Begrippen en vakjargon: S


Safety cord

Lanyard met luss(en) en/of karabiner(s) voor valbeveiliging van gereedschap. Wordt ook wel tool bungee genoemd. Vaak lichtgewicht en elastisch.


Safety kabel

Met de safety kabel beveilig je bv. parcans, luidsprekers, movingheads, spiegelbollen, trussing, beugels, projectoren of flatscreens die op hoogte hangen. Deze secundaire valbeveiliging is niet bedoeld om mee te hijsen. Safety kabels kunnen zowel enkelstrengs of dubbelstrengs worden gebruikt om een specifieke belasting te kunnen dragen.


Sales Manager

Naast het verkopen van producten en diensten, geeft de sales manager leiding aan een team verkopers. Samen met de eigen leidinggevende stelt de manager een verkoopplan op, coördineert marktonderzoeken en er wordt nauw samengewerkt met de marketingafdeling.


Scaffolding

Het bouwen van steigers.


Scaffratel

In de evenementenbranche spreken we van scaffratel, in de bouw van steigerratel of werfpuntratel. In de Belgische branche is het scaffsleutel. Bedoeld voor het vastdraaien van steigerbuizen, scaff-klemmen, outriggers en lampenklemmen zoals doughtyhaken en G-haken.


Schokabsorber

De schokabsorber of valdemper zit tussen je leeflijn en klimgordel. Meestal is hij geïntegreerd in de leeflijn. Bij een val wordt de kracht opgevangen door de absorber. Deze scheurt daarbij uit. Dat maakt je lijn langer. Zorg daarom voor voldoende vrije valruimte.


Schoolroom Seating

De zaal is zo ingericht dat de tafels in rijen staan met de stoelen naar het podium gericht. Ook wel klaslokaalstoelen genoemd.


Schouderbescherming

Verplicht voor steigerbouwers.


Schuko

Waterdichte stekker voor 230 v. Het is een afkorting van het Duitse woord Schutz-Kontakt, dat beschermcontact betekent.


Shackle

Shackles worden veel gebruikt bij rigging. Het zijn hijssluitingen die tonnen gewicht aankunnen. Er zijn harp en D-vormen met verschillende sluitingen. Een harpsluiting heeft meer mogelijkheden bij het belasten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en bestand tegen hoge temperaturen. Bij deze professionele connectoren voor hijsen moet je weten wat je doet. Anders kun je problemen krijgen met een zware last in de lucht.


Security Cages

Kooien ter beschikking van exposanten om materiaal veilig in op te bergen.


Security, On-Premisse

Locale beveiligers van de evenementenlocatie.


Security, Private

Ingehuurde beveiliging.


Show Break

Vastgesteld tijdstip voor het sluiten van een evenement en het begin van de afbouw.


Show Decorator

Bedrijf of persoon, verantwoordelijk voor draperieën, tapijt en bewegwijzering van het evenement.


Show Manager

De organisator en exploitant van het evenement.


Show Producer

Een persoon of bedrijf dat een evenement produceert, inclusief het huren van de ruimte, het inhuren van contractanten en het promoten van de show.


Side Rail

Een lage scheidingswand met buizen en gordijnen, die wordt gebruikt om een ruimte af te scheiden.


Signage

Alle essentiële borden voor een evenement, zoals richtingaanwijzers en informatieve borden.


Single Room

Kamer voor een persoon.


Sling

Zie bandlus.


Snelschakel

Aluminium schakel in verschillende vormen, zoals de ovaal, delta en halve maan. Je draait hem dicht met een steeksleutel. Zo maak je een semipermanente verbinding. Handig als ophangpunt voor gereedschap aan de werkgordel.


Spacer

Trussen kun je aan elkaar bevestigen. Maar om ze mooi over de ruimte te verdelen heb je vaak ruimte tussen de trussen nodig. Met truss spacers creëer je deze ruimte. Het zijn korte buizen die met conische pennen en borgveren aan de trussen worden bevestogd.


Spanbanden

Spanbanden of sjorbanden zijn textiele banden met een gesp voor het vastzetten van ladingen. Niet bedoeld om mee te hijsen. De norm EN-12195-2 geeft eisen voor het gebruiken van de spanband, de spaninrichtingen en de eindbevestigingen. Daarnaast wordt er gekeken naar de sterkte van het bandmateriaal, de sterkte van de complete spanband, het vermogen om spanning aan te brengen, de kracht die nodig is om bij spanning de sjorband los te krijgen en de werking van de spaninrichting bij veel voorkomende belasting.


SpeakON

Luidsprekerconnector die je 1/4 slag draait om vast te zetten. Zo kan de kabel niet lostrillen door bv bassen of aanraking. met de NL 2 plug je 1 speaker in. Met de Nl 4, 8 en 16 is dat respectievelijk 2, 4 en 8 speakers.


Speeltoestel

Inrichting bestemd voor vermaak of ontspanning waarbij uitsluitend van zwaartekracht of fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt. Gemotoriseerd is het een attractietoestel.


Spiraalkabel

Valbeveiliging voor gereedschap. De spiraalkabel verbindt het gereedschap aan de werkriem.


Spot

Lamp die een lichtkring maakt. Wordt zeer veel gebruikt op podia.


Staander

Verticale steigerbuis.


Stagehand

Medewerker die zich bezig houdt met de op- en afbouw van podium en techniek. Tijdens het evenement doet een stagehand vaak changementen en verhelpt deze eventuele technische problemen.


Stage Manager

Heeft de leiding over wat er op het podium gebeurt.


Steigerhaken

Steiger- of MGO-haken zijn grote aluminium haken voor bevestiging aan een leeflijn. Hiermee is verankering aan een constructie zoals een steiger mogelijk. De meeste steigerhaken zijn van aluminium, maar mogen wel aan een stalen steigerbuis of kabel worden bevestigd. Het is gevaarlijk om de punt van de steigerhaak in een opening, zoals een steigerrozet, te steken.


Steigerratel

Zie scaffratel


Stickers

Voorbedrukte stickers zijn handig voor het aangeven van (verboden) doorgangen, looproutes, afstand houden enz.


Stiften en markers

Zorg dat je over de juiste markeerstift beschikt om op tape te kunnen schrijven.


Stootpet

Vangt de impact van een lichte stoot op, maar niet van vallende voorwerpen. Ideaal om mee onder het podium te werken.


Straight

Gechokte staalkabel of rondstrop (Zie: choke) die recht naar beneden hangt onder het spant.


Stijgklem

Tool om aan een lijn omhoog te klimmen. De stijgklem wordt vaak gebruikt in combinatie met een voetlus.Spots aan trussen

Uitrusting evenementenbranche

  • Veiligheidshelm
  • Werkschoenen
  • Werkhandschoenen
  • Valbeveiliging zoals Y-leeflijn
  • Positioneringslijn
  • Karabiners

Basismateriaal rigging

  • Hijstouw - diverse lengtes 12-16 mm
  • Slings - diverse lengtes
  • Katrol
  • Karabiners

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen