Begrippen en vakjargon: V


Valbeveiliging

Bij werken op hoogte is in Nederland valbeveiliging vereist vanaf 2,5 meter. Dat kan door bronbestrijding (preventie) collectieve maatregelen (bv hekken) en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Voor het opvangen van een val heb je nodig: een harnas (klimgordel) en een leeflijn voor valbeveiliging met energieabsorber of een valstopapparaat. Zorg dat de verankering boven je zit en dat de leeflijn zo weinig mogelijk slack heeft.


Valdemper

Zie schokabsorber.


Valfactor

Drukt de kracht van een val uit. Dit is de hoogte van de val gedeeld door de lengte van de leeflijn inclusief uitscheuring van de valdemper. Zorg dat je onder de 6 kN blijft. Dat is het geval met valfactor 0,5. Een goede valdemper kan maximaal valfactor 2 aan. Deze factor moet je voorkomen. De leeflijn met absorber mag na uitscheuren, inclusief haken, dan ook nooit langer zijn dan twee meter. Bevestig de lijn boven je en bv. niet bij je voeten.

 • Valfactor 0
  Je valdemper reageert direct bij een val.
 • Valfactor 1
  Je valt ongeveer de halve lengte van je leeflijn + valdemper.
 • Valfactor 2
  Je valt ongeveer de lengte van je leeflijn + valdemper.

Valharnas, valbeveiligingsharnas

Zie antivalharnas.


Valstopapparaat

Wordt gebruikt op een verticale lijn en is verbonden met de klimgordel. Blokkeert bij een te snelle neerwaartse beweging. Voorbeelden zijn de non-chute en mobiele valstopapparaten.


Variété Show

Entertainment met verschillende soorten acts, zoals goochelaars, zangers, acteurs, dansers en komieken.


VCA

Veiligheid Checklist Aannemers. Cursus basisveiligheid en de arbowet. Veel bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico vragen om een VCA Certificaat


Veiligheidsbril

Veiligheidsbrillen zijn in verschillende modellen, materialen, lenstypen, coatings en monturen verkrijgbaar. Een veel gebruikt materiaal is het slagvaste polycarbonaat. De veiligheidsbril kan ook de functie van gewone bril vervullen, door de glazen de gewenste sterkte te geven.


Veiligheidshandschoenen

Veiligheids- of werkshandschoenen zijn belangrijk, want je handen zijn kwetsbaar. Er zijn handschoenen voor verschillende typen risico's zoals kou en elektriciteit, maar in de evenementenbranche gaat het vooral om mechanische risico's (EN 388). Het weerstandsniveau tegen verschillende risico’s wordt weergegeven met een cijfer van 1 t/m 4. Leer is een goed materiaal maar het heeft en lage vingergevoeligheid. Op de bv. steiger is dat geen probleem.


Veiligheidshelm

In de evenementenbranche worden bouwhelmen en klimhelmen gebruikt. Alleen met klimhelmen werk je op hoogte. Beide typen helmen kunnen geventileerd of ongeventileerd zijn. Met een geventileerde helm mag je bv. niet bij stroom werken. Het binnenwerk is van kunststof of textiele banden. Er zijn ook extra goed zichtbare helmen. In de branche houden we van het onopvallende zwart. Een goede helm kun je personaliseren en uitbreiden met accessoires. Gebruik alleen speciale helmstickers want weekmakers in de lijm maken een veiligheidshelm zwakker.


Veiligheidsschoenen

Veiligheids- of werkschoenen zijn onmisbaar. Ze kunnen hoog, middel of laag van model zijn, maar hebben altijd harde neuzen. Er zijn verschillende klassen veiligheidsschoenen: SB, S1, S1-P, S2 en S3. De klasse bepaalt bv. of een schoen een antiperforatiezool heeft of waterresistent is. Bij laarzen zijn de klassen S1 en S3 vervangen door S4 en S5. Leer, kunststof, goretex en kevlar zijn voorbeelden van materialen die worden gebruikt voor werkschoenen.


Veiligheidssneakers

Als je indoor werkt of veel moet knielen, is de veiligheidssneaker een goede optie. Hij heeft dezelfde klassen als gewone werkschoenen, maar is laag en modieus.


Venue

Locatie van een evenement.


Verankering

Een goede verankering is essentieel bij werken op hoogte. Vaak zul je je aan een constructie zoals een steiger verankeren met een MGO-haak. Een solide object geldt als een vaste verankering. Daarnaast heb je ook mobiele verankering zoals slings. Ten slotte is er verbindingsverankering, zoals een verankeringsvermenigvuldiger (ankerplaat) voor het opzetten van verankeringssystemen.


Vergunninghouder

De rechtspersoon of natuurlijke persoon op wiens naam de vergunning gesteld is en die op basis daarvan bevoegd is handelend op te treden in het kader van het vergunde evenement.


Vierkanttruss

De kopse kant van de truss vormt een vierkant. Een vierkanttruss is duurder dan een driehoektruss, maar sterker. Daardoor is een langere overspanning mogelijk dan bij een driehoektruss.


Vluchtroute

Route die begint in een voor personen bestemde ruimte en eindigt op een veilige plaats.


Volgspot

Schijnwerper die een bewegende speler of bewegend object tijdens spel belicht. De volgspotter bevindt zich daarom op hoogte. Volgspot tools vergemakkelijken het spotten. Zo kun je een vizier met laser gebruiken voor het targetten.


Vrije valruimte

Bij een val heb je voldoende vrije valruimte nodig. Dat is de ruimte tussen je voeten tijdens het werk en de grond. Die bereken je als volgt: Je lengte + 2 x de lengte van je lijn + de lengte van de uitgescheurde valdemper + 1 m marge.Spots aan trussen

Uitrusting evenementenbranche

 • Veiligheidshelm
 • Werkschoenen
 • Werkhandschoenen
 • Valbeveiliging zoals Y-leeflijn
 • Positioneringslijn
 • Karabiners

Basismateriaal rigging

 • Hijstouw - diverse lengtes 12-16 mm
 • Slings - diverse lengtes
 • Katrol
 • Karabiners

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen