiligheidsschoenen of ben je er nog niet helemaal uit en zoek je verdere informatie? Dan ben je bij Stage Freaks aan het juiste adres!