Begrippen en vakjargon: K


Kabelmat of Cable ramp

Deze dekt kabels of leidingen af, net als een kabelgoot. Die zijn daardoor beschermd tegen beschadiging door voertuigen of personeel. De kabelmat beschermt ook tegen struikelgevaar. De mat mag zelf ook geen gevaar of belemmering veroorzaken zoals struikelgevaar of hinder voor invaliden, fietsers e.d.


Kabeltester

Waar evenementen zijn, liggen kabels. Het is essentieel dat kabels voor licht en geluid grondig worden getest voor het evenement begint. Ook voor het oplossen van een storing zijn kabeltesters onmisbaar. Er zijn modellen voor diverse typen kabels en pinnen.


Karabiner

De karabiner of karabijnhaak is een haak waarbij de opening kan worden afgesloten. Er zijn verschillende sluitingssystemen, zoals bv. de screw lock, de triact lock, de twist lock en de ball lock. Karabiners gebruik je voor allerlei verbindingen, zoals aan een verankering, klimgordel of leeflijn. Veel karabiners zijn gemaakt van aluminium. Bij een stalen verankering, zoals de rozet van een steiger, gebruik je een stalen karabiner.


Katrol

Een katrol (pulley) is bedoeld om mee te hijsen. Een gelagerde katrol werkt soepel, omdat de lagers de weerstand verminderen. Er zijn ook geremde katrollen; deze blokkeren wanneer je het touw loslaat. Dat is erg handig bij zware lasten, omdat je dan niet constant het gewicht omhoog hoeft te houden. En veiliger. Wanneer je een geremde katrol wilt ontspannen moet je deze eerst een stukje hijsen. Als de last bovenaan hangt, dan kan dit niet meer. Bij een Harken pulley blokkeert alleen de schijf. Als je het touw loslaat, komt de last naar beneden. Het is erg belangrijk dat de katrol bij het touw past. Een hijstouw dat te dik is voor de katrol, levert een zeer gevaarlijke situatie op. Het hijstouw kan blijven hangen in de katrol en zichzelf stuk trekken.


Keuring

Klim- en hijsuitrusting moeten jaarlijks worden gekeurd. Dit is wettelijk verplicht. Dat kan bij Stage Freaks.


King Room

Een kamer met een kingsize bed, voor een of twee gasten.


Klimhelm

Bij werken op hoogte hoort een klimhelm. Door de speciale kinband valt de helm niet af. Er zijn klimhelmen waarvan de kinband een grond- en hoogtestand heeft. Klimhelmen zijn verkrijgbaar in geventileerde, ongeventileerde en extra zichtbare versies. In de evenementenbranche houden we natuurlijk van het onopvallende zwart. Het binnenwerk bestaat uit textiele banden of uit kunststof.


Klimtouw

Industrieel klimtouw wordt in de evenementenbranche steeds meer gebruikt. Maar dan als veiligheidslijn in torens en layher-constructies. Ook op daken wordt het toegepast. Het semistatische klimtouw is vaak gemaakt van nylon, perlon en andere polyamiden. Het touw heeft weinig rek: 3 - 4 % bij belasting. De dikte is 9 – 11 mm. De breeksterkte is 22 – 33 kN, afhankelijk van de dikte en de fabrikant. De lijn hangt vaak bovenin de toren aan een ankerpunt. Wanneer je een afdaalapparaat gebruikt in combinatie met deze lijn, heb je een onafhankelijk ankerpunt. Dan hoef je dus niet steeds een Y-lijn om te haken bij het klimmen. Je voorkomt zo ook dat werknemers even naar boven klimmen zonder om te haken. Het is natuurlijk belangrijk dat je de lijn goed gebruikt.


Klittenband kabelbinders

Organisatie is alles. Slingerende kabels horen daar niet bij. Houd kabels altijd netjes bij elkaar. Zo raken ze niet in war en voorkom je struikelgevaar. Klittenband kabelbinders zijn ook handig voor het opbergen van kabels. Ze zijn geschikt voor binnen en buiten. Verkrijgbaar in verschillende typen, zoals voor korte en dunne kabels of lange en dikke.


Knopen

Elke knoop die je in een touw legt, verzwakt je touw. Met een knoop moet je dus de sterkte van het touw afwaarderen. Hoeveel, dat hangt van de knoop af. In de evenementenbranche worden drie soorten knopen veel toegepast bij hijswerkzaamheden. Het is belangrijk dat je deze goed kunt leggen. Een niet goed gelegde knoop kan veel schade veroorzaken aan mens en materiaal.

 • Paalsteek
  De paalsteek wordt veel gebruikt bij het hijsen van armaturen, boxen, deco, takels, staal, enzovoort. De knoop is gemakkelijk en snel te leggen. Ook nadat er veel kracht op het touw is uitgeoefend, kun de paalsteek gemakkelijk losmaken.
 • Mastworp
  De mastworp wordt veel gebruikt voor het hijsen van ronde materialen zoals kabelbomen en buizen. De knoop trekt zichzelf vast om het voorwerp. Zolang er spanning op het touw blijft, zal de knoop niet gaan glijden. Ook deze knoop kun je gemakkelijk loskrijgen nadat het touw flink is belast.
 • Achtknoop met teruggestoken lus
  De achtknoop is de sterkste van de drie knopen. Ook deze knoop kun je snel leggen. Je gebruikt hem bijvoorbeeld wanneer je iets wilt hijsen met een karabiner. Of wanneer je het touw voor langere tijd vast wilt maken. Je krijgt de knoop gemakkelijk los na een flinke belasting.

Krijt

Met markeer- of industriekrijt kun je snel verschillende ondergronden voorzien van tijdelijke markeringen. Of het nu gaat om vakken, boorgaten of aanwijzingen voor ophanging.Spots aan trussen

Uitrusting evenementenbranche

 • Veiligheidshelm
 • Werkschoenen
 • Werkhandschoenen
 • Valbeveiliging zoals Y-leeflijn
 • Positioneringslijn
 • Karabiners

Basismateriaal rigging

 • Hijstouw - diverse lengtes 12-16 mm
 • Slings - diverse lengtes
 • Katrol
 • Karabiners

Stage Freaks regelt het direct

Al jouw equipment

Kennis en vaardigheden

Belangrijke verzekeringen